IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Kasım 2014, 12:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Efsanelerin müziği




İki asırlık bir geçmişe sahip olan caz; 1800'lerin sonunda Amerika'nın güneyinde ortaya çıktığı günden beri, dünyada en çok sevilen ve dinlenen müzik türleri arasında yer alıyor. Ülkemizde de geniş bir kitle tarafından takip edilen bu müzik, kendi efsanevi yıldızlarını da yarattı


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
19'uncu yüzyılın sonu, 20'nci yüzyılın başında Afro-Amerikan topluluklar arasında ortaya çıkan caz müzik, önce ABD'ye, sonra da dünyanın dört bir tarafına yayıldı. Afro-Amerikan ve Avrupa müziği tekniklerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkan cazın ilk temelleri, 1880'lerde New Orleans'ta atıldı. 1920'lerde ise New York, Los Angeles ve Chicagolu müzisyenlerle adını duyurmaya başladı. Bu müzik türü; 1917'de ilk plaklarını piyasaya çıkaran Dixieland Jazz Band sayesinde dünya tarafından tanındı.

TEMELİ DOĞAÇLAMA
Afrika'nın geleneksel ruhani törenlerinden, Avrupa ordularının bandolarına ve Amerika'ya göç eden kölelerin yarattığı blues müziğe kadar birçok farklı unsurdan etkilenen caz müziği; otoriteler tarafından Güney Afrikalılar'ın icat ettiği bir müzik olarak kabul edilir. Günümüzde de en çok sevilen ve dinlenen müzik türleri arasında yer alan caz; birçok alt türe sahip. Latin caz, swing, soul, caz-rock, asit caz gibi türlere ayrılan bu müzik; sayısız müzik türünden etkilendi. İlk yıllarında blues akımından çokça beslenen caz; ordu bandolarında yer alan enstrümanlarla çalınıyordu. Caz denilince akla ilk gelen alet olan saksafonun yanı sıra, trompet, trombon, piyano, kontrbas ve davul; bu müzik türünün vazgeçilmez enstrümanları arasındadır. İlk yıllarda küçük gruplar kuran siyahi müzisyenler, açık alanlarda ve cenaze törenlerinde çalıyordu. Daha sonraki yıllarda siyahilere yönelik olarak açılan okullar, caz konusunda eğitimli müzisyenlerin yetişmesine fırsat verdi. Cazın en önemli öğelerinin başında doğaçlama gelir. Blues'da sıkça görülen atışmalar, cazın temelindeki doğaçlamayı oluşturur. İlk zamanlarda sadece atışmalarla gerçekleşen doğaçlama, daha sonra melodiler ve sözlerle birlikte kullanılmaya başlandı. Yani müzisyenler, sırayla bazı melodiler çalarak birbirleriyle atışıyordu. Sonraki yıllarda ortaya çıkan klasik cazda ise; müzisyenler belli bir melodi çerçevesinde doğaçlama yapıyordu. Caz müziğin efsanevi müzisyenleri, bugün de sanatçılara ilham vermeye devam ediyor. Louis Armstrong, Miles Davis, Frank Sinatra, Natalie Cole, Art Blakey, Sarah Vaughan, Mel Torme ve Billie Holiday gibi cazın efsanevi isimleri; söyledikleri ve çaldıkları parçalarla 20'nci yüzyıl caz dünyasına damgalarını vuran isimler oldular. Günümüzde ise Dianne Reeves, China Moses, Kenny Barron, Christian McBride, Alan Broadbent ve Jason Moran gibi birçok ünlü müzisyen, caz dünyasına yeni eserler kazandırmaya devam ediyor.

TÜRKİYE'DE CAZ
Caz furyası, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren Türkiye'de de varlığını hissettirmeye başladı. 1940'ların ortasından itibaren Ayten Alpman, Selçuk Sun, Erol Pekcan, Hirant Lusigyan, Süheyl Denizci, İsmet Sıral ve Sevinç Tevz gibi müzisyenler, bu alandaki çalışmalarıyla adlarından söz ettirdi. 1955'te Türkiye, ilk caz dergisiyle tanıştı. Duygu Sağıroğlu'nun çıkardığı Galatasaray Lisesi Caz Dergisi'ni, Özdemir Asaf, babasının Bab-ı Ali'deki matbaasında basıyordu. 60'larda Okay Temiz ve Muvaffak Falay gibi Türk caz müzisyenleri, Avrupa'ya açıldı. 1970'lerde durgun bir döneme giren caz, piyanist Emin Fındıkoğlu, Arto Tunç, Onno Tunç ve Neşet Ruacan'ın birlikte kurduğu grupla ayakta kaldı. 1990'larda düzenli olarak caz festivalleri yapılmaya başlanırken, Kerem Görsev, Aydın Esen, Tuna Ötenel, Baki Duyarlar, Sibel Köse ve Ayşe Tütüncü gibi birçok müzisyen, Türk cazına ivme kazandırdı.

ALAN BROADBENT İSTANBUL'DA
Türkiye'nin en çok tanınan caz müzisyeni Kerem Görsev, önümüzdeki günlerde Grammy ödüllü caz piyanisti ve besteci Alan Broadbent'le İstanbullu cazseverlerle buluşacak. Daha önce de aynı sahneyi paylaşan ve uyumlarıyla beğeni toplayan ikili, piyanolarının başına geçecek ve konuklara müzik ziyafeti sunacak.

sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
efsanelerin, müziği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Laika müziği Zen Müzik Dünyası 0 08 Haziran 2014 00:20
Asansör müziği Zen Müzik Dünyası 0 08 Haziran 2014 00:04
Oda müziği nedir? Zen Müzik Dünyası 0 02 Haziran 2014 13:54
Osmanlı müziği Zen Tarih 0 25 Mayıs 2014 18:49