IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Kasım 2014, 14:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Danıştay'dan bilirkişilere iyi haber




Danıştay yönetmelikteki "bilirkişinin verilen raporu süresi içinde teslim etmemesi durumunda yeni bilirkişilik görevi verilmemesine" ilişkin fıkranın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Danıştay, Bölge Adliye Mahkemesi Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Lİstelerinin Düzenlenmesi hakkındaki yönetmeliğin 13. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Bir bilirkişide, mahkemece verilen asıl veya ek süre dolduğu halde raporunu vermediği bir dosya bulunması halinde, raporunu verinceye kadar kendisine yeni bir bilirkişilik görevi verilmez" hükmünün yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Çeşitli konularda bilirkişi olarak görev yaptığı öğrenilen Ahmet Kemal Fendoğlu , Danıştay 10. dairesine, 8 Nisan 2012'de Resmi Gazetede yayımlanan Bölge Adliye Mahkemesi Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Lİstelerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Yönetmeliğin 13. maddesinin, 2-3-4 fıkralarının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.

Danıştay 10. Dairesi de Fendoğlu'nun, söz konusu maddenin görevlendirme sayılarını düzenleyen 3. ve belirtilen dosya sayısının üzerinde görevlendirme yapılamaması için UYAP'taki düzenlemeleri gösteren 4. fıkrası yönünden davanın süresinde açılmadığı gerekçesiyle 2. fıkrasında ise esastan yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi.

Bunun üzerine davacı Fendoğlu'nun başvurduğu İdari Dava Daireleri Kurulu da yönetmeliğin, 13. maddesinin 3. ve 4. fıkralarının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesini gerektirecek nitelikte olmadığına hükmetti.

Kurul, söz konusu maddenin 2. fıkrasında yer alan "Bir bilirkişide, mahkemece verilen asıl veya ek süre dolduğu halde raporunu vermediği bir dosya bulunması halinde, raporunu verinceye kadar kendisine yeni bir bilirkişilik görevi verilmez" hükmüyle ilgili değerlendirmede bulundu.

"Karar, oy çokluğuyla alındı"

Değerlendirme sonucunda 17 üyesi bulunan Danıştay İdari Davalar Kurulu'nun 10 üyesi, "Yönetmeliğin dayanağı olan yasa maddesinde, mahkemelere liste dışından bilirkişi görevlendirilmeyeceği yönünde sınırlama getirilmiş, bunun dışında dava konusu yönetmelik maddesinde olduğu gibi bir bilirkişide, mahkemece verilen asıl veya ek süre dolduğu halde raporunu vermediği bir dosyanın bulunması halinde, raporunu verinceye kadar kendisine yeni bir bilirkişilik görevi verilmeyeceği yönünde bir sınırlama getirilmemiştir. Kaldı ki yönetmeliğin dayanağı olan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 268. maddesinin 3. fıkrasında, Adalet Bakanlığına hazırlayacağı yönetmelik ile bu yönde bir sınırlama yapmasına olanak verecek bir kural da bulunmamaktadır" görüşünü beyan etti.

Kurul, bu gerekçelerle yönetmeliğin 13. maddesi 2. fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına oy çokluğu ile yönetmeliğin diğer hükümleri yönünden itiraz isteminin reddine ise oy birliğiyle karar verdi.

Sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bilirkişilere, danıştaydan, haber, iyi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
TRT Haber - Türkiye`nin Haber Kaynağı Sitene Ekle Az Bulutlu 14 Aralık 2012 Cuma İsta Zen Haber Arşivi 0 14 Aralık 2012 13:56