IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Ekim 2014, 23:18   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Irak ve Suriye tezkeresi Meclis'te kabul edildi




Hükümete sınır dışına asker gönderme ve operasyon yapma yetkisi veren Irak-Suriye tezkeresi Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü. Tezkere kabul edildi

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Türkiye günlerdir hükümetin hazırladığı tezkeriyi konuşuyordu. CHP ve HDP hayır oyu vereceğini MHP ise evet oyu vereceğini açıklamıştı. Irak–Suriye tezkeresi 98 ret oyuna karşılık 298 kabul oyuyla TBMM’de kabul edildi. Oylamaya 396 milletvekili katıldı. 536 kişilik Meclis'ten 140 vekil oylamaya katılmadı.
TEZKERE OYLAMASI SONRASI CHP VE HDP'NİN SANDALYE SAYISI
HDP ve CHP tezkereye hayır oyu kullanacağını açıklamıştı. Meclis'te CHP ve HDP'li vekillerin toplamı 157 ediyor. Ancak Tezkere oylamasında 98 hayır oyu çıktı. Bu durumda hem CHP'den hem de HDP'den tezkere oylamasına katılmayan vekillerin olduğunu gösteriyor.
AKP VE MHP EVET DEMİŞTİ AMA..
Öte yandan AK Parti ve MHP tezkereye evet oyu vereceğini açıklamıştı. Meclis'teki AK Parti ve MHP milletvekillierinin sayısı 364 ediyordu. Tezkereye evet oyu verenlerin sayısı ise 298'de kaldı. AK Partili bazı vekillerin Hacca gittiği biliniyordu. 298 kabul oyu AK Parti ve MHP cephesinde de oylamaya katılmayan ya da fire veren vekiller olduğu ihtimalini güçlendirdi.
Meclis'teki son sandalye dağılımı şöyle:

