IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Aralık 2014, 23:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Soma madencileri İŞKUR kuyruğu!




Soma’da, işten çıkarılan madenciler, İŞKUR'a başvuruyor. İşsiz günleri sürdükçe, “Faciada keşke biz de ölseydik” düşüncesine kapılmaya başlayacaklarını söyleyen madenciler, hükümetten çözüm bekliyor.

Manisa'nın Soma ilçesi, mayıs ayında 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından, şimdi de işsizlik şoku yaşıyor. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. 13 Mayıs'ta, 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağında çalışan toplam 2 bin 831 madencinin işine son verdi. İşten çıkarılan işçilerin 2 bin 181'i Eynez ocağındaydı. Eynez'de kalan malzemenin tahliye edilmesi için 400 işçinin bir süre daha çalışmaya devam edeceğini açıklayan şirket, faaliyette olmayan ocakları gerekçe göstererek, 'çalışmayan işçilere artık maaş ödeyecek güçlerinin kalmadığını' bildirdi.

İŞSİZLİK MAAŞI KUYRUĞU

Pazar gecesi cep telefonlarına Sosyal Güvenlik Kurumu SGK tarafından gönderilen mesajla işsiz kaldıklarını öğrenen işçiler, Kaymakamlık binası ve İŞKUR Soma Hizmet Merkezi önünde beklemeye başladı. İşçilerden bazıları, yeni bir gelişme olup olmayacağını beklerken, bazıları ise İŞKUR'a giderek işsizlik maaşı başvurusunda bulundu. Başvuruların yoğunluğu nedeniyle İŞKUR kapısı önündeki kalabalık her geçen dakika arttı, merdivenlerde kuyruk oluştu.
"İŞ BULMAK İÇİN YİNHE GÖÇECEĞİM "

Beş yıldır Eynez ocağında çalışan Ahmet Tanrıverdi, mayıstaki faciadan sonra kendileriyle ilgili hiçbir yol katedilmediğini savundu:

"Altı aydır çalışmadan, hakkımızda verilecek kararı bekliyorduk. Birçok yetkili ilçemize geldi, gitti, bir sürü vaatte bulundu. Ancak o vaatlerden hiçbiri olmadı ve bir yere varılmadı. Sonucunda işsiz kaldık. Ölen 301 arkadaşımızın faturası, geride kalan işçilere kesildi. Biri üniversiteye hazırlanan dört çocuğum var. Şimdi ben onların geçimini nasıl sağlayacağım? Geçimimiz maden, kömürdü. Bizim başka mesleğimiz yok. Kazma, kürek elemanıyız biz. Çıkarılan işçilerin ailelerini de katarsak 30 bine yakın kişi şu an mağdur. Bu mağduriyet acilen ortadan kaldırılmalı. Baktık çözüm yok, tasımızı tarağımızı toplayıp iş bulmak için yine diyar diyar gezeceğiz."


"İŞİMİZİ GERİ İSTİYORUZ"

On yıldan beri aynı madende çalışan Sami Yavuz işini geri istiyor. Çıkarılan işçilerin çoğunun Somalı olmadığını dile getiren Yavuz, şöyle konuştu:

"Soma'da 16 bin kişi geçimini madenlerden sağlıyor. Çıkarılan işçilerin yüzde 80'i buranın yerlisi değil. Ben, Bursa'dan geldim. Türkiye'nin her tarafından buraya çalışmaya gelenler var. Madenlerde kömür rezervinin yüksek olması ve uzun soluklu iş bulabileceğimiz için Soma'yı tercih ettik. Maden olmasa zaten buraya gelmezdik. Şimdi kim nasıl evine ekmek götürecek? Dört çocuğum, 20 bin lira kredi borcum var. Bunlarla nasıl mücadele edeceğim. Kış günü, çektiğimiz çileye bak. Biz, işimizi geri istiyoruz. Devlet bize sahip çıksın. 3-5 değil ki 2 bin 800 kişi, bu insanlar ne yapar. Bu kadar insan işsiz olunca Soma esnafı ne yapar. Tüm bunlar düşünülmeli, ona göre bir çözüm bulunmalı."
"MESAJ GELDİ Mİ KORKUYORDUM "


1.5 yıldır çalıştığı madendeki işinden çıkarılan Ahmet Güngör de, psikolojisinin ve evindeki huzurun bozulduğunu söylüyor:

"Mayıstan beri işe gitmiyordum. O dönemde bile maaşımı almama rağmen huzurum yoktu. Cep telefonuma gelen her gelen mesajdan korkuyordum. Aslında biz bugünü bekliyorduk. Ama bu kadar kötü olacağını tahmin etmiyordum. Şimdi bugünler ilerledikçe hepimizde, 'Faciada keşke biz de ölseydik' düşüncesi hakim olmaya başlayacak. Bari çoluk çoğumuz rahat ederdi. Bu psikolojiyle yaşanır mı? Hepimizin borçları var. Benim de 15-20 bin banka borçlarım var. Bize patron değil, devlet sahip çıkmalı. Ama devletin ne yapacağını beklemek yerine hızlı hareket etmem gerektiği için İŞKUR'a gittim, başvurumu yaptım. 15 gün içinde haber vereceklermiş."

DOĞUM GÜNÜNDE İŞKUR KAPISINDA

İşçilerden Musa Yılmaz'da, doğum gününde İŞKUR kapısında olmanın üzüntüsünü yaşıyor. Çiftçilik yapmaktan başka çaresinin kalmadığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"27. yaşımı kutlayacakken iş peşine düştüm. 4.5 yıldır o madende çalışıyordum. İyi kötü geçimimi sağlıyordum. Evlenmek istiyordum ancak şimdi bunu ertelemek zorundayım. Bir mesajla işsiz kaldım. Anlamadığım, bizim haklarımız ne oldu. Elimizde ne evrak, ne belge var. Biz şimdi hakkımızı nasıl arayacağız. Soma'daki diğer İmbat madenciliğe iş başvurusuna gittim, onlar da işe almadı. Ortada kaldık. Artık çiftçilik yapacağım."



sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
kuyruğu, madencileri, soma, İŞkur


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İŞKUR'un büyük atağı! Seth Haber Arşivi 0 26 Kasım 2014 16:42
İŞKUR'dan Engellilere Müjde Rhytia Haber Arşivi 0 11 Mart 2014 14:33
İŞKUR bize terörist gönderdi Lucifer Haber Arşivi 0 17 Haziran 2010 14:46