IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Aralık 2014, 18:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Soğuk hava fındık yağını vurdu




Market raflarında fındık yağının fiyatını görenler etikete bir kez daha bakıyor.

Çok değil 40-45 gün önce 5'lik fındık yağı 46 lirayken şimdilerde 89 lira. Türkiye'nin en büyük fındık yağı üretici Ordulu Çotanak'ın sahiplerinden Selçuk Altaş "Bu yıl fındık çok az. Bu da yağın fiyatını etkiledi. Yüzde 100'lük bir artış var. Bize de 'Çok kazanıyorsunuz' diyorlar. Ama dışarıdan göründüğü gibi değil" diye konuştu.

Fındık yağı fiyatları genelde zeytinyağı fiyatları ile paralel bir seviyede seyreder. Ancak, şimdilerde iki tür yağ arasındaki fiyat farkı makası ciddi ölçüde açılmış durumda. Türkiye'de iç piyasada satılan fındık yağının yüzde 90'ınıOrdu'da üretim yapan Çotanak Yağ yapıyor. Kalan yüzde 10'luk kısımda ise Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Fiskobirlik'in ürettiği yağlar bulunuyor. Kuruluşu 70 yıla dayanan Çotanak markası ise 4 yıldan bu yana Altaş Grup bünyesinde.

FINDIK FİYATI REKOR KIRDI

Yıllık cirosu 150 milyon TL olan, 140 kadar çalışanı bulunan Altaş Yağ Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Altaş'a, fındık yağı fiyatlarındaki artışın sebebini sorduk. Selçuk Altaş, bugün yaşanan fiyat artışının temelinde 28-29 Mart gecesi yaşanan don olayının olduğuna işaret ederek "O gece yaşanan don, kayısı gibi fındığı da vurdu. 1.1 milyon ton beklenen rekolte 400 bin ton oldu. Hali hazırda piyasaya gelen fındık 300 bin ton. Kalan 100 bin tonda gelecek mi gelmeyecek mi belli değil. Durum böyle olunca kabuklu fındığın fiyatı da arttı. Kilosu 4.5 lira olan fındık 15 liraya çıktı. Bu denli yüksek bir fiyat artışı tüm dengeleri sarstı" dedi.

Altaş, aylık 100 tonun üzerinde fındık yağı ürettiklerini söz konusu ürünü market zincirlerine verdiklerini ifade etti. Altaş, stokta bulunan fındığın yavaş-yavaş azalması ile yağ fiyatlarının da yukarı yönlü harekete geçtiğini ifade etti. Altaş "Bizim yağ sektöründe kâr marjı yüzde 2-5 arasında değişiyor. Daha önce 40 liradan satılan yağı şimdilerde 80 liradan satıldığı için 'çok para kazanıyorsunuz' diyenler oluyor. Yüzde 100 kazansam şuanda burada olmaz Miami'de olurdum (Gülerek). Ancak iş göründüğü gibi değil. Ürünümüz, rafta kalmasın; sattığımız mal raftan düşmesin diye şu sıra kâr etmeden ürünü veriyoruz. Sineye çekiyoruz mecburen." şeklinde konuştu.

Altaş Yağ'a ait Çotanak'ın temeli 1957'de atıldı. Fabrika uzun bir süre Sümerbank bünyesinde yer aldı


sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
fındık, hava, soĞuk, vurdu, yağını


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Soğuk hava gidiyor PassioN Haber Arşivi 7 18 Mart 2012 09:56
Flaş!.. Soğuk hava dizi setlerini de vurdu!.. Fox’ta yayinlanan “araf zamani” .. PauL Haber Arşivi 0 02 Şubat 2012 10:21
Yağışlı ve soğuk hava geliyor Lucifer Haber Arşivi 0 06 Aralık 2011 10:31