IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2014, 11:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Madımak katliamının 21. yılı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda 33 yazar ve aydın, iki otel görevlisi ve iki gösterici hayatını kaybetti. Madımak olayları Türkiye demokrasisi üzerinde kara bir leke olarak kaldı.

Temmuz 1993 Türkiye Cumhuriyeti 37 vatandaşını Sivas Madımak Otel’de kaybetti. Vatandaşlar arasında 33 yazar ve aydın aynı zamanda iki otel görevlisi ve iki gösterici bulunuyordu. Adalet bugün bile olayları tam olarak aydınlatamadı. Madımak olayları Türkiye demokrasisinin üzerinde kara bir leke olarak kaldı. Bugün Madımak'ın yıl dönümü Sivas’ta anılıyor.

Uludere’de yakınlarını kaybedenler de Madımak’ta sevdiklerini yitirenlere destek olmak için bugün Sivas’ta olacak.


GENİŞ GÜVENLİK

ÖNLEMLERİ ALINDI

Anma programları sırasında kent merkezinde olumsuz herhangi bir olay yaşanmaması için programın yapılacağı yürüyüş güzergahı ile anmanın yapılacağı eski Madımak Oteli, bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi çevresinde yoğunlaştı. Kentteki polislere takviye olarak İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Aksaray, Amasya, Elazığ, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ordu, Tokat ve Yozgat'tan takviye ekipler getirildi.

Toplamda 2 bin 500 polis görevlendirildi. Herhangi bir olaya karşı İl Jandarma Komutanlığı ve 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda takviye kuvvet ekipleri hazır bulunduruluyor.

SİVAS’TA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Anma programı kapsamında güzergah üzerindeki Seyrantepe kavşağından itibaren, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Mevlana Kavşağı, Mevlana Caddesi, Meçhul Asker Sokak, İstasyon Caddesi, 50'inci Yıl Kavşağı Cumhuriyet Meydanı arası, Atatürk Caddesi'nin Dört İşletme kavşağından Cumhuriyet Meydanı arası, Hikmet Işık Caddesi, Nalbantlarbaşı kavşağı trafiğe kapatıldı. Eski otel binası yakınındaki bir çok esnafın işyerlerini açmadığı görüldü. Eski otel binasının bulunduğu Eski Belediye Sokak girişi bu yıl da barikatlar ile kapatıldı.

MADIMAK'TA NE OLDU?

Peki ya 2 Temmuz 1993 günü Madımak’ta neler oldu. Gerginlik saat kaçta başladı? Aziz Nesin yanan otelin içinden nasıl kurtuldu? İşte tüm soruların cevapları…

Aynı gün saat 10:00’da Buruciye Medresesi’nde Şenliğe katılan yazarların imza ve söyleşi programı vardı.

Saat 12:00’a doğru Aziz Nesin orada ve önceki günkü konuşmasında dana önce söylediği ”Bin yıl önce inmiş kitabın nesine inanayım” sözü kendisine hatırlatıldı. Bunun üzerine Nesin bir haber ajansının muhabiriyle ve halkla tartıştı. Nesin daha sonra alanı terk

ederek Sivas Madımak Oteli’ne geçti.

2 Temmuz 1993 günlerden cumaydı. Halk bu yüzden Pir Sultan Abdal Şenlikleri’nin yapıldığı Çifte Minareli Medrese’nin yakınındaki camilerde Cuma namazını kılmak üzere toplanmaya başladı.

Saat 12.45 sularında Cuma namazının başlamasına kısa bir süre kala Şenlik alanında davullar çalınmaya başlandı. Bunun üzerine camide namaz kılmak isteyen cemaat bunun ezan sesini bastırmak için yapıldığına yönelik sloganlar atmaya başladı.

13.30 sularında Paşa, Meydan ve Ulu Camilerinden Cuma namazını kılıp çıkan yaklaşık bin kişi toplanıp “Sivas Aziz Nesin’e mezar olacak sloganlarını atmaya başladı. Ve vilayet binasına doğru ‘Vali İstifa’ sloganları atarak yoluna devam etti.

Öğleden sonra saat ikide Aziz Nesin ve Sivas Valisi aleyhinde sloganlar atan grup Kültür Merkezi’ne doğru yola çıktı. İçerde 1500 kişi Arif Sağ konserini dinliyordu. Konseri dinleyenler de dışarı çıkınca iki grup arasında kavga çıktı. Emniyet güçleri olayları yatıştırma noktasında yetersiz kalınca askerden yardım istendi.