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

rak ve Suriye tezkeresi Meclis'ten geçti. 298 kabul 98 ret oyu kullanıldı..
Irak ve Suriye tezkeresiyle ilgili Meclis'teki görüşmeler sona erdi. Meclis Başkanlığı tezkere metnini okudu. Açık oylama için teklif veren vekillerin isimleri okundu. Açık oylama başladı.
AKP milletvekili Şirin Ünal
(şahsı adına söz aldı)
6 defa uzatılan Irak tezkeresi, ve 2012'de çıkan Suriye tezkeresi bölgedeki terör riskini engellemeye yetmemiştir. Bölgedeki güvenlik bunalımı derinleşmektedir. Uluslararası hukuk çevresinde hareket etmeye özen gösteriyoruz. 4 yıldır suriye'de yaşanan gelişmeler ülkemizin de gündeminde yer almaktadır. Ulusal güvenlik ve çıkarlarımızın korunması Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesidir. Beşar Esad rejimi gerek BM belgelerinde gerek bir çok uluslararası örgütlerin açıkladığı belgelerde Suriye'de insanlığa karşı işlenen suçların baş sorumlusu olarak gösterilmiştir. Bölgesel ve uluslararası barış ciddi bir tehdit haline gelmiştir. Çok değil Şam'da kullanılan kimyasal silah rejimin son örneği olarak tarihe geçmiştir.
"ALLAH'U EKBER" DİYEREK BİR MÜSLÜMANI KATLEDEN ZİHNİYETİ ASLA KABUL ETMİYORUZ
Türkiye'nin bu risklere karşı kayıtsız kalması düşünülemez. Avrupa'nın Suriye'den kabul ettiği mülteci sayısı sadece 130 bindir. Türkiye'nin misafir ettiği suriyeli sayısı 1.5 milyondur. AK Parti olarak bundan grur duyuyoruz. Irak ve Suriye'den gelenlerin etnik kimliği ve inançlarını göze almaksızın hiç bir ayrım yapmaksızın insana sadece can olarak bakan bir Türkiye var. Mezhepçi politikalar uygulamıyoruz 2012'de izlediğimiz politikayı bugün de izliyoruz. İnsan odaklı bir politika izliyoruz. Terör yaşam hakkına saldırıdır. Bir müslümanın bir müslümanı allah'u Ekber diyerek katletmesini asla tasvip etmiyoruz.
CHP milletvekili Osman Korutürk
(şahsı adına söz aldı)
Sınırlarınızdan yapılan ticareti engellemeniz lazım. Memleketin içinde dolaşan IŞİD unsurlarını yakalamanız sınır dışı etmeniz lazım. Irak'taki IŞİD belasıyla siz mi uğraşacaksınız. Obama'nın istemediği harekatı siz mi yapacak sınız? Bu tezkereyi niye getiriyorsunuz? 1 Mart 2003 tezkeresini düşünün. Yurt dışına asker göndermek ve yabancı askerlerin buraya gelmesini içeriyordu. Yabancı askerlerin Türkiye'ye getirilmesi ve hükümetin kontrolünde kullanılması. Bu askerler nerde duracak nasıl duracak tuğla gibi kitaplar var. Sayı veriyor 60 bini geçmeyecek, 255 uçak diyor kalış süreleriyle ilgili süre veriyor. Hangi yabancı askerler gelecek hangi hukuka tabi olacak ne zaman gidecekler. 1 Mart'ta hayır diyen vekilleriniz vardı bir kez daha düşünün.
Kitlesel göç gibi muhtemel riskler deniliyor. 15 milyon insan Türkiye'de sürünüyor. AKP'lilerin yaptığı konuşmalarda deniliyor ki Suriye bataklığıdır. suriye bataklığının sebebi şu an başbakan olan Ahmet Davutoğlu'nun hayalci politikasıdır. Şu anda içinde bulunduğumuz telafisi zor durumdan daha kötü ne gibi bir durum olabilir?
BAŞBAKAN YÜCE DİVAN'A GİDER!
Askeri dışarıya göndermeye gerek var mı IŞİD'le mücadele için? Yok. Eğer BM Güvenlik Konseyi bir karar alırsa siz de dışarıya asker göndermeye karar verirseniz bunun doğuracağı sorunlara da hazır olmanız lazım. Eğer bu tezkere geçer yurt dışına asker gönderilir ve bir asker hayatını kaybederse Başbakan yüce divana gider.
CHP AKP'li İşler'in sözleri üzerine söz aldı. CHP'li Akif Hamzaçebi konuşma yaptı:
Kafa kesen bir örgüt olan IŞİD'e karşı uluslararası güçlerle ittifak yapılabilir dedik ama sizin amacınız IŞİD değil Esad. Tezkerede 1 kez IŞİD geçiyor 15 kez rejim geçiyor. Biz bir broşür hazırladık. Uluslararası koalisyonun hangi ülkesi ne yapıyor yazılmış. Kara harekatı yapan tek bir ülke yok hepsi hava harekatı yapıyor. IŞİD'i bugünkü haline getiren sizin hükümetiniz.
19.0
Emrullah İşler-AKP
Yanıbaşımızdaki ülkelerde yaşanan kaosu her geçen gün daha fazla hissetmekteyiz. 911 km'lik sınırı paylaştığımız Suriye'de yaşanan ihtilafın 4. yılındayız. Hükümetimiz bu duruma gelinmeden gerekli ikazlarda bulunmuştur gereken adımları atmıştır. Suriye'de süregiden kaosun sorumlusu rejimdir. Halkın taleplerini şiddetle kapatmaya çalışmaktadır. Hatta kimyasal silaha başvurmaktadır. Balistik füze sayısı 421'e ulaşmıştır.
Rejim bölgedeki terör örgütlerini beslemekten çekinmemiştir. Zulüm ve kan üzerine kurduğu dikta yönetimini devam ettirmiştir. Suriye terörün ve terör örgütlerinin üssü haline gelmiştir. son gelişmeler de hesaba katılarak ulusal güvenliğimiz için tüm tedbirleri almalıyız. Bugün uluslararası toplumun Suriye'deki ihtilafın ne kadar kaotik bir soruna dönüştüğü geç de olsa görülmüştür.
IŞİD, IRAK'TAKİ POLİTİKALARA KAŞI ÖFKE PATLAMASIYLA DOĞDU
Hem IŞİD'e hem de rejime karşı mücadele için ülkemiz gereken katkıyı sunacaktır. Süleyman Şah Saygı Karakolu'u korumak Türkiye'nin asli görevidir. ABD'nin Irak'ın işgalinden sonra kurulan hükümetlerin mezhepçi politika izlenmesi IŞİD'in doğuşuna neden olmuştur. Sunni aşiretlerin bu tavrı Maliki'nin mezhepçi politkalarına karşı bir öfke patlaması olmuştur. IŞİD saldırıları tüm dünyayı olduğu gibi bizi de kaygılandırmaktadır. Sonuçların doğrudan muhatabıyız. Bizden gözlerimizi kapatmamız beklenmesin.
