IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Kasım 2014, 13:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kadınlar için evini atölyeye dönüştürdü




Van'da yaşayan Dilek Narinç, atölyeye dönüştürdüğü evinde kadınlara iş imkanı sağladı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
İpekyolu ilçesine bağlı Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'nde ikamet eden ve eşine destek amacıyla çalışma hayatına atılan 3 çocuk annesi Narinç, evde boş oturmak yerine dikiş, nakış ve el sanatları kursuna gitti.

Kursta öğrendiklerini, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı destek kredisiyle uygulayamaya geçirdi.

Evinin bir odasını atölyeye dönüştürerek iki kadını sigortalı olarak işe alan Narinç, öğrendiklerini de mahalleli kadınlara aktarmak amacıyla Çalışma ve İş Kuruma müracaatta bulundu.

Müracaatının kabul edilmesinin ardından açtığı kursta 10 kadını eğiten Narinç, kısa sürede kursiyerlerine meslek öğretip para kazandırmaya başladı.

Narinç, evde boş oturmaktan rahatsızlık duyduğu için çalışma hayatına atıldığını ve bunun için Çalışma ve İş Kurumuna müracaat ettiğini söyledi. Aldığı eğitim sonrası görevlilerin tavsiyesiyle girişimcilik kursuna gittiğini anlatan Narinç, böylece hayatının değiştiğini ifade etti. Narinç, yaptığı işin mahalleli kadınların ve ailelerin geleceği adına önemli olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu;

"Mahallemdeki kadınlar kolay kolay dışarı çıkamayan insanlar. Bu nedenle de evimin salonunda oluşturduğum atölyeye rahatlıkla gelebiliyorlar. Burada çok şey öğrendiler. Resmi olarak 10 kursiyer ve 2 çalışanım var ancak ben kapıma gelen kimseyi geri çevirmiyorum. Kursiyerlerin tamamını ihtiyaç sahibi annelerden seçtim. Anne olmanın yanı sıra her birinin 2 veya 3 öğrencisi var. Evde boş oturmaktansa gelip hem bir şeyler öğreniyorlar hem de yaptıklarını paraya dönüştürerek aile bütçesine katkı sağlıyorlar."

"ATIL DURUMDAKİ EŞYALARI DEĞERLENDİRİYORUZ"

Atölyesinde, evlerde atıl durumda bulunan malzemeleri değerlendirdiklerini anlatan Narinç, defolu kumaşlardan, tül perde ve gelinliklerden yatak odası örtüsü, masa örtüsü, seccade ve benzeri el işi ürünler yaptıklarını dile getirdi.

Narinç, atıl durumdaki kutu, şişe gibi malzemeleri, boncuk işleme yöntemiyle süslediklerine değinerek, "Tek sıkıntımız pazar ağımızın dar olması. Ürettiklerimizi yalnızca bu işi yaptığımızı bilenlere ulaştırabiliyoruz. Destek sunulması halinde bu işten ekmek yiyecek kadın sayımızı iki katına çıkarabiliriz" diye konuştu.

KADINLARIN PSİKOLOJİLERİ DEĞİŞTİ

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Aktif İşgücü Hizmet Şefi Selma Biçek ise Narinç'in verdiği eğitimi ve kursu başarılı bulduğunu vurgulayarak, kursun başladığı 15 günlük sürede büyük ilerleme katedildiğine şahit olduğunu ifade etti.

Biçek, kursiyerlerin kısa sürede işi öğrenip sipariş almaya başlamasının memnuniyet verici olduğuna işaret ederek, "Çalışma ortamları çok hoşuma gitti. Çünkü tam bir aile ortamı oluşmuş. Gözlemlediğim kadarıyla kurstan maddi kazanç elde edebildikleri gibi manevi olarak da birbirleriyle sorunlarını paylaşmaları, psikolojilerini de etkilemiş. Adeta bir terapi ortamı sağlanmış. Umarım Narinç'in yaptığı bu çalışma diğer kadınlarımıza da örnek olur" dedi.

Kursiyerlerden Sabriye Yaşar da kursa gelmeden önce psikolojisinin bozuk olduğunu ve birtakım sorunlar yaşadığını belirterek, kursla hayatına bir yenilik geldiğini ve kurstaki aile ortamı sayesinde yaşadığı sıkıntıları unuttuğunu söyledi.

Kursta maddi kazanç elde etmenin ötesinde kursiyerlerin birbirine destek olmaya başladığını anlatan Yaşar, "Dostluk ve ailevi ilişkilerimiz bile gelişti. Evimizde çoğu zaman çöpe attığımız malzemeleri değerlendirmeyi öğrendik. Emeği geçenlere teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Kurs öncesinde günlerinin boşa geçtiğini ifade eden Sevda Kılıç da, öğrendikleriyle kendi ayakları üzerinde durmaya ve ailesine maddi destek sağlamaya başladığını kaydetti.

sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
atölyeye, dönüştürdü, evini, icin, kadınlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadınlar sevilmek için yaratılmışlardır. Anlaşılmak için değil. Sözü Sizce Doğrumudur xena Tartışma Platformu 8 26 Ekim 2022 03:27
Murat 131'i TIR'a dönüştürdü Seth Haber Arşivi 1 29 Haziran 2014 16:42
Türk bilim adamları filmi gerçeğe dönüştürdü MoSFeT Haber Arşivi 0 01 Temmuz 2010 17:27