IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Kasım 2014, 07:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Madenin sahibi ocaktan habersiz




Ermenek'teki madenin sahibi Saffet Uyar: Eski ocağa denk gelindiğinden haberim yoktu. Parasızlıktan sondaj makinesini alamadım. Sondajın gerektiğini bilmiyordum


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili "Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan tutuklanan maden işletmecisi Saffet Uyar ile madenin İşletme Müdürü Yavuz Özsoy'un ifadeleri ortaya çıktı. Uyar, 2009'da Has Şeker Mandencilik'i kurarak maden sanabsında çalışmaya başladığını belirterek, eski imalat haritalarının kendilerine verilmediğini söyledi.. Bu haritaların Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde (MİGEM) bulunabileceğini bilmediğini dile getiren Uyar, "Çalışma alanını harita olmadığından tespit edemiyordum, bu nedenle çalışmaya devam ettim. Denetçiler de haritanın olduğunu söylemediler" diye konuştu.

SONDAJ MAKİNESİ ALAMADIM
MİGEM'in raporu sonucu eksiklikleri girdirmek için sondaj makinesi için fiyat araştırması yaptığını ancak ekonomik nedenlerle alamadığını belirten Uyar şunları söyledi: "Makinenin çok pahalı olması üzerine Abdullah Özbey ile görüşme yaptım. Özbey, bana Cenne İşletmesi için 'bir tane alalım herkes kullansın' dedi. Diğer şirketlerde olduğunu bilseydim, alır kullanırdım ama bilmiyordum. Ocağa bir kez su geldiğini teknik personelden öğrendim, diğerinden haberim yok. Personel suyu boşaltarak çalışmaya devam etmiştir. Eski maden ocağına çalışma sırasında denk gelindiğini ve sonradan kapatıldığını görmedim, duymadım. Maden üstünde sondaj yapmıştır ancak maden içerisinde kontrol sondajı yapmamız gerektiğini bilmiyordum. İddia edildiği gibi eski maden ocağıyla şu an çalıştığımız maden sahasını gösteren imalat haritasının çakıştırılmış ve tek bir harita haline getirilmiş şeklini almadım. Olay öncesi ocakta suyun aktığını ya da kömürün ıslak olduğunu, kayma meydana geldiğini bu nedenle tahkimat yapılamadığını bilmiyorum."

'OLAYIN NEDENİ İHMAL'
Özsoy ise ifadesinde şunları söyledi: "Şirkette çalışmaya başladıktan sonra 2010'un ikinci ya da üçüncü ayında çalışma yapılan kömür, komple sızıntı verince su olabileceği düşüncesiyle işçileri çıkardım. Kendim sondaj yaparak ocaktan ayrıldım. Üç saat sonra girdiğimde suyun dolduğunu tespit ettim. Suyu çekip içeri girdiğimde buranın Azim Uyar'ın diye bilinen baca çalışmasının olduğu alanı tespit ettim. Orayı kapattım. 2011'in sonlarında sızıntı gelmeye başlayınca sondaj yaptım ve suyu boşalttım. Sonra yine aynı şekilde Azim Uyarı'ın yapmış olduğu bacaya vardık. Olay ihmalkarlıktan kaynaklanmakta. Bu saha bana teslim edilirken ruhsatta gösterilen alanın içini belirten imalat haritası da ekli bir şekilde verilmiş olsaydı ya da çalışma sırasında bu harita elimizde bulunsaydı bu olay meydana gelmeyebilirdi. Sondaj makinesi olsa bile bu olay olacaktı. Çünkü eski ocak içinde çalıştığımızı bilmiyorduk. Oğlum bana 'baba sen katil misin?' diye soruyor. Ben katil değilim. Ruhsatı verirken imalat haritaları vermeyen ya da bu haritaları temin etmeyen kişiler sorumludur."

TUTUKLAMAYA İTİRAZ ETMEYECEK
Saffet Uyar'ın, "Önemli olan benim değil mahsur kalan 16 kişinin çıkması" diyerek tutuklama kararına itiraz etmeyeceği öğrenildi. Uyar'ın avukatı Şeref Han, "Bu kazanın daha öncekiler gibi sonuçlanmaması lazım. Bu kazanın, bundan sonra Türkiye'deki hiçbir kazanın bu şekilde, bu kadar kolay olmaması ve bu kazadan kaynaklanan sorumluluğu herkesin üstlenmesi ve gereğini yapması lazım" diye konuştu

'KOVUŞTURMAYA YER YOK' KARARINA İTİRAZ
Manisa'nın Soma'daki maden faciasına ilişkin yürütülen soruşturmada, madeni işleten şirketin bağlı bulunduğu holdingin yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan ile Ege Linyit İşletmeleri Müessesesi Müdür Yardımcısı Ali Ulu'nun da aralarında bulunduğu 40 kişi hakkında verilen "kovuşturmaya yer olmadığı" kararına itiraz edildi. Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerin yakınlarından Aynur Ayla ve Aslı Yıldırım, avukatları Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız aracılığıyla verilen dilekçede Alp Gürkan'ın, işi bizzat yönettiği belirtilerek itiraz etti.

sabah


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
habersiz, madenin, ocaktan, sahibi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Madenin genel müdürünün babası konuştu yaSmin Haber Arşivi 0 23 Mayıs 2014 12:44
Soma'daki madenin girişleri kapatıldı yaSmin Haber Arşivi 1 19 Mayıs 2014 10:16
Soma'daki madenin girişi kapatılıyor Seth Haber Arşivi 0 18 Mayıs 2014 14:50
Soma'daki madenin sahibi ilk kez konuştu yaSmin Haber Arşivi 0 14 Mayıs 2014 15:49