IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Eylül 2014, 00:02   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ortadoğu’da kaos büyüyünce: İsrail, Ankara’ya yeni temsilci gönderiyor




Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün bölgesel bir terör tehditi haline gelmesi, Türkiye’yi küresel ölçekte yeniden ön plana çıkarmaya başladı. ABD Başkanı Barack Obama’nın, ülkesinin Ankara Büyükelçiliği’ne olağanın dışında yaptığı atamanın ardından bölgedeki gelişmelere en duyarlı ülkelerden biri olan İsrail de, Ankara’ya yeni temsilci gönderecek. Ancak Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin “ikinci katip seviyesinde” olması nedeniyle bu ülkeden Ankara’ya bir büyükelçi gelemeyecek. İsrail’in, "Charge d'Affaires” statüsü ile atayacağı yeni diplomatın Ekim ayı sonuna doğru Ankara’daki görevine başlamasının planlandığı öğrenildi.



GEÇİCİ GÖREV ÜÇ YIL SÜRDÜ

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara krizinin ardından "ikinci kâtip" seviyesine indirilen ilişkiler, kronik bir nitelik kazanmaya başladı. 2013 yılında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun özür dilemesine rağmen normalleşmeyen ilişkiler nedeniyle İsrail, kasım ayında Ankara'daki büyükelçiliğine Maslahatgüzar Yosef Levi Sfari'nin yerine yine ikinci kâtip seviyesinde bir diplomatı gönderecek. Geçici görevli olarak atanan Sfari, iki ülke arasındaki gerilimin uzaması nedeniyle "geçici görevi"nde 3 yıllık görev süresini tamamladı.

İKİNCİ KATİP ESVİYESİNE DÜŞÜRÜLDÜ

BM'nin Mavi Marmara baskınına ilişkin raporunun ardından Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler, 2011 yılı Eylül ayında "ikinci kâtip" seviyesine düşürüldü. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, daha önce tatile çıkması nedeniyle Türkiye'den ayrılmıştı. 1944 yılında Bergama'da doğan Levy, Türkiye'nin verdiği notanın ardından geri dönmedi. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nde "ikinci kâtip" seviyesinin üstündeki diplomatlar da bu kararın ardından Türkiye'den ayrıldı. Diplomasi literatüründe "Charge d'Affaires" olarak adlandırılan İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak Yosef Levi Sfari atandı.

ÖZÜRE RAĞMEN İLİŞKİLER DÜZELMEDİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın devreye girmesi üzerine 2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayan İsrail Başbakanı Netanyahu, Mavi Marmara olayı nedeniyle Türk halkından özür diledi. Başbakan Erdoğan da Netanyahu'nun özrünü kabul etti. Görüşmeyi kamuoyuna duyuran isim ise ABD Başkanı Obama oldu. Ancak bu gelişmeye rağmen iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler normal seyrine dönemedi. Sfari, maslahatgüzar olarak ilişkiler normalleşene kadar görev yapmak üzere Ankara'ya atanmıştı. Ancak ilişkiler düzelmeyince Sfari, Ankara'daki 3 yıllık görev süresini doldurdu. Sfari'nin, Ekim ayı sonuna doğru Türkiye'den ayrılması bekleniyor. İlişkiler normal seyrine dönmediği için İsrail Ankara'ya yine bir büyükelçi gönderemeyecek. İsrail Dışişleri Bakanlığı, ikinci kâtip seviyesindeki bir diplomatı Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı olarak görevlendirecek. Ancak IŞİD tehditi nedeniyle yaşanan gelişmeler çerçevesinde İsrail’in Ankara’ya yeni bir diplomatını gönderecek olması dikkat çekti.

OBAMA ESKİ BÜYÜKELÇİYİ MASLAHATGÜZAR OLARAK GÖNDERMİŞTİ

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye'nin taşıdığı önem nedeniyle Ankara Büyükelçiliği'ni boş bırakmamak için alışılmadık bir uygulamaya imza atmıştı. Obama, Senato engelini kısa süreli olarak aşmak için ABD'nin eski Ankara Büyükülçesi Ross Wilson'u Ankara'ya Maslahatgüzar olarak gönderdi. Wilson, halen Ankara’da görevinin başında. Bass, Senato’dan onay aldı ve önümüzdeki ay Türkiye’de görevine başlaması bekleniyor. ABD Büyükelçiliği’nden John Bass’ın onay almadığı dönemde, 5 Eylül’de şu açıklama yapılmıştı:

“ABD Başkanı Barack Obama tarafından Ankara Büyükelçiliği görevine aday gösterilen John Bass, 50’yi aşkın büyükelçi adayıyla birlikte ABD Senatosu’nun onayını almayı beklemektedir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, böyle önemli bir pozisyonda herhangi bir boşluk oluşmaması amacıyla ve aciliyet gerektiren bölgesel sorunlara anında cevap verebilme konusunda Türkiye ile ABD arasındaki güçlü ilişkilerin oynadığı merkezi rolü dikkate alarak, 2005-2008 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçiği görevini yürüten Ross Wilson’dan, geçici olarak Maslahatgüzarlık görevini icra etmek üzere Ankara’ya dönmesini talep etmiştir.”

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ankara’ya, büyüyünce, gönderiyor, kaos, ortadoğu’da, temsilci, yeni, İsrail


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İsrail kurtulanları hapse gönderiyor Feronia Haber Arşivi 0 01 Haziran 2010 12:46
Ankara'da vatandaşı kaos bekliyor Lucifer Haber Arşivi 0 07 Mart 2010 23:45