TÜRKMENLER DE Şİİ VE SÜNNİ OLARAK BÖLÜNEBİLİR
Güçlü ve istikrarlı bir Irak bölge halkının yararınadır. Bugün IŞİD saldırıları sözkonusu uçurumları daha da derinleştirmektedir. Eğer Irak'taki mezalime sessiz kalırsa yarın akacak kanın hesabını da tarih bize soracaktır. IŞİD cinayetlerine seyirci kalmak kutsal değerlere karşı da seyirci kalmak demektir. türkmenler 10 asırdır yaşadıkları bölgeden kaçmak sorunda kalmışlardır. IŞİD'e hayat hakkı tanıdığımızda Türkmenler aleyhine gelişmeler yaşanabilir. Türkmen kardeşlerimiz arasında şii ve sünni ayrımlarına neden olabilmektedir.
Terörü ortadan kaldırmak için önleyici tedbirlerin alınması bataklığın kurutulması önem taşımaktadır. IŞİD siyasi nitelikle ortaya çıktı çözüm de siyasidir. Nisan ayında Irak'ta yapılan seçimleri olumlu gördük. Eylül'de kurulan hükümete de destek verdik. Yanlız belli çevrelerle değil diğer çevrelerle de ittifak etmesini önemli görüyoruz.
Haziran ayından beri ilaç ve gıda olmak üzerine 287 TIR yardım AFAD aracılığıyla bölgeye gönderilmiştir. Kendimizi nasıl tanımlarsak tanımlayalım milletvekilleri olarak elimizi vicdanlarımıza koyarak milletimizin güvenliği Suriye ve Iraklı kardeşlerimizin refahı bizlerin elindedir. Günü geldiğinde tarih ve vicdan mahkemesinde hesap vereceğiz.
Ak Parti olarak tezkerimizin lehinde oy kullanacağımızı belirtip hayırlı olmasını dilerim.
SURİYE REJİMİYLE 6 AY GÖRÜŞTÜK
Suriye'nin ve Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Buna rağmen hala bu eleştiriler tekrar edildi. Bu tezkerenin IŞİD'e karşı değil Rejime karşı olduğu iddia edildi. Ama bu IŞİD'i doğuran bataklık Suriye bataklığıdır. Suriye'de sıkıntılar başladığında rejimle 6 ay görüşmeler yapıldı. Tavsiyelerde bulunuldu. Bizim telkinlerimize uymayanların sonunu hep beraber görüyoruz. Irak'ın ve Suriye'nin geldiği nokta ortada. Yalan politikacıların da ülkelerini ne hale getirdiğini görüyoruz. Biz barıştan yana olduğumuzu söyledik, halkın meşru taleplerine kulak verilmesini istedik. Biz bunu yaparken ama birileri ne yaptı özellikle bölgedeki bazı güçler Arap haklarının demokrasi taleplerini çok görenler o toprakları cehenneme dönüştürdüler.
Biz IŞİD'e karşı mücadele edelim dediğimizde hayır dediniz. Bugün tarihi bir gün ve bu tarihi günde maalesef hayır oyu kullanıyorsunuz. Bizim uçağımız düşürüldüğünde Kılıçdaroğlu neden müdahale etmiyorsunuz demedi mi? Türkiye'nin maceraperes olduğunu söylüyorlar ama biz uçağımız düşürüldüğünde maceraperes davranırdık ama biz akılla hareket ettik.
CHP'DEN DAVUTOĞLU'NA 'NEDEN YOKSUN' SORUSU
CHP'den Başbakan Ahmet Davutoğlu'na tepki. Tezkere görüşmeleri sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TBMM Genel Kurul salonunda bulunmaması CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi tarafından eleştirildi. Hamzaçebi, 'Bu kadar hayati bir konu görüşülürken Başbakan Davutoğlu'nun hükümet kürsüsü bölümünde bulunmamasını anlamış değiliz. Kendisi neden hayati bir tezkere görüşülürken Meclis'te bulunmaz?' diye sordu.
18.34
Faruk Loğoğlu - CHP
Ülkemizin ve bölgemizin geleceğini etkileyecek bir karara imza atacağız. İnanıyorum ki partiler üstü bir meseleyi tartıştığımızı ve ülkemizi telafisi mümkün olmayan bir mecraya sürükleyeceğinin farkındasınızdır.bu tezkere torba bir tezkeredir. Bu torbanın içinde neler var teker teker bakalım. PKK bir terör örgütü müdür yoksa müzakerelerde muhatap alınan meşru bir kurummudur. PKK'nın silah bırakması ön koşul olarak sağlanamadığından çözüm süreci sakat doğmuştur. Irak petrollerine Bağdat'ın onayı olmadan Türkiye'ye taşıyanlar, Özgür Suriye Ordusu'nun Hatay'ı İstanbul'u karargah olarak kullanmasına sessiz kalanlara soruyorum hangi eyleminizle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne sahip çıktığınızı açıklayabilirsiniz? Bölgede devam eden unsurları tezkereye gerekçe olarak gösteriyorsunuz. Irak'ın milli birliğini dışlayarak Irak'ın toprak bütünlüğüne saygıdan bahsedemezler. Gerekçeden IŞİD kelimesi 1 kez kullanılırken Suriye rejimi kelimesi bir kaç kez kullanılmıştır. Türkiye gerçek amacını perdelemek için IŞİD'i perde olarak kullanmaktadır. Irak'taki insanlık dramına tek satır yer verilmemiştir. Bir rejimin meşruiyetine o ülkenin halkı karar verir. Demokratik ve hukuka saygılı devletler kendilerine yönelik bir tehdir varsa kanıtlarla ortaya koyar ve uluslararası kurumlarla bu tehditler ortadan kaldırılır. Süleyman Şah Türbesi'nin güvenliğiyle ilgili gerekçe de tezkerede yer alması ucuz bir yaklaşımdır. Bir müttefike yapılan saldırı diğer tüm müttefiklere yapılmış sayılır olarak kabul edilen NATO hukukuyla da güvenceye alınmıştır.
TSK YABANCI TOPRAKLARDA YALNIZ BIRAKILACAK
