IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Seth

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Ekim 2014, 20:01   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerekiyor




İTO Başkanı Çağlar, yüzde 8-9'luk faiz oranlarının yatırım yapılmasını güçleştirdiğini belirterek, ''Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerekiyor'' dedi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Anadolu Ajansının (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nin canlı toplantılar dizisi AA Finans Masasına konuk oldu.

Yurdun çeşitli kentlerinde IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerin esnafa etkisine ilişkin soru üzerine Çağlar, Türkiye'nin çevresindeki havzada gelişen olayların ülkeye bir şekilde sıçradığını, çünkü Türkiye'nin bölgedeki ülkelerle ilişkilerinin kuvvetli olduğunu kaydetti.

Çağlar, televizyonda izlediği haberlerde kepenkleri kapalı dükkanların tekmelendiğini gördüğünü belirterek, şunları söyledi: "Burada esnafa, tüccara verilen zararın Kobani'deki olaylara veya komşu ülkelerdeki gelişen olaylara ne faydası olacağını bizim vatandaşımızın düşünmesi lazım. Bu tür eylemlerden ziyade oturulup salim kafayla düşünülmesi gerekir. Neticede bunlar ekonomiye zarar veriyor, ekonomiye gelen zarar da siyasete zarar veriyor. Türkiye'nin üzerinden seçimler geçti, çözüm süreciyle ilgili önemli adım atıldı, 'bu iş bitti ekonomi konuşulsun' derken bu havzadaki olayların ülkemize bu şekilde yansıtılması bizi hem üzüyor hem de ülkemize zarar veriyor."

"İstikrarlı bir dolar kuru bizim için avantajlı"

Dolardaki yükselişe ilişkin soru üzerine Çağlar, doların hem Türkiye'de hem de uluslararası piyasada diğer para birimlerini etkilemesinde enstrüman sayısının çok fazla olduğunu dile getirerek, "Fed'in aldığı kararlardan dolayı etkilenme söz konusudur. Özellikle gelişmekte olan ülkelerden doların çıkması, dövizlerin çıkması ve gelişmiş olan ülkelere meyletmesi elbette gelişmekte olan ülkeleri zor durumda bırakacaktır. İhracatçımız açısından dolarda olması gereken seviye istikrarlı bir seviyedir. Döviz kurlarının yılbaşında olduğu rakamlarla uzun süre seyretmesi bizim için önemliydi çünkü biz bunlara bakarak yatırım yaptık" diye konuştu.

Çağlar, özel sektörün yaptığı yatırımın çok fazla olduğunu ve bu yatırımları yurt dışından borçlanarak yaptığını anlatarak, "İstikrarlı bir dolar kuru bizim için avantajlıdır. Çok iniş çıkışlar biraz aspirin tedavisi gibi olur. O anlık sıkıntınızı geçirir belki ama uzun vadede baktığınızda getireceği sıkıntılar çok fazla" dedi. İhracatın büyük bir kısmının Avro Bölgesi'ne yapıldığını hatırlatan Çağlar, hem üretimin hem de ihracatın aynı sepette kalmasının doğru olacağını, son dönemde yaşanan hızlı artışın ilk bakışta ihracatçıya faydası görünse de uzun vadede sıkıntı yaratabileceğini söyledi.

"Yüzde 8'lik, yüzde 9'luk faizler memnun olduğumuz oranlar değil"

Merkez Bankası'nın faiz oranı kararına ilişkin soru üzerine Çağlar, para piyasalarını çok konuşmak istemediklerini belirterek, "Türkiye tasarrufları çok kuvvetli olan bir ülke değil. Türkiye'deki sanayicimiz, yatırımcımız, iş adamımızın da tasarrufları çok fazla olmadığı için daha çok üretim, sanayi ve ticaret ağırlıklı konuşmak istiyoruz" diye konuştu.

Çağlar, sanayi üretiminde dünyada en kaliteli malları üreten ve doğru işleri yapanların Türk sanayicisi olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: "Biz her aşamada sanayiciliği çok iyi biliyoruz. Ürettiğimiz malların tamamını da ihraç ediyoruz, ürettiğimiz sanayi ürünlerini gelişmiş ülkelere ihraç edebiliyoruz. Ülkemizde yatırımın ön plana çıkarılmasını savunuyoruz. Ülkede yatırım ve üretim yapılması lazım. Büyümemiz ve işsizlik oranlarımızın düşmesi için bu önemli. Bunun için de faizlerin düşürülmesi gerekiyor. Yüzde 8'lik, yüzde 9'luk faizler bizim çok da memnun olduğumuz oranlar değil. Faizleri çekebildiğimiz kadar aşağı çekelim. Çünkü bizim sanayi üretiminde kar marjlarımız sınırlı. Bu kar marjlarımızla tasarruf etmek mecburiyetindeyiz ki işlerimizi geliştirelim. Kar marjlarımızı tutup da faizlere ödediğimiz zaman el elde baş başta 'Niçin yatırım yapalım? sorusunu soruyoruz. Faizlerin düşmesi ve bizim de rahat rahat yatırım yapmamız lazım."

