IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Eylül 2014, 11:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'Türkiye rahat bir geçiş kapısı haline geldi'




Batılı medya şu soruyu ısrarla soruyor: Türkiye cihatçı geçişini durdurabilecek mi?


WASHİNGTON(ANKA) - IŞİD ile mücadelenin ağırlıklı bir konuyu oluşturduğu NATO Zirvesi'nin ardından Ortadoğu'daki savaş alanlarına ulaşan yabancı militanlar için "geçiş yolu" oluşturmakla itham edilen Türkiye'ye yönelik eleştirilerin giderek arttığı belirtilirken Türkiye'nin, "cihatçı geçişi"ni durdurmak için ne yapacağı gibi sorular sürekli dile getiriliyor ve Türkiye'ye yönelik "diplomatik baskılar"ın artabileceği düşünülüyor.

İki Amerikan gazetecisinin başları kesilerek idam edilmesinin ardından IŞİD'in gündemin ilk sıralarına çıktığı

ABD'nin medya kuruluşlarından Amerika'nın Sesi (VOA), "Türkiye cihatçı geçişini durdurabilecek mi?" sorusunu başlığına çıkardığı haberinde "IŞİD'in ikinci bir Amerikalı gazeteciyi daha öldürmesi, Batı'nın Türkiye'ye uyguladığı diplomatik baskıların arttırmasına neden olabilir" diyor.

-"TÜRKİYE, RAHAT BİR GEÇİŞ KAPISI HALİNE GELDİ"-

VOA'nın İstanbul muhabiri Dorian Jones'a göre, cihatçılara geçiş sağladığı gerekçesiyle Türkiye'ye yönelik eleştiriler giderek artıyor. Jones "Türkiye, gevşek vize uygulamaları yüzünden Suriye'deki iç savaşa katılmaya giden yabancı cihatçılar için rahat bir geçiş kapısı haline geldi. 910 kilometre uzunluğundaki Suriye-Türkiye sınırında sıkı kontrollar olmaması ve Türkiye'nin modern ulaşım ağı sayesinde bu geçiş daha da kolaylaştı" diyor.Haberde şöyle devam ediliyor:

"2011'de hükümet karşıtı protestocuları sert şekilde bastıran Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'la düşman olan Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti, Esat karşıtı yabancı militanlara da kapılarını açtı. Hükümet, bu militanların varlığına göz yumduğu iddialarını reddediyor.

Bazı uzmanlara göre Türkiye'nin cihatçılara savaş açmamasının nedenlerinden biriIŞİD'in neredeyse üç ay önce Musul'da 49 Türk diplomat ve ailelerini kaçırmış olması. Türk yetkililer, rehinelerin durumu hakkında açıklama yapmayı reddediyor. Haziran ayından beri de bu konuyla ilgili olarak yayın yasağı uygulanıyor."

-"ŞİMDİ TÜRKİYE'NİN SURİYE POLİTİKASI AMERİKA İLE AYNI ÇİZGİYE OTURDU"-

VOA, "Batılı ülkeler, IŞİD gibi köktendinci örgütlere katılmak için Türkiye üzerinden geçiş yapan yabancı cihatçı sayısının artmasından kaygılı" dediği haberindeBrüksel'deki Carnegie Enstitüsü'nden Sinan Ülgen'in değerlendirmesine de yer

veriyor. Ülgen,Türkiye'ye yapılan baskıların sonuç vermeye başladığını söylerken "AKP hükümeti bu cihatçı örgütleri yanlış değerlendirdi. Şimdiyse Türkiye'nin Suriye politikası artık Batılı ortaklarıyla, özellikle de Amerika'yla aynı çizgiye oturdu. Türkiye bu örgütlere Batı'yla aynı çerçeveden bakıyor" ifadelerini kullanılıyor.

Bu arada, haberde adının açıklanmasını istemeyen bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin, Avrupa ülkelerinin, Suriye'deki cihat hareketine katılmak için Türkiye'ye gelen Avrupa vatandaşlarına ilişkin daha doğru ve zamanında istihbarat elde etmesi gerektiğini söylediği de belirtildikten sonra "Ancak hedef alınanlar yalnızca diplomatlar değil" deniliyor.

-"İSTANBUL SOKAKLARINDA BAZILARI KORKU İÇİNDE"-

Bu bağlamda 2003 yılında El Kaide'ye bağlantılı bir terör hücresinin İstanbul'da gerçekleştirdiği ve yüze yakın kişinin öldüğü saldırılarını anımsatan VOA'ya göre, İstanbul sokaklarındaysa IŞİD tehdidi yüzünden bazılarının "korku" içinde olduğu gözleniyor. Haberde bir kişinin, "IŞİD beni çok kaygılandırıyor çünkü son derece tutucular. IŞİD'in Suriye ve Irak'ta güçlenmesi, Türkiye'deki muhafazakarlar için de bir olanak haline gelebilir, ki bu olasılık beni çok korkutuyor" dediğini de anlatıyor. VOA haberini şöyle noktalıyor:

-"IŞİD'İN ETKİSİ TÜRKİYE İÇİN SOR DERECE SARSICI OLABİLİR"-

"IŞİD'i destekleyenler, İstanbul yakınlarında yüzlerce kişinin katıldığı, namaz kılınarak cihat çağrısında bulunulan buluşmaya dair video görüntüler yayınladı. Hükümet, görüntüleri reklam kampanyası olarak niteledi ve ciddiye almadı. Ancak birçoklarına göre bu görüntüler, ileride olacakların habercisi. IŞİD'in etkisi Türkiye için son derece sarsıcı olabilir."

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bîr, geçiş, geldi, haline, kapısı, rahat, türkiye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
THY havacılık holdingi haline geldi Chelt Havacılık Haberleri 0 07 Ocak 2012 03:31