Komşu ülkelere asker göndermenin temelinde Suriye'de güvenli bölge yaratma amacı yatmaktadır. TSK güvenli bölge uygulayıcısı değildir. Herhangi bir müdahale türkiye'yi hem içeride hem de dışarıda bizi bir bataklığa sürükleyecek. Mehmetçik yabancı ülkelerin topraklarında yanlız bırakacaktır. Yabancı silahlı kuvvetler ifadesi koalisyon güçlerinin askerlerini değil devlet dışı örgütlerin de kullanılmasını kapsayabilir. Türkiye yabancı unsurların dışında eğit donat formülünü hayata geçirebilir ve bölgesel çatışmaların bir unsuru haline getirilebilir.
TÜRKİYE KORSAN DEVLET OLUR
Ülkemizi üs olarak kullanan yabancı askerlerin nasıl kullanılacağına Türkiye mi karar verecek diğer ülkeler mi karar verecek. Yabancı askerlerden medet umanlara vatansever denilmez. Bu tezkerenin altına imza atmak gaflet delalet hatta hıyanet olmayacak mıdır? Bu tezkere kabul edilirse türkiye bölgenin korsan devleti olur.
Suriye güvenli bölgeyi saldırı olarak kabul ettiğini açıklarken Irak yabancı askere karşı olduğunu açıklarken Türkiye'nin politikası hala bu gerçekliğin dışındadır. Türkmen kardeşlerimizi kaderine bırakarak derin yaralar açtığınızın farkıda mısınız?
IŞİD'İN CAN DAMARI TÜRKİYE'DEDİR
Türkiye IŞİD ve tüm terör örgütleriyle etkin bir şekilme mücadele etmelidir. IŞİD'in can damarları Türkiye'dedir. Türkiye bu damarları keserek anti IŞİD koalisyonuna en büyük desteği vermelidir. Havalimanlarında ve sınırlarda güvenlik önlemi alınsaydı IŞİD bugün Türkiye'den geçemezdi. IŞİD bugün Türkiye'ye petrol satamazdı. Hükümet mücadele etmek yerine askeri operasyonlarla yeni bir maaceraya girerse Suriye ve Irak sorunun içine çekilir ve türkiye bu dipsiz mücadele ile baş başa kalır. Biraz sonra vereceğiniz oylarla bölgemizin de geleceğine etki yapacaksınız. Sizi mehmetçiği bataklığa atmamaya çağırıyorum. Sizi Kürt yurttaşlarımız incitmemeye çağırıyorum. Sizi savaştan yana değil barıştan yana olmaya çağırıyorum.
18:10
Mehmet Şandır - MHP
Devlete ve millete sahip çıkmak bizim bir numaralı hedefimizdir. Bu AKP politikasını desteklediğimiz anlamına gelmez. Hükümetin uyarılması hassasiyetini taşır. Verdiğimiz desteğin amacı budur. Tezkere AKP'nin başta PKK olmak üzere bölgede izlediği başarısız politikanın itirafıdır. Ayrıca önerilerde de bulunuyoruz. Güvenlikli bölge kurulsun, batı ucu Afrin'i, doğu ucu Kandil'i alan hilal çeklinde güvenlikli bölge kurulsun önerimizi dikkate almadılar. Bugün bu kadar ölümden sonra tampon bölge teklifini müttefiklerine kabul ettirmeye çalışıyorsunuz. PKK'nın silahları asla bırakmayacağını başlatılan müzakere sürecinin bir yıkım projesi olduğunu ısrarla söyledik. Bizi kandan beslenmekle suçladınız. Suriye'nin istikrarsızlaşması Türkiye'ye zarar verir dedik bizi acziyetle suçladınız. Bugün bir vicdan soruşturması yapıyor musunuz?
PKK'nın ortaya koyduğu sorunun içeriği nedir? Bundan 30 yıl önce Türkiye'ye saldıran ve Kürt Devleti kuracağız diyen PKK değil miyid? Nedir Kürt sorunu dediğiniz şey ve nasıl çözeceksiniz?
Bugün Ortadoğu'da ölen yüzlerce insanın ölümünü engelleyebildi mi stratejik derinliğiniz? Suriyeli sığınmacılara sağlanan desteği azımsamıyoruz. Büyüklük güçlü olmak bu insanları yerinde tutabilmekti. Koruyabildiniz mi? Bugün Türkiye'de 1.5 milyon mülteci değil sığınmacı var. Bununla övünmek yakışmıyor. Telaferi, Humus'u Kerkük'ü koruabildiniz mi? Ortadoğu siz iktidara geldiğiniz dönemden daha mı iyi durumda?
ŞANDIR'DAN DAVUTOĞLU'NA: HAÇLI ORDUSUNU BU TOPRAKLARA DAVET ETTİNİZ
Ortadoğu'nun tasvirini iyi yapamadınız. Yönlendirmeyi yanlış yaptınız. Bugün bu tezkereyle bunu itiraf etmek zorundasınız. Öngördüğünüz hiç bir şey gerçekleşmedi. İmralı'da gizli müzakereler yaptınız. Şimdi gelmiş Irak2ın Kuzey'in de PKK ile mücadele devam ediyor diyorsunuz. Esad gidecek dediniz gitti mi? Basra harap olduktan sonra gitse ne olur? 200 bin insan öldü. Suriye meşruiyetini kaybetmiş bir zalim tarafından yerle bir edildi. Ne yaptınız, dost acı söyler sayın Hocam. Haçlı Ordusu'nu davet ettiniz, sizi müslümanlar affetmeyecek.
Araplık bir ırktır. Araplık bir millet değildir. Demokrasinin arkasında durmak bir fazilettir ama bunun bu kadar ağır bedeller ödenmesi için bunlar yaşanmamalıdır. Humus'ta Türkçe bilmeyen Humuslu kabul edilmezdi. 1 milyon Türkmen Humus'tan sökülüp atıldı. Irak'taki Türkmenler daha da perişan. Bu tezkere Suriye ve Irak türkmenlerinin derdine çare olacak mı? Türkmen bölgeleri için güvenlik bölgeler kurulacak mı? Koalisyon güçleri Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan PKK'ya karşı da bir operasyon yapacak mı?
SÖZ KONUSU VATAN SAVUNMASIYSA GERİSİ TEFERRUATTIR
MHP'ye göre IŞİD, PKK, YPG uluslarası planlamalarla kurulmak istenen Kürt devletinin taşeronlarıdır. Hepsi ömilli birliğimizi tehdit eden örgütlerdir. Ne gerekiyorsa hükümet bu noktada yapacağını yapmalıdır. Fitne kampanyasına karşı her türlü durumda göğüs germelidir. Türkiye'nin güvenliği ve hak ve çıkarlarıdır önemli olan. Her göreve hazırız. Söz konusu vatan savunmasıysa gerisi teferruattır.