15.30 sularında Kültür Merkezi önünde bulunan ‘Ozanlar Anıtı’ öfkeli kalabalık tarafından taşlanmaya başlandı. Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu olaylar üzerine Sivas Valisi’yle görüşmeye gitti. Görüşme sonrasında öfkeli kalabalığın taşladığı Ozanlar Anıtı ortadan kaldırıldı.

Daha sonra Sivas Belediye Başkanı kalabalığı dağıtmak için Kültür Merkezi’nin önüne gitti ve burada bir konuşma yaptı. Bunun üzerine kalabalık dağıldı.

Saat 16:00’yı geçerken Kalabalık çoğunluğu Alevi olan şairlerin kaldığı Madımak Oteli’ne doğru yola çıktı.

Kalabalık otelin önüne geldiğinde saat 16:45’i gösteriyordu. Yerel kaynaklar otelin önünde 5 bin kişi olduğunu bildiriyor. Buna karşılık ise 500 polisin otel önünde olduğunu ifade ediyorlar.

17:00’a gelindiğinde Madımak Önünde toplanan kalabalık otele kaldırım taşları atmaya başladı. Otel bulunanlar ise üst katlara ve merdivenlere sığındılar. Valilik kaynaklarına göre saat 18:00’da göstericilerin sayısı 15 bine ulaştı.

Akşam 7 sularında kalabalık otele doğru ilerlemeye başladı. Kalabalığı su sıkarak dağıtması için gönderilen itfaiye aracı otele yaklaştırılmadı. Asker Madımak’ın önüne geldiği zaman kalabalık ordunun çevrede güvenlik önlemleri almasının önüne geçti.

19:50 sıralarında ‘Kahrolsun Laiklik’ sloganları atan bir grup Madımak Oteli’nin önündeki otomobilleri ateşe verdi. Otomobillerin ateşe verilmesi sonucu alevler Madımak’a da sıçradı.


Otelin içinde kalanlar ise tam anlamıyla bir can pazarı yaşanıyordu. Binanın içinde sağ kalanlar yan binaya geçmeye çalıştı. Bu bina Büyük Birlik Partisi’nin İlçe Başkanlığı’ydı. İçeride kalanların bir kısmı türlü engellere rağmen yan binaya geçmeyi başardılar.

Bina yangınla iyice kavrulurken Aziz Nesin otelin üst katlarına sığınmayı başardı. Otele yanaşan bir itfaiye aracı Nesin’i sığındığı odadan kurtardı. Fakat daha sonra Nesin itfaiye merdivenlerinden inerken biri tarafından merdivenden aşağı çekildi ve o zaman 78 yaşında olan şair başını yere çarparak yaralandı.

Aziz Nesin öfkeli kalabalığın arasına düştü ve polis kendisini kurtararak bir ambulansa bindirdi. Nesin tedavi edilmek üzere hastaneye gönderildi.

Saat 21:00’a geldiğinde otelde 37 kişi yanarak veya dumandan zehirlenerek can vermişti. Bunların 33’ü yazar ve oyuncu geri kalan 2 kişi otel görevlisi 2 kişi ise göstericiydi.


Olayların ardından yargılama süreci başladı. Bugün de hala bazı kaçakların davası devam ediyor. Dönemin Refah Partili Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak ise Madımak Davası’nın 1 numaralı sanığı olarak arandığı halde 18 yıldır bulunamıyordu. Erçakmak'ın 10 Temmuz 2011 tarihinde Sivas’taki evinde hayatını kaybetmesi tepkilere neden oldu.

Madımak Davası’nda hüküm giyen Hayrettin Gül ve Cihan yeşil ise 28 Şubat davası iddianamesinde ‘mağdur’ sıfatıyla yer aldı.

Olayda hayatını kaybeden insanların yakınları Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesini talep ediyor.

Kaynak Mynet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
21, katliamının, madımak, yılı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ruanda katliamının perde arkası Sır Haber Arşivi 0 29 Ağustos 2013 08:02
Dersim katliamının sorumlusu devlettir Ay Haber Arşivi 0 18 Kasım 2011 09:24
2010 yılı felaketler yılı oldu Lucifer Haber Arşivi 0 12 Ağustos 2010 10:48
Başbağlar katliamının kurbanları anılıyor Dilara Haber Arşivi 0 04 Temmuz 2010 12:15
Srebrenitza katliamının 14'üncü yıldönümü Spammer Haber Arşivi 0 11 Temmuz 2009 14:42