IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Aralık 2014, 18:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kuruyemiş fiyatlarına zam




Bu yıl yaşanan don ve kuraklık olayı kuruyemiş fiyatlarını yükselttirken fiyatların daha da artması bekleniyor.

Bu yıl yaşanan don, kuraklık ve aşırı yağışların tarım ürünlerine zarar vermesi, sebze ve meyve fiyatlarını artırdığı gibi kuruyemiş fiyatlarını da yükseltti. Fiyatlar yüzde 100 ile yüzde 200'lere kadar arttı.

KURU KAYISI FİYATI GEÇEN YILI 3'E KATLADI

Geçen yıl perakende fiyatı en düşük 6-8 lira olan dut, bu yıl 23 ila 30 liradan satılıyor. Yüzde 70 oranla artış gösteren Antep fıstığı 30-35 liradan 60 liraya çıkarken, ceviz içinin fiyatı 30-35 liradan 55 liraya kadar yükseldi. Geçen yıl 12-18 lira arasında satılan kayısı bu yıl 50-55 liraya kadar yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Fındık içi 22-26 liradan 50-60 liraya, incir ise 9-12 liradan 24-35 lira arasında satılıyor.

EN ÇOK ZAM GELEN KURUYEMİŞLER

Fındık, ceviz, kayısı, badem, dut gibi ürünler, 30 Mart'taki büyük don öncesi ve sonrasında yaşanan don olaylarından olumsuz etkilendi. En fazla fiyat artışı dut, ceviz içi, Antep fıstığı, kuru kayısı, kuru incir ve fındık içi başta olmak üzere tüm ürünlerde görüldü.

"ÜRÜN REKOLTESİNDEKİ DÜŞÜKLÜKLER FİYATLARI ETKİLEDİ"

Kış aylarında çok fazla tüketilen kuruyemişin fiyat pahalılığından dolayı daha az tüketildiğini belirten kuruyemiş perakendecisi Ergün Güven, "Yerli mahsullerimizde en büyük etken, ürünlere don vurması ve ürünlerin yanması. Bundan dolayı ürün rekoltesinde düşüklükler oldu. Bu da haliyle fiyatları etkiledi. Diğer taraftan ithal ürünlerde fiyatlar arttı. Doların TL karşısında değer kazanması ithal malların fiyatlarını da artırıyor." ifadelerini kullandı.

ARTAN FİYATLAR SATIŞLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Rami Kuru Gıda Toptancılar Hali'ndeki esnaf ise kuruyemişteki artan fiyatların satışları olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Geçen yıla göre satışların yarı yarıya düştüğünü belirten esnaflar, yılbaşında kuruyemiş tüketiminin artmasını ümit ediyor. Kuruyemiş fiyatları semtlere göre de değişiyor. En pahalı kuruyemiş Nişantaşı, Yeşilköy, Başakşehir ilçelerinde satılırken, en düşük fiyatlar ise Bağcılar, Şirinevler ve Gaziosmanpaşa'da görülüyor. Nişantaşı'nda Antep fıstığının kilosu 75 liraya kadar satılırken, Şirinevler'de aynı ürün 50 lira civarında.

"ÜRÜNÜN AZLIĞINI FIRSAT BİLİP FİYAT ARTIRANLAR VAR"

Kuruyemiş fiyatlarındaki artışı değerlendiren Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, fiyatları yalnızca iklimsel koşullara bağlamanın eksik olduğunu ifade etti.

30 Mart'ta yaşanan don olayının bu ürünlere zarar verdiğini hatırlatan Yetkin, ürün verimindeki düşüş kadar fırsatçılığın da artış sebebi olduğu bilgisini veriyor. Çiftçiden çıkan ürünlerin tüketiciye gelene kadar birden fazla fiyatlandırma yapıldığını kaydeden Yetkin, "Komisyoncular araya giriyor. Bir de ürünün azlığını fırsat bilip fiyat artıranlar var. Bu kişiler stoklarında bulunan malları üstelik yüksek fiyatla piyasaya yavaş yavaş sokuyor. Yeni ürünleri henüz piyasaya sürmedikleri için fiyatlar sürekli artıyor. Bir de Türkiye kabuklu ürünleri ihraç eden ülkeler arasında bundan dolayı iç pazarda ürün bulma sıkıntısı da fiyatları artırıyor." dedi. Yetkin, 2015'e kadar fiyatların daha da artacağını belirtiyor.

Kaynak: Ensonhaber

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
fiyatlarına, kuruyemiş, zam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
LPG fiyatlarına zam geldi! Seth Haber Arşivi 0 02 Temmuz 2014 11:43
Doğalgaz fiyatlarına zam! LeyLa Haber Arşivi 0 01 Ekim 2011 08:51