17:55:
Ertuğrul Kürkçü - HDP
IŞİD'e bugüne kadar hep destek verdiniz. IŞİD üyelerinin Türkiye'den Suriye'ye geçişi canlı yayında yayınlandı.Bu tezkere buradan geçtiği günden itibarken, Türkiye, istediği yere gönderebilir. Lübnan'a, Kıbrıs'a gönderebilir.
Prensip kararıdır diyeceksiniz. Prensip değil bu tezkere.Başbakana yakın gazetecilerin yazdıklarına bakarsak, Suriye rejimine karşı da olacak tezkere. Türkiye'de ordu eğiteceksiniz öyle mi? Hayır arkadaşlar. Anayasa aykırıdır. BM kararına aykıdır. BM kararında hava saldırısı var. Bunun dışındaki her şey politiktir. Sayın cumhurbaşkanın dünkü konuşması bunu ispatlıyor. Özal'ın bir koy 3 al sözünü söylüyor Erdoğan. 3 koyup bir almıştı Özal.
Sayın Davutoğlu ve Erdoğan'ın restorasyon dediği, devletin kimi işlevlerinin işlemesi ile ilgili değildir. Bir devrimden önceki duruma dönmesidr. Osmanlı hakimiyeti. Bir genişleme hedefi ile yapmaktır. IŞİD bunun sadece vesilesidir. Kobane bunun savunmasıdır. Davutoğlu ve Erdoğan'ın dış politikasıdır bu. Hiç bir şey yapılmasın mı? Tabii ki seyretmeyelim. Irak ve Suriye halklarına destek vermeliyiz. Mutlaka asker müdahalesi gerekmemektedir. Kobane için istiyorsunuz ama. Evet. Türkiye IŞİD'e destek veren, istasyon olan ülke olmaktan çıkmalıdır. Sınırlar kontrkol altına alınmalıdır. Kobane düşerse, Türkiye'nin, İran&'ın Suriye'nin Kürtleri ayağa kalkar. Onlar katlediltikten sonra da, tezkeremiz yok diyeceksiniz.. Buna kimsenin inanmasını beklemeyin. Öcalan'ın açıklaması da böyledir.

