IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Aralık 2014, 18:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'Petrol fiyatının düşmesi ekonomi canlandıracak'




ATO Başkanı Atila Menevşe; petrol varil fiyatının 74 dolar seviyesine inmesinin, Türkiye'nin 60 milyar dolarlık cari açığını azaltacağını, ekonomisini daha da canlandıracağını söyledi.

AdanaTicaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi kısmama kararından sonra petrol varil fiyatının 74 dolar seviyesine inmesinin, Türkiye'nin 60 milyar dolarlık cari açığını azaltacağını, ekonomisini daha da canlandıracağını söyledi.

Petrol varil fiyatlarının geçen haziran ayında 115 dolar olarak zirveye çıktığını ve bugüne dek yüzde 30 değer kaybettiğini anlatan ATO Başkanı Atila Menevşe, fiyatların 2010 yılı Eylül ayından bu yana en düşük seviyeye gerilediğini kaydetti. Türkiye'nin 2013 yılının ilk 9 ayında 11 milyar 314 milyon dolar, 2014 yılının ilk 9 ayında ise 9 milyar 814 milyon dolarlık ham petrol ithal ettiğini belirten Menevşe, "Petrol fiyatlarının düşmesi dışarıdan dövizle enerji alan Türkiye'nin cari açığının azalması yönünde olumlu bir hava yaratacaktır. Cari açık 60 milyar dolar seviyesinde. Petrole ödenen döviz rakamları da ortada. Bu rakamlar gözetildiğinde, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye için çok önemli olduğu görülüyor" dedi.
'ARAÇ SAHİPLERİ VE ÇİFTÇİLER İÇİN DE OLUMLU'

Petrol fiyatlarındaki düşüşün, cari açıkta iyileştirmeye yol açarken, Türk ekonomisine de çok olumlu yansıyacağını anlatan Atila Menevşe, şunları kaydetti:

"Geçen hafta Rusya'ya gitmiştik. Rusya gibi petrol ürünü ihraç eden ülkeler de, petrol fiyatlarındaki düşüşten endişe duyuyor. Rusya'nın petrol geliri çok yüksek. Fiyatlardaki düşüşle birlikte döviz rezervleri ve cari açıkla ilgili endişe ediliyor orada. Türkiye gibi ülkelere petrol fiyatlarının düşmesi avantaj sağlarken, Rusya gibi ülkelere olumsuz etki yapıyor. Türkiye'deki girdilerde petrol çok önemli yer tutuyor. Bu nedenle fiyatlardaki düşüş, üretimde maliyet ucuzlamasına yol açacaktır. Fiyatların düşmesi piyasalara yansıdığı takdirde, zaten yansıyacaktır, üretim artışı yaşanır. Fiyatların daha da düşeceği söyleniyor. Bu ekonomiye çok olumlu yansır. Petrol fiyatlarının düşmesi araç sahipleri için de, mazotla üretim yapan çiftçiler için de çok önemli. Nasıl akaryakıt fiyatları yükseldiğinde, bu zamla tüketiciye yansıyorsa, düştüğünde de bu durum indirim olarak tüketiciye yansır."


sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
canlandıracak, düşmesi, ekonomi, fiyatının, petrol


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dolar fiyatının yeni dengesi Seth Haber Arşivi 0 30 Ekim 2014 12:35
ekmeleddin'e ekmek fiyatının sorulması Elysian IF Sözlük 1 21 Temmuz 2014 22:28
İran’ın petrol gelirinde artış(Ekonomi) Lucifer Haber Arşivi 0 09 Nisan 2010 16:41
Nick düşmesi . CyberG Servisler 3 30 Haziran 2006 09:16