İTO'nun İstanbul'a gelecek doğrudan yabancı yatırım çalışmalarına yönelik soru üzerine Çağlar, Türkiye'nin sermaye girişine ihtiyacı olduğunu anlatarak, "İstanbul'u biz bir merkez olarak görüyoruz. İstanbul'u bölgenin bir finans üssü haline getirme üzerine çalışmalarımız var. Bu çalışmalar sonucunda çevrede biriken tasarrufları Türkiye'de toplayabiliriz" dedi.

Çağlar, özellikle son dönemde Irak ve Suriye'den İstanbul'a gelen çok sayıda şirket olduğunu söyledi.

İstanbul'da 2014 yılında 460 Suriyeli şirket kurulduğunun bilgisini veren Çağlar, İstanbul'daki toplam Suriyeli şirket sayısının ise 859'a ulaştığını bildirdi. Toplamda İstanbul'da açılan şirket sayısının geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 60'lık bir artış olduğunu belirten Çağlar, "Merkez artık İstanbul oldu. Birçok yabancı da gelip İstanbul'da, Türkiye'de şirket kuruyor. Finans merkezinin tamamlanmasıyla özellikle finansal piyasaların da bundan sonraki takibi İstanbul'dan olacaktır" diye konuştu.

Çağlar, uluslararası tahkim merkezi çalışmalarına ilişkin soru üzerine şunları kaydetti: "TOBB şemsiyesi altındaki odaların sadece kendi şehirlerinde tahkim merkezleri kurabilme yetkisi vardı. Fakat İTO olarak bu konuda çok çalışma yaptık. Şimdi odalara uluslararası tahkim merkezi kurma yetkisi verilmesini bekliyoruz. Kanun bize bu yetkiyi verdiği zaman, İTO olarak dünyanın en iyi uluslararası tahkim merkezini kuracağımız konusunda iddialıyız. Bizim bütün altyapımız hazır. Kanun bize bu yetkiyi verdikten sonra, biz bunu çok kısa sürede kurarız. Bu artık Türkiye'nin en büyük ihtiyaçlarından biri. Bugüne kadar olmaması çok büyük bir eksiklik.

Tahkim merkezleri arasında da dünyada bir rekabet var. Ama bizim altyapımız bu noktada çok kuvvetli ve hazır. Biz tahkim merkezi kurma yetkimiz olmadığı halde İTO olarak uzun yıllardır dünyada tahkimleri yapılan bütün çalışmaları zaten takip ediyoruz. Onun için kanunun bize bu yetkiyi vermesini bekliyoruz. Hükümetimizin de bizi bu konuda destekleyeceğine inanıyoruz. En kısa zamanda parlamentoya gelecektir. İlk çıkacak kanunlar içerisinde olabilir."

Uluslararası bir tahkim merkezinin sadece bulunduğu ülkenin firmaları ile yurt dışındaki firmalar arasındaki tahkime dayalı işlerin çözümü için iş almayacağına işaret eden Çağlar, "Siz Romanya'daki bir şirket ile Almanya'daki bir şirketin yaptıkları sözleşmenin içerisinde İstanbul tahkim merkezini yazdırabilecek kalitede bir tahkim merkezi kurarsanız, o zaman şirketler bir sorun olduğu zaman gelip sizin ülkenizde bunu çözmeye çalışır. Ülkenin tanıtımı için de bu çok gerekli. Uluslararası piyasada bu kadar sözü geçen bir iş dünyasına sahip olan ve bu kadar sanayi yatırımları bulunan bir Türkiye varken, artık uluslararası bir tahkim merkezinin olmamasını hayretle karşılıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bankasının, düşürmesi, faizleri, gerekiyor, merkez


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Merkez Bankası'nda casus operasyonu SeckiN Haber Arşivi 0 03 Eylül 2013 10:17
Gözler Merkez Bankası'nda Zen Haber Arşivi 0 19 Şubat 2013 20:34
Merkez Bankası Faizlere Dokunmadı Rhytia Haber Arşivi 0 19 Temmuz 2012 17:15
Çin Merkez Bankası uyardı Cemalizim Haber Arşivi 0 24 Şubat 2009 18:31
Merkez Bankası'na yeni isim Alovepoem Haber Arşivi 0 25 Mart 2006 18:13