ÖCALAN'IN AÇIKLAMASINI OKUDU
Kısaca okuyayım Öcalan'ın açıklamasını. "Ortadoğu’nun JİTEM’i olarak da ifade edebileceğimiz IŞİD gibi vahşi bir örgütün neler yapabileceğine bütün dünya tanıklık ediyor. Kobanê kuşatması sıradan bir kent kuşatması olmanın çok ötesinde, sadece Kürt halkının demokratik kazanımlarını hedeflemekle kalmayıp Türkiye’yi de yeni bir darbe sürecine sokacaktır. Bu katliam girişimi amacına ulaşırsa hem süreci sonlandıracak, hem de yeni ve uzun sürecek bir darbenin temellerini atacaktır. Kobanê ve Rojava meselesini doğru anlamak isteyen herkes bu gerçekliği iyi kavramalıdır. Türkiye’de sürecin ve demokrasi yolculuğunun çökmesini istemeyen herkesi Kobanê’ye gereken ciddiyet ve sorumlulukla sahip çıkmaya çağırıyorum. Devlet içinde de halen çözüm odaklı davrananlarla imha sığlığından medet umanlar arasında bir gel git yaşandığı gözlenmektedir.

TEZKERE ANAYASAYA AYKIRI
Tezkere anayayasa aykırıdır. Onursuz bir tezkeredir. Kobane'nin yanındayız. Asla ve asla özgürlük hedefimizden vazgeçmeyeceğiz. Bütün halklara çağrıda bulunuyorum. Kobane'ye sahip çıkın. Yaşasın halkların kardeşliği.

