IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Seth

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ekim 2014, 00:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
GIDA FİYATLARI FRENE BASTI, ENFLASYONDA GERİLEME BAŞLADI




Gıda fiyatlarındaki artışla çift haneye yaklaşan yıllık enflasyon, eylül ayında yüzde 8.86’ya geriledi. Analistlere göre, bu oran 6 ayın en düşük seviyesi. Gıda fiyatlarının tahminlerin altında artmasıyla eylül ayı enflasyonu da beklentilerin altında yüzde 0.14 oranında geldi. Yİ-ÜFE ise eylülde yüzde 0.85 artarken yıllık artış yüzde 9.84 oldu.



Enflasyonun tahminlerin altında kalmasında gıda fiyatlarının etkili olduğuna ancak, gıda dışı enflasyonda tahminlere paralel eylülde sert düşüşlerin yaşandığına dikkat çeken bankacılar, ekim ayında enerji zamlarının enflasyonu 0.4 puan yukarı taşıyacağını, yılsonunda ise enflasyonun yüzde 9’lu seviyelerin altında kalmasının düşük bir olasılık olduğunu belirtiyorlar.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde gıda fiyatlarında tahminlerin altında artış, giyim ve ayakkabı grubundaki sert düşüşün desteğiyle yüzde 0.14 artışla yüzde 0.45 olan beklentilerin altında kaldı.

Merkez’den revize...
Enflasyon üzerinde yaklaşık yüzde 25 ağırlığı olan ve Türkiye’de son 14 yılın en kurak mevsiminin yaşanması ile Ağustos’ta yüzde 14.44’e yükselen gıda grubunda yıllık enflasyon eylülde ise yüzde 13.95’e geriledi.
Gıda dışı enflasyonun yıllık bazda yüzde 7.9’den yüzde 7.1 ile 8 ayın en düşüğüne gerilediğine dikkat çeken Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, “TL’nin sepete karşı stabilizasyonu sayesinde çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 9.7’den yüzde 9.3 ile 7 ayın en düşüğüne indi. Son yapılan enerji zamları ve yüksek gıda fiyatları nedeniyle, 2014 sonunda enflasyonun yüzde 9.3’e yükseleceğini tahmin ediyoruz” dedi. Sözer şöyle konuştu:
“Merkez Bankası da ay sonunda yayımlayacağı Enflasyon Raporu’nda benzer gerekçeler nedeniyle yüzde 7.6’lık enflasyon tahminini belirgin bir şekilde yukarı revize edebilir. Bu bağlamda enflasyon beklentilerindeki kötüleşmeyi engellemek için eylülde beklentilerden iyi gelen enflasyonun yanı sıra TCMB’nin de son günlerde olduğu gibi para politikasını likidite operasyonları ile bir süre daha sıkılaştırmasını bekliyoruz.”

Eylülde en fazla yeşİl soğan arttı

Eylül ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 12.61 ile yeşil soğanda görüldü. Bu ürünü fiyatı yüzde 11.06 artan fındık içi ve fiyatı yüzde 11.05 artan marul izledi. Geçen ay fiyatı düşen ürünlerin başında ise limon geldi. Eylülde limonun fiyatı yüzde 32.41 düşerken, bu ürünü fiyatı yüzde 11.19 düşen balık ile fiyatı yüzde 10.30 azalan elma izledi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
basti, başladi, enflasyonda, frene, fİyatlari, gerİleme, gida


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
‘gida, perakende ve enerjide yeni ortakliklar gelecek’ DaDaS Perakendecilik 0 24 Nisan 2012 20:50