IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Kasım 2014, 10:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
TOBB'a kredi garanti isyanı




Büyümek isteyen şirketlere teminat desteği vermek için kurulan Kredi Garanti Fonu, bankalardan beter çıktı. TOBB'un büyük ortak olduğu ve projesi olan KOBİ'lere kredi vermek için bankalar kadar teminat isteyen fona iş dünyasından tepki yağıyor


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Büyümek isteyen Anadolu sermayesinin tek seçeneği olan kredide yaşanan trajikomik durum işadamlarını bıktırdı. Teminatı olmayan şirketlerin, kredi bulabilmesi için kurulan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetimindeki Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi organizasyonlar da işlevsiz kaldı. KGF'nin yıllık kullandırdığı rakamlara bakıldığında KOBİ'lerin isyanı anlaşılıyor. 2010'dan sonra verilen kredi teminatlarında gözle görünür bir azalma var. Buna göre, 2010'da 663 milyon liralık kefalet verilirken, bu rakam 2011'de 601.3 milyon TL'ye düşüyor.

BÜYÜK ORTAK TOBB

2012'de 499.1 milyona inen miktar, 2013'te ise 451.4 milyon lira olarak gerçekleşiyor. Fonun yüzde 33.2 hisse ve 79 milyon 824 bin liralık sermaye ile büyük ortağı TOBB. İkinci sırada da hemen hemen aynı orandaki hissesi ve 79 milyon 801 bin liralık sermayesi ile KOSGEB bulunuyor. Fona, şu anda 19 banka da ortak durumunda. Kasasında milyarlarca lira paranın olduğu bilinen TOBB gibi bir kurumun krediye ihtiyaç duyan KOBİ'lere, KGF kanalıyla kaynak aktarmamasını işadamları da eleştiriyor. İşadamları, "Kefalet miktarının yıllar içinde düşmesi fonun kuruluş amacında yazıldığı 'risk sermayesi' olarak çalışmadığının ispatı" diyor. İşadamları Türkiye'de kredi alamadıkları için de yurtdışına yönleniyorlar. Üstelik projesi iyi olan Türk firmaları, yabancı kurumlardan teminatsız bile kredi alabiliyor.

TÜSİAD'DA HEP AYNI NAKARAT

Asıl işi ekonomiyi bırakıp, muhalefet partisi gibi siyaset ve dış politikada ahkam kesmek olan TÜSİAD bozuk plağa bağladı. Sendikalı olmak isteyen işçilerini tezekle korkutan sütçü başkan Muharrem Yılmaz'ın yerine geçen Haluk Dinçer'in söylemleri de 'hep aynı nakarat' dedirtiyor. Dinçer, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana kutuplaşma açıklamaları yaparak adeta 'niyet' beyan ediyor.

BU KAFAYI DEĞİŞTİR

Dinçer, neredeyse her ay aynı açıklamayı güncelleyerek basına servis ediyor. 25 Haziran'da koltuğa oturduğu gün kutuplaşma uyarısı yapan Dinçer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı 18 Eylül'deki Yüksek İstişare Kurulu toplantısında da bu vurguyu yapmıştı. Dinçer, derneğin dergisi Görüş'ün ekim sayısında da yazısını aynı konuya ayırdı. Hatta psikolog gibi Türkiye'de yaşayan herkesin sağlıksız bir ruh hali içinde olduğunu söyledi.

Mustafa KOCA / ASKON Başkanı

Yatırımları engelliyor
KGF sisteminin KOBİ'lerin lehine düzeltilmesi gerekiyor. Bunun yapılmasını talep ediyoruz. Risk sermayesi gibi çalışmadıkları için onlar da teminat istiyor. Bu da yatırımları engelliyor. Burada yapılması gereken gelecek vaad eden projeyi teminatsız desteklemek.

Dursun AKDAĞ/Yonca Hayvancılık Başkanı

TOBB'daki şatafat kimsede yok
Bizdeki KGF, banka gibi çalışıyor. Banka kredinin iki katı teminat isterken, fon onun yarısı kadar istiyor. Risk sermayesi gibi çalışmıyor. Paralar odaların lüks binalarına harcanıyor. TOBB merkezindeki şatafat hiçbir yerde yok. Yazık bu paralara... Odaların kasasında milyarlarca lira boşa yatıyor.

Hüseyin BOZDAĞ/YESİDEF Başkanı

Bizdeki sistem yanlış
Projeye kredi veren sistem yanlış kurgulanmış. KOBİ'ler bankanın kucağına itiliyor. Bu nedenle, KGF gibi fonların artık gerçek ekonomi ve yatırımcıyı desteklemesi şart. Adamın fikri var ama parası yok.

Mehmet Emin DEĞER /Değer Şirketler Grubu Başkanı

Oyunu bozmak için kredi
Mardinli bir işadamı olarak bölgenin kaderinin değişmesi için bu tür fonların bize destek vermesi lazım. Doğu ve Güneydoğu'da verilen kredinin hem faizi yüksek hem de 3-4 kat teminat isteniyor. Son dönemde bölgedeki oyunun bozulması için de projeye kredi veren, yatırıma ortak olan fon gerek.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


sabah


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
garanti, isyanı, kredi, tobba


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yapı Kredi 1.3 milyar $’lık kredi aldı Seth Haber Arşivi 0 02 Ekim 2014 11:00
TOBB Burce Ödev ve Tezler 0 05 Haziran 2014 15:22
Koç Fiat Kredi'den ticari araçlar için kredi Cemalizim Haber Arşivi 0 04 Mayıs 2009 01:48
Kredi çekmek ve kredi kartı kullanmak Metin İslamiyet 0 21 Ocak 2009 09:25