17:22
İsmet Yılmaz - Milli savunma bakanı
Kriz süresinci ve sonrasında, Türkiye'nin menfatlerini etkin bir şekilde korumak, süratli şekilde müdahale etmek üzere, TSK'nın muahale etmesi yabancı bir ülkeye gönderilmesi bir yıl süreyle izin alınması için verilen tezkerenin gerekçelerini sunmak üzere kürsüdeyim. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Türkiye'nin güney sınırlarında yaşanan gelişmeler ciddi tehdit ve riskler oluşturmaktadır. BM'ye göre de risk ve tehdit artmıştır. PKK ve IŞİD tehdidi ap açık ortadadır. Bu tehdit yeni boyut almıştır. Terör eylemi suçtur. Bu suça karşı BM üyesi ülkelerin iş birliği yapması bir görevdir. Terörizm her hangi bir din ve dilli birleştirilemez. BM üyesi ülkeler, bu eylemleri yapanları yargı önüne çıkarmak zorundadır. AFAD'dan bir ekip Zaho ve Erbil'de çalışmaktadır. Irak'ın kurucu unsuru olan Türkmenler, Türkiye'nin vazgeçilmez unsurlarından biridir.

SURİYE VE IŞİD
Suriye rejimi tarafından kimyasal silah kullanılması, BM raporu tarafından da belgelenmiştir. Suriye'de istikrarsızlık yüzünden olmuştur bu olaylar. Rejim 250 bin kişiyi yardım bekletmeye mecbur etmiştir. Komşu ülkelere 3 milyon Suriyeli sığınmıştır. Komşudaki yangından bize ne demek olmaz. Yıldırım Bayazıt döneminde sığınan Macarların, Troçki'nin sığındığı isim ve halklar Türkiye'ye gelmiştir. Suruç'tan 163 bin 208 Suriyeli sığınmacı giriş yapmıştır.
Bu bağlamda yaptığımız harcamalanr 4 milyar dolara ulaşmıştır. Bu tezkerenin amacı, olumsuz etkileri azaltmaktır. Süleyman Şah Karakolunu korumak devletimizin asli vazifesidir.

