IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2014, 12:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rusya kilidi açılıyor, ihracat yüzde 50 arttı




Batılı ülkelere kapısını kapatan ve 2 trilyon dolarlık bir pazarı olan Rusya’ya, ambargo sonrası Türkiye'den gıda ihracatı % 50 arttı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Batılı ülkelerin Kırım'dan dolayı uyguladığı ambargoya aynı şekilde karşılık veren Rusya, Türkiye'nin ihracat artışında büyük umut kapısı oldu. 1 Aralık'ta 10 bakanı ile gelecek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in enerji başta olmak üzere, gıda, tekstil, otomotiv gibi çok sayıda sektörlere işbirliği anlaşması yapması bekleniyor. Putin'in ziyaretinde, Türkiye'nin halen 8 milyar dolar seviyesinde bulunan Rusya'ya ticaretinin artırılması, ihraç ürünlerine uygulanan sıkı kontrollerin tamamen kaldırılması ve başta enerji ve gıda olmak üzere çeşitli sektörleri işbirliğinin artırılması bekleniyor.

RUSYA ÖZEL PLAKA İSTEDİ

Rusya, Türkiye ile ticareti kolaylaştırmak için iki yıl önce başlattığı Basitleştirilmiş Gümrük Hattı'nda (BGH) ise yeni bir adım atacak. Ambargo sonrası Rusya, Türkiye'den bu yolla giden TIR'lara özel bir plaka konularak, TIR'ın hiç durdurulmadan direk
Rusya topraklarına girmesi için çalışma başlattı. Böylece Rusya, Türkiye'den yapılan taşımaları kolaylaştırmış olacak.

BGH'DE 10 BİN TAŞIMA

İstanbul Ticaret Odası Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, ambargonun başladığı 6 Ağustos'tan itibaren Rusya'ya gönderilen gıda ürünlerinde yüzde 50 artış olduğunu söyledi. Dinçşahin, BGH ile yapılan taşımaların ise 5 bin 600'den 10 bine çıktığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde stratejik ortaklık anlaşmalarının gündeme geleceğini söyleyen Dinçşahin, böylelikle iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 35 milyar dolardan, 100 milyar dolara gelmesinin planlandığını vurguladı. Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının 8 milyar dolar olduğuna işaret eden Dinçşahin, 100 milyar dolar hedefinin 50 milyar dolarlık ihraç geliri anlamına geldiğini söyledi.

PERAKENDE PAZARI 475 MİLYAR DOLAR

Rusya'nın 2 trilyon dolarlık bir ekonomisi olduğunun altını çizen Dinçşahin, hububatta 4,5 milyar dolarlık ithalatı olduğunu, Türkiye'den gönderilen ürün tutarının sadece 107 milyon dolarlık olduğunu söyledi. Dinçşahin, "Sadece zeytin yağında 100 milyon dolarlık ithalatına karşılık, biz 1,4 milyon dolar ürün satmışız. Bunu yüzde 5'e çıkarmak demek, hacmi beşe katlamaktır. Rusya'da perakende pazarı 475 milyar dolar. Burada dünyanın sekizinci perakende pazarı" dedi.

ÖNCE PARA SONRA İTHALAT

Rusya'nın ticaretinde ihracatçı açısından korkulan noktalar olduğunu ifa eden Dinçşahin, "Diyorduk ki, 'Rusya kurallı bir ülke değil', 'Gidersem paramı nasıl alırım'. Ancak Rusya, Dünya Ticaret Örgütü'ne girdi. O nedenle belli kuralları değişti. Rusya'daki mevzuat, peşin satışta kambio transferinizi yapmadan malın ithalatına izin vermiyor. Yani paranız transfer olacak, o makbuzla gidip malı ithal edeceksiniz. Hangi ülkede var?" dedi.

ÇİN PAZARI KAPIYOR

Düne kadar Rusya'nın elmayı Polonya'dan ithal ettiğine dikkati çeken Dinçşahin, "Bu ülkeden elmada 700 milyon dolarlık yıllık alımı vardı. Bu açığı şimdi Çin kapatmaya başladı. Türkiye'den gitmiyor" diye konuştu.

SIKI DENETİMDE BÜYÜK GEVŞEME

Türkiye'den giden her tür meyve sebzeye daha önce uygulanan sıkı kontrollerin ambargo sonrası gevşetildiğini söyleyen Dinçşahin, "Yüzde 100 olan analiz kontrolü, 3 ürün gamına dönüştü. Birincisi yüzde 40, ikincisi yüzde 20, üçüncüsü yüzde 5'e düştü. Bu domateste yüzde 40, biber, soğanda yüzde 20, narenciyede yüzde 5'e indi" dedi.

TESİSLERİ RUSYA İNCELİYOR

Rusya'nın hangi ülkeden ürün alacaksa, o malın üretildiği ülkedeki tesisi gelip incelediğini ve rapor hazırladığını söyleyen Tamer Dinçşahin, "Bu rapora göre onaylar ya da onaylamaz. Buna göre süt ürünlerinde 3 olan firmamız 8'e, taze meyve-sebzede 324'ten 504'e, beyaz ette 9'dan 16'ya çıktı" dedi.

UYGULANAN AMBARGO TEKSTİL VE OTO İLE GENİŞLEYEBİLİR

Rusya'nın uyguladığı ambargonun tekstil ve otomotiv sektörü ile genişletilmesinin de düşünüldüğünü dile getiren Dinçşahin, "Rusya tarafından açıklanan verilere göre, bunun 2017'ye kadar sürmesi bekleniyor. Otomotiv ve tekstil için de bu ambargonun genişletilmesi bekleniyor" diye konuştu.

BEŞ MADDELİK ANLAŞMA MASADA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1 Aralık'ta Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması adına "tarihi öneme" sahip beş maddelik anlaşma imzalanacağını belirtti. Zeybekci, yıl başına kadar Rusya ile iki ülke arasındaki ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılmasına çalıştıklarını söyledi. Zeybekci, Lüksemburg'taki temaslarının ardından Moskova yolunda temasları hakkında bilgiler verdi. Rusya ile Türkiye arasında taşımacılıktan, tarım ve gıdada sertifikasyon sorunlarının ortadan kaldırılmasının önemli olduğunu belirten Zeybekci, "Japonya ile karşılıklı sertifikasyonları kabul ettik. Türkiye'deki TSE, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının laboratuvarlarındaki sertifikasyonu Japonlar kabul etti. Biz de onların standardizasyon kuruluşunun sertifikasyonunu kabul ettik" dedi.

100 MİLYAR DOLAR

Rusya ile özellikle inşaat, sağlık, ihaleler alanlarında karşılıklı olarak tercihli ticaret anlaşmasının yapılmasını amaçlandığını dile getiren Zeybekci, Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret hacminin ulaşılabilir olduğunu söyledi.

Kaynak : Yeni Şafak

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
50, acılıyor, arttı, ihracat, kilidi, rusya, yüzde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İhracat yüzde 6,5 arttı Seth Haber Arşivi 0 12 Kasım 2014 12:39
Enflasyon yüzde 0,3 arttı Zen Haber Arşivi 1 05 Mart 2013 16:03
Türk malına boykot çağrısına karşın İsrail’e ihracat yüzde 20 arttı Dilara Haber Arşivi 0 04 Temmuz 2010 12:10
İhracat yüzde 38,7 arttı Cemalizim Haber Arşivi 0 01 Ağustos 2008 17:34