IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Kasım 2014, 12:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
205 köy ihracatçı oldu




Üretimde katma değer hareketine köylüler de eklendi. Tütün Tarımı ve Kalkınma Projesi'yle 205 köy dünya pazarlarına açıldı. 5 bin 500 çiftçi 50 milyon dolarlık iş hacmine ulaştı. Sadece Adıyaman'dan 48 ülkeye tütün gitti


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Türkiye'nin katma değerli üretime geçiş serüvenine köyler de eklendi. 4 yıl önce Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde başlatılan "Tütün Tarımı ve Kalkınma" programı, Türkiye'yi küresel tütün pazarında yeniden söz sahibi yaptı. Düşük kalitede ve dünya pazarlarında fazla rağbet görmeyen tütün yerine ihracata uygun kalitede 'Oryantal Tütün' yetiştirilen 205 köy, dünya pazarlarına açıldı.

ÇİFTÇİ KARADEDE 48 ÜLKEDE
5 bin 500 çiftçiye yeni geçim kaynağı oluşturan program, bölge ekonomisine 50 milyon dolar katkı sağladı, hane gelirleri iki kat arttı. Programın en başarılı örneklerinden biri Adıyaman'da yaşandı. İldeki köylerde gurbette mevsimlik işçi olarak çalışanların sayısı bile üçte bir oranında azaldı. Dünyanın en ünlü puro markaları da Adıyamanlı tütüncülerin peşine düştü. Kilogram başı ihracat geliri yüzde 83 arttı. Adıyaman'ın Doğanca köyünden tütün üreticisi Osman Karadede, program ile hayatı değişen çiftçiler arasında yer alıyor. Karadede nasıl ihracatçı olduğunu şu sözlerle anlattı: "2008'de 'Çocuklarımı nasıl geçindiririm?' diye strese girmiştim. Hep göçü düşündük. Tam o dönemde Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı başladı. 5 dönüm araziye deneme amacıyla tütün ektim. O sene 40 kilo ürün aldık. Diğer köylüler baktılar ki, bunda iş var, 65 hanelik köyün 50'si ekmeye başladı. Eksperler, firmalar tohumu getiriyor. Fide aşamasından itibaren hep yardımcı oluyor. Makas kullanıp, aralıklarını açıp, fideyi çivi gibi dimdik büyütmeyi onlardan öğrendik. Tütün olmasa Tekirdağ'da inşaat işçiliği yapıyordum."

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA KONU OLDU
Sabancı Holding, Philip Morris tarafından desteklenen Tütün Tarımı ve Kalkınma Projesi'nin sonuçları bilimsel araştırmalara da konu oldu. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) tarafından projenin etkilerine ilişkin yapılan araştırmaya göre 1990'lı yılların sonunda Adıyaman'da tütün üretimi 25 bin tondu. Destekleme alımlarının durması sonrasında ise bu sayı 557 tona indi. Rapora göre Adıyaman eski günlerine dönüyor. Ancak il bu sefer devletin alım gücüne değil 48 ülkede rağbet gören ürün kalitesine güveniyor.

BAKANLIĞIN DESTEĞİ BÜYÜK
EGE Tütün İhracatcıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener ise Türkiye'nin bu alanda en başarılı ülkeler arasına girdiğini söyledi. "Türkiye, oryantal tütünde artık dünyada birinci sırada yer alıyor"diyen Özgener, şöyle konuştu: "Aynı zamanda dünyada en fazla tütün ihracatı gerçekleştiren ilk 10 ülke arasındayız. Bugün Türkiye, 48 ülkeye tütün ihraç ediyor. 2013'te tütün ihracatı yaklaşık 450 milyon dolar seviyesine geldi. Bu bağlamda, Tarım Bakanlığı'nın da büyük takipçisi ve destekçisi olduğu bilinen 'İyi Tarım Uygulamalarını' tütün tarımında da

KÖYLÜLER TÜTÜNDE NASIL FARK YARATTI?
Sertifikalı yüksek kalite tohumlar kullanıldı.
Üretim süreçlerinde teknik bilgi desteği sağlandı, mühendisler istihdam edildi.
Doğru ve zamanında ilaçlama- gübreleme yapıldı.
Geleneksel dikim bırakıldı dizgi makineleri ve kurutma seraları kuruldu.
Üretici güvenliği eğitimleri alındı.

İNOVASYON TURU

1 ALIŞVERİŞTE TAVSİYE MELEĞİ DÖNEMİ
Sanal pazarlamada inovatif fikirlere her gün bir yenisi daha ekleniyor. Renan ve Erdem Tavukçuoğlu çifti, Türkiye'nin üyeleri sadece kadınlardan oluşan ilk ağızdan ağıza pazarlama ajansı Tavsiye Kanalı'nı hayata geçirdi. Tavsiye Kanalı'na üye olan kadınlar birçok ürünü piyasaya çıkmadan deniyor ve memnuniyetlerini çevresiyle paylaşıyor. Tavsiye Kanalı'nın bugün Türkiye genelinde 70 binden fazla 'Tavsiye Meleği' adı verilen üyesi bulunuyor.

2 FİLİSTİNLİ GİRİŞİMCİ TÜRKLER'İN CÜZDANINDA
Kullanıcısına para harcarken "nasıl, niçin, nerede, ne kadar?" gibi soruların cevabını vererek, alışveriş alışkanlıklarını düzenleyen mobil uygulaması Wally+, Türkçe hizmet vermeye başladı. Toplam 18 dilde yayımlanan ve Y kuşağına harcama alışkanlıkları konusunda destek sunan Wally'nin Kurucusu Filistinli Saeid Hejazi, "Wally+ Türkiye'de nüfusun neredeyse dörtte birini oluşturan Y kuşağının para ile ilgili alışkanlıklarını değiştirmesini sağlayacak. Alışveriş severler TL üzerinden mali durumlarını yönetebilecek" dedi.

sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
205, ihracatçı, köy, oldu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gamze Özçelik... "ADLİ TIP'TA MUAYENE OLDU, RAPOR BELLİ OLDU! Juventus Haber Arşivi 0 06 Haziran 2009 11:00