IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Aralık 2014, 10:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Doğalgaza Cezayir ve Irak çözümü




Türkiye, doğalgazdaki arz güvenliğini sağlamak için kara kışı da dikkate alarak Cezayir’le LNG anlaşmasını 10 yıl uzattı.

"Makul bir fiyata anlaştık" diyen Bakan Yıldız Irak'tan da doğalgaz almak istediklerini söyledi. Türkiye, doğalgazda arz güvenliğini sağlamak için yeni bir adım daha attı. Rusya'nın geçtiğimiz hafta Türkiye'ye gaz akışını 3 milyar metreküp artırma kararının ardından bu kez de Cezayir'le mevcut LNG alım anlaşmasının süresi 10 yıl uzatıldı. Konuya ilişkin anlaşmanın detayları ise dün Çırağan Sarayı'nda Cezayir Enerji ve Maden Bakanı Youcef Yousfi ile görüşen Enerji Bakanı Taner Yıldız açıkladı. Konuk bakanla ortak basın toplantısı yapan Yıldız, Cezayir'den doğalgazı alınması konusunda karşılıklı müzakereler sonucu iki ülkenin de kazanabileceği makul bir fiyatı oluşturduklarını söyledi.

BOTAŞ'ta zararın telafisi lazım

Yıldız "Ticari anlaşmalar olduğu için gizlilik içeriyor. 4 milyar metreküpten az olmamak kaydıyla sıvılaştırılmış doğalgaz alımı üzerinde özellikle aralık, ocak ve şubat aylarında ihtiyacımız daha da fazlalaşıyor. 10 yıllığına bu anlaşmayı uzattık. Geriye dönük fiyat farkları da varsa onlarla ilgili de mutabakat sağladık" dedi. Yıldız Türkiye'nin arz güvenliğini sağlamak için birçok ülkeyle görüştüğünü de belirterek, Irak'tan da doğalgaz almak istediklerini belirtti. Doğalgazda indirim ile ilgili sorulan bir soruya Yıldız "BOTAŞ, 10 dolardan alıp, 9 dolardan sattığı için zararda. O zararın telafi edilmesi lazım" yanıtını verdi.

Kıbrıs'ta adil paylaşım şartı

Cezayirli Bakan Yusufi ise "Petrolle alakalı devasa projelere imza atmak istiyoruz. Bu tür projeler sadece petrol arama ve üretiminde değil,ürün ticaretleri hususunda da projelerimiz var. Bundan dolayı tüm Türk şirketlerini ülkemizde görmek istiyoruz" dedi. Bu arada İTO'daki Uluslararası Akdeniz Enerji Konferansı'na da katılan Bakan Yıldız, Doğu Akdeniz'de çıkan enerji kaynağının adaletli paylaşımı halinde Türkiye'nin üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak baktığını açıkladı.
Gazprom Türkiye hattı için şirket kuracak

Rus enerji şirketi Gazprom, Türkiye'den geçmesi planlanan doğalgaz boru hattı için yeni bir şirket kuracağını açıkladı. Rusya'nın St.Petersburg kentinde kurulacak şirketin ismi ise, "Gazprom Russkaya" olacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı ortak basın toplantısında Avrupa'ya gaz taşıyacak Güney Akım Projesi'nin iptal edildiğini duyurmuştu. İptal edilen proje yerine Türkiye'den geçecek yeni bir boru hattı planlanıyor. Yeni boru hattı, yine Karadeniz'den geçecek ama Türkiye'de karaya çıkacak ve Türkiye üzerinden Yunanistan'a uzanacak. Uluslararası basın yeni hatta 'Türk akımı' ismini taktı. Şu an Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz'in altından gelen Mavi Akım isimli bir hat bulunuyor.

Kaynak: Star

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cezayir, çözümü, doğalgaza, irak, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İzmir'de doğalgaza zam Seth Haber Arşivi 0 29 Eylül 2014 12:36
Elektriğe ve doğalgaza zam var mı? MasteR06 Haber Arşivi 0 26 Aralık 2013 12:53
Cezayir ve Cezayir Coğrafyası Ezgi Genel Coğrafya 0 27 Haziran 2012 21:15
Doğalgaza zam sinyali Cemalizim Haber Arşivi 0 10 Mart 2012 11:30