IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Kasım 2014, 13:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşçilerin kaderi, bu sofralarda çizilmiş




Ermenek'teki maden şirketlerinde 14 yıl çalışan muhasebeci Mehmet Macit: Patronlar denetçileri özel ağırlardı. Denetçiler de kötü koşulları görseler bile temiz raporu verirdi


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından, şirket sahiplerinin denetime gelen müfettişlerle kurduğu 'ölüm sofrası'nın fotoğraflarına SABAH ulaştı. İlçede birlikte hareket eden maden şirketlerden birinde 14 yıl muhasebecilik yapan ve işçilerin mahsur kaldığı madenin sahibi olan şirketin de tüm alışveriş trafiğini bilen Mehmet Macit'in 2011'de görüntülediği yemekte, maden sahipleri Mehmet Karadağ ile İsmet Zafer Özbey'in, temiz raporu alabilmek için denetime gelen 2 müfettişi, lüks villalarındaki içkili yemekte ağırladıkları görülüyor. 14 yıl boyunca çalıştığı şirkette, ailesinin geçimi için yaşananlara göz yuman ancak 2 yıl önce işten atılınca, kendi firması ile Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı şirket dahil, ilçede kömür madeni işleten tüm şirketlerin ipliğini pazara çıkarıp Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ve Maliye'ye de şikâyet eden Macit, "bu sofralarda işlerin nasıl yürüdüğünü" SABAH'a anlattı.

İÇKİ MASASINDAN DENETİME
Kendisinin bu sistemin 'kalbi' olduğunu, maden sahiplerinin tüm işlerini ayrıntılı olarak bildiğini söyleyen Macit, şunları anlattı: "Şirkette hiçbir şey olması gereken gibi değildi. İşini doğru yapmayan denetçiler gelmeden önce patronların haberi oluyordu. Her türlü ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra akşam içki masaları kuruluyordu. Denetçiler daha sonra da göstermelik olarak ocağa geliyorlardı. Bu sırada tehlikeli olduğu için kapalı olması gereken ancak kömür çıkartılmaya devam edilen galeriler kapatılıyordu. Denetçiler, çalışma koşullarının kötülüğünü, yaşam odalarının ve gaz maskelerinin bulunmadığını gördükleri halde olumlu rapor veriyorlardı. Peşlerinden evlerine de hediyeler gönderiliyordu. Tehlikeli galeriler de onlar gittikten sonra yeniden açılıyordu." Patronların su tehlikesinden de haberdar olduklarını belirten Macit, şöyle devam etti: "Su basan ocağın arkasında bulunan başka bir ocağı da daha önce su bastı ve bir işçi öldü. Ayrıca müfettişlere yemek veren şirket ortaklarından Mehmet Karadağ'ın taşeron olarak işlettiği bir ocakta da 6.7 yıl önce yine su baskını yaşandı ve yine bir işçi öldü. Ben de defalarca bölgenin sulu alan olduğunu ve tedbirli olunması gerektiğini söyledim."

MADENCİ 3 SAAT ÖNCE UYARMIŞ
Son olayda mahsur kalan 18 kişiden Recep Çiloğlu'nun çok deneyimli bir madenci olduğunu da söyleyen Macit, korkunç bir iddiayı da gündeme getirdi: "Olaydan 3 saat önce başlarındaki mühendise, 'Daha önce matkapla kazamadığım yerler kolaylıkla dökülüp elimize geliyor. Zemin çok nemlenmiş. Burası acilen terk edilmeli' demiş. Ancak mühendis 'Bir şey olmaz' yanıtı vermiş. 3 saat sonra da facia yaşandı." Macit, maden sahiplerinin büyük oranda vergi kaçakçılığı yaptığını da savundu.


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bu, Çizilmiş, kaderi, sofralarda, İşçilerin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hollandalı İşçilerin 1941 Yılındakı Grevi Liaaa Tarih 0 17 Mayıs 2012 17:29
İşçilerin tazminat sevinci PassioN Haber Arşivi 0 10 Nisan 2012 20:50
Siyah Pirinç Sofralarda Yerini Alıyor.. Düş Haber Arşivi 0 28 Eylül 2011 23:40
İşçilerin ölümüne bekleyişi sürüyor Lucifer Haber Arşivi 0 09 Temmuz 2010 17:53