IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Aralık 2014, 21:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İran'dan TÜRK TIR'larına yeni yasak




İran'ın yeni yasağı ile Türk TIR'larının çilesi bitmek bilmiyor. Gürbulak Sınır Kapısı'nda, iki ülke arasındaki "yakıt depolarını mühürleme" uygulaması nedeniyle 20 kilometrelik tır kuyruğu oluştu.

Gümrük Müdürlüğü tarafından sınır kapısına yazı asılarak söz konusu uygulamanın detaylarına yer verildi. İran'ın 1 Aralık'tan itibaren topraklarına girecek Türk tırlarında bulunmasını istediği özelliklerin sıralandığı yazıda, şu ifadelere yer verildi:

DEPLAR ORJİNAL OLMALI

Depoların şamandıra ve alt tıpaların olduğu kısımlarda mühür takmaya yarayan aparatlar bulunmalı. Gidiş ve dönüşe yetecek kadar motorin Türkiye'den getirilmeli. (İran Türk tırlarına motorin satışı yapmayacaktır. Varış gümrüklerine göre bulunması gereken motorin miktarları liste şeklinde asılmıştır). Bu şartları taşımayan tırlar İran Gümrük Müdürlüğü tarafından geri çevrildiği için eksikliklerinizi tamamlayarak gümrüğe giriş yapmanız, mağdur olmamanız açısından önemlidir."

Tır şoförü Savaş Öztürk, 7 gündür beklediği sınır kapısının önünde 20 kilometrelik ikişer ve üçer sıra halinde tır kuyruğu olduğunu ifade etti. Kar yağışı altında soğukta beklediklerini söyleyen Öztürk, "Kimse bir şey söylemiyor, kapılar kapalı. Araçlarımızda hırsızlık oluyor. Bir arkadaşımız 18 gündür burada bekliyordu, İran'a girdi, kabul edilmedi geri gönderildi" dedi. Orijinal depo istendiğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"Şimdi bu kuyrukta mazotumuzu tedarik edip hangi şartlar altında çıkacağız. Burada mazotumuzu tedarik edip oraya gitsek tekrar 760 avro istiyorlar. Buradan Tahran'a 550 litre mazot hakkı veriyor. Ben buradan Tahran'a gitsem, gidiş geliş 2 bin kilometre, orada mazotum bitse kim çözüm bulacak? Depo mühürlü olduğu için mazot da alamayacağım, mührü söksem İran'dan çıkış yapamayacağım. Şu anda sıfırın altında 7 derecede dolaplarımızı açıp yemek yemeye çalışıyoruz, aç yatamıyoruz."

Şoförlerden İbrahim Çelik ise 10 günden beri sırada beklediğini söyledi.

Türk tır şoförlerine eziyet edildiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Bizim tırlarımız İran'a giriyor, Türkmenistan'ın İran sınır kapısı olan Lütfabad Sınır Kapısı'na gidiyor. 14-15 gün burada bekliyor. Bir yandan polisi eziyet ediyor, bir yandan memuru ve bir yandan işçisi eziyet ediyor. Bana 550-600 litre mazot 2 bin kilometrede yeter mi? Ben ülkemde mazotu alıyorum. Sen şamandıraya, alt kapağa ve depo kapağına mühür istiyorsun. Peki arabam donsa ne yapacağım? Bıçak kemiğe dayandı, tır kuyruğu Doğubayazıt'a ulaştı. Çoluk çocuğumuz var. Bize ya bir yol bulunsun ya da Rusya, Gürcistan veya Türkmenistan üzerinden güzergah verilsin. Depodaki mühürlerden biri kırıldığı zaman 6 ay hapis, 14 bin dolar para cezası veriliyor. Derdimiz çok, bize Allah rızası için sahip çıkın."

Aracının et yüklü olduğunu belirten şoförlerden Yılmaz Konuk da "Et taşıyan 5 araç varız. Etler bozulursa biz bunun altında nasıl çıkacağız? Hiç kimse bir bilgi vermiyor. 'Deponun üç yerine mühür takacaksın' diyor. Benim arabam yolda hava yaparsa o havayı nasıl alacağım" diye konuştu



sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
tirlarına, tÜrk, yasak, yeni, İrandan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İran'dan Türk tırlarına mühür! Desmont Haber Arşivi 0 01 Aralık 2014 18:51
Suriye füzeleri Türk F-16'larına kilitlendi yaSmin Haber Arşivi 0 21 Nisan 2014 16:51
Suriye füzeleri 4,5 dakika Türk F-16'larına kilitlendi MasteR06 Haber Arşivi 0 24 Mart 2014 13:34
Suriye'de Türk TIR'larına Kurşun Yağmuru! Rhytia Haber Arşivi 0 08 Temmuz 2012 22:02
Kardeş ülkeden Türk bayrağına yasak Feronia Haber Arşivi 0 06 Ekim 2010 12:20