IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Ocak 2015, 20:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
"Basın Özgürlüğü Tartışmaları" paneli




İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atilla Yayla, "Demokratik yollarla gelen siyasetçiler sürekli medya ile kavga etti. Yani bu kavgalar yeni değil" dedi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nca (SETA) düzenlenen "Basın Özgürlüğü Tartışmaları" panelinde konuşan Yayla, Türkiye'de basının yeteri kadar özgür olup olmadığı analizinin iyi yapılması gerektiğini kaydetti.

Yayla, "Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan 'Basın özgür mü?' sorularına cevap ararken, son 10 yılda gelinen noktaya iyi bakmamız lazım. 'Basın özgür mü?' veya 'Özgür basın nasıl olmalı?' sorularına yanıt ararken aslında basının da üstüne düşen görevleri ne kadar yerine getirdiğine bakmak lazım" dedi.

Medya ile seçilmiş cumhurbaşkanları arasında sürekli bir kavga yaşandığını ve bunun uzun yıllardır devam ettiğini söyleyen Yayla, şöyle devam etti:

"Demokratik yollarla gelen siyasetçiler sürekli medya ile kavga etti. Bu medya ile Menderes de Demirel de Özal da kavga etti, son olarak Erdoğan da kavga etti. Özal bu medyaya karşı o kadar yıldı ki hamle yaparak kağıt sübvansiyonunu kaldırdı. Bundan dolayı Özal'a iyice düşman oldular. Hürriyet bundan dolayı 1987'de Özal için 'diktatörleşiyor' şeklinde manşet attı. Bu karşılaştırmaları yapıp, demokratik bir çerçeveden bakmak lazