IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ekim 2014, 18:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
198 Kobanili neden 'mahkûm'?




IŞİD ile YPG arasında Kobani'deki çatışmalar yüzünden 5 Ekim’de Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye gelen 198 kişilik bir grup, 9 gündür Suruç Spor Salonu’nda tutuluyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kobani'den Türkiye'ye geçen ve aralarında kadınların da olduğu 198 Suriyeli önce Fen Lisesi'nde sonra da spor salonunda yaklaşık 9 gündür tutuluyor. Kim oldukları, sınırdan binlerce kişi geçerken neden bu kişilerin bir arada ve sıkı güvenlik önlemleri altında tutuldukları konusunda net bir açıklama yapılmıyor. Sadece spor salonunu çevreleyen duvarların dışından bir kaç kare fotoğraf çekilebiliyor. İçeriye sivil hiç kimsenin girmesine de izin verilmiyor. Polis ekipleri 9 gündür salon çevresinde nöbette. HDP’li Milletvekili Demir Çelik, daha önce sayıları 254 olan kişi için İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüştüğünü, ‘terör örgütü’ şüphesiyle tutulduklarını, parmak izleri ve GBT (Genel Bilgi Toplama) kontrollerinin yapılmasının ardından serbest bırakılacaklarını söylediler dedi.


Spor salonunda tutulanlar arasında yeralan Kobanili gazeteci Mustafa Bali, Al Jazeera’ya “Sınırdan resmi olarak bizi içeri aldılar. Sonra buraya getirdiler. Günlerdir bizi burada tutuyorlar. Bu yüzden, ben dahil açlık grevindeyiz” dedi. Suruç Kaymakamlığı'ndan 254 kişi hakkında bir açıklama yapılmadı. BDP Eski Milletvekili Aysel Tuğluk ise “Valilik ve kaymakamlıkla görüşüyoruz. Ankara’nın talimatı deyip kesiyorlar” dedi. Pazartesi akşamı spor salonunda tutulan bu kişileri ziyaret eden Tuğluk, “Bulundukları yer korkunç, beş gündür su yok. Aralarında kadın ve çocuklar var. Açlık grevindeler. Bana, zaman zaman görevlilerin kendileriyle mülâkat yaptıklarını, Kobani ile ilgili sorular sorduklarını söylediler” dedi.

66 kişi döndü
BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici de valilik ile yaptıkları telefon görüşmesinin ardından içeride tutulan 254 kişiden 66 kişinin Kobani’ye dönmesine izin verildiğini söyledi. Geri dönmek isteyen 66 kişi dün akşam saatlerinde sınırdan yeniden Suriye tarafına geçti. Ancak Binici, şimdiye kadar bir kaç kişinin serbest bırakıldığını, arkasının gelip gelmeyeceği konusunda ise emin olmadığını dile getirdi.

9 gündür spor salonunda tutulanların yakınların ise kapıda bekliyor. 17 yaşındaki Kobanili İzzet Berkel, ''9 gün gün önce babam Mürşitpınar sınır kapısı önünde bizim arabanın nöbetini tutarken IŞİD'in saldırısı oldu, askerler babam ve oradakileri sınır kapısından Türkiye'ye aldı ,sonra onları otobüslere bindirip buraya gönderdi. Benim babamın bir suçu yok, ne diye buraya getirdiler anlam veremedim'' dedi.
Berkel 9 gündür burada yatıp kalkıyor. "Ben ve annem sırayla buraya gelip babamın serbest bırakılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Halen, 198 kişi Suruç Spor Salonu'nda tutuluyor. Ve 35 kişinin bu nedenle açlık grevinde 9. güne girdiği belirtiliyor.

'BİRİLERİNİN GİTMESİ GERİYOR'
Radikal'den İdris Emen'e konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise, "Bu insanlar YPG ile ilişkileri olduğu iddiasıyla gözaltında tutuluyor. Dün bunlardan bir kısmı Kobani’ye geri gönderildi. Oysa bunlar IŞİD zulmünden kaçan sivil insanlar. Hâlâ 198 kişi fiili olarak gözaltında tutuluyor" dedi.

"Kobani’den Türkiye’ye gelen 254 kişi fiili olarak Suruç’ta bir spor salonunda 9 gün boyunca gözaltında tutuldu. YPG ile ilişkileri olduğu iddia edildiği için bu kişiler salon dışına çıkamıyordu" diyen Sarıyıldız şunları aktardı: "Bu insanların serbest bırakılması için valilikle görüştük. Valilik dün bu kişilerin durumunun Bakanlar Kurulunda görüşüleceğini söyledi. Dün akşam bakanlar kurulu bittikten sonra valilikle tekrar görüştük. Valilik bu kişilerin sınırdışı edilmesi yönünde bir karar alındığını bize bildirdi. Biz bu kararı şaşkınlıkla karşıladık. Çünkü bu insanlar sivil insanlar. Bu insanlar IŞİD vahşetinden kaçan insanlar. Aralarında yaşlılar ve çocuklarda bulunuyor.’’

Valilikle yapılan anlaşma sonucunda 66 kişinin gönüllü olarak Kobani’ye geri gönderildiğini söylen Sarıyıldız sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu insanlar hakkında bir sürü araştırma yapıldı. Araştırmalar sonucunda bu insanların YPG ile bir ilişkileri olmadığı anlaşılınca bu insanları tekrar geri göndermek istediler. Valilikle tekrar görüştük ancak, valilik her halükarda birilerinin gitmesi gerekiyor dedi. Biz de Kobani’den gelen arkadaşlarla görüştük. Gitmek isteyen varsa gidebilir dedik. Onlar da bu duruma çok öfkelendiler. Hatta, ‘Bu durumu yaşayacağımıza gidelim IŞİD bizi kessin daha iyi. Bu onursuzluğu yaşayacağımıza Kobani’de ölelim’ dediler. Bunlardan gönüllü olan 66 kişi dün gece saat 2:00 civarında Kobani’ye geri döndü. Geri kalanlar hâlâ spor salonunda gözaltında tutuluyor."

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
198, kobanili, mahkum, neden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
AB neden dağılmaya mahkûm? Rüzgar Haber Arşivi 0 19 Ocak 2012 11:53
mahkum Berna Serbest Kürsü 0 10 Nisan 2007 09:15