IŞİD TERÖR ÖRGÜTÜ
Türkiye olarak, Irak'taki terör eylemlerinin sona ermesi için tedbir almaktadır. Bir bütün olarak bitirmek istiyoruz. Daha önceki tezkerede hava harekatı, topçu atışı ve kara harekatı için izin verilmiştir. Bu sorunun çözümü ülkemizin başarısı olacaktır. Askeri önlemler alınması, terörle mücadale içindir. Çözüm süreci güçlü şekilde devam etmektedir. IŞİD terör örgütünün, 10 Haziran tarihinde Musul'un kontrolunü tamamen ele geçirmesi ile başlamıştır. IŞİD saldırılarıyla birlikte Irak askeri personeli kayıplara ulaşmıştır. Başkonsolosluğun ele geçirilmesi Irak yönetimi yüzünden olmuştur. Ezidilerin sayısı 22 bin 252'ye ulaşmıştır. Irak ordusunun terk ettiği silahların ve Avrupa'dan aldığı silahlar, Türkiye'yi tehdit etmektedir. BM kararı çerçevesinde 15 Ağustos'ta, gerekli tüm önlemleri alma çağrısında bulunmuştur Türkiye.


17:08
Ayşenur Bahçekapılı- TBMM başkanvekili
Tezkere hakkında görüşleri alacağız.

17:05
Akif Hamzaçebi - CHP grup başkanvekili :
BM güvenlik konseyi kararı olmalı tezkerede.Bizim anayasamız savaş diyor ama, dünyada kuvvet kullanma olarak geçiyor. Bu bir savaş tezkerezi. IŞİD tezkeresi değil.
22 ülkeye ilişkin bir liste var elimde.
22 ülkenin 6'sı hava harekatı yapıyor ve destek veriyor. 16 ülke, ben insanı yardım yaparım diyor. Kara harekatı yok.


16:50
Usül üzerine tartışma yaşandı.

16:39
Tezkere okunuyor:
Türkiye’nin Güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğe dönük risk ve tehditler son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde ciddi biçimde artmıştır. Irak’ın Kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir, öte yandan Suriye ve Irak’ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlenmektedir. Nitekim bu nedenle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2170 ve 2178 (2014 yılı) sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere 1373 (2001 yılı) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunmuştur. "Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 4.10.2014 tarihinden itibaren bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arzederim. Metinde gerekçe bölümünde ayrıca, uluslararası hukuk uyarınca Türk toprağı kabul edilen Süleyman Şah Saygı Karakolu’na dönük güvenlik riski de arttığı ifadesi yer aldı.

16:36
Akif Hamzaçebi:
Esad halkına zulmeden, baskıcı biridir dedim. Kendisi de biliyor (Elitaş) bunu söylediğimi. Pan İslamizm macerası, Türkiye'nin içinden çıkamayacağı bir durumdur.
Uluslararası koalisyon ne diyor? Kara harekatı istemiyor. Hava harekatı diyor. İlaç desteği diyor. Hiç biri kara harekatı demiyor.
Bunu doğru buluyorsanız, gelinm açıklayın. Sizin niyetiniz, Şam yönetimini devirip, öncelikli hedefimizdir diyor sayın Erdoğan...
(Hamzaçebi'nin sözü süresi sona erdiğini için sona erdi)


kaynak.posta

__________________
Hep söylüyoruz namaz 5 vakit, ahlak ise 24 saat farzdır.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
edildi, irak, kabul, mecliste, suriye, tezkeresi, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Suriye tezkeresi Meclis'te SeckiN Haber Arşivi 0 01 Ekim 2013 12:58
Suriye tezkeresi TBMM'den geçti Violent Haber Arşivi 0 05 Ekim 2012 09:20
4+4+4 Kabul Edildi N999 Haber Arşivi 1 30 Mart 2012 23:06
2b tasarısı kabul edildi PassioN Haber Arşivi 0 15 Mart 2012 20:36
Suriye'de referandum kabul edildi PassioN Haber Arşivi 0 27 Şubat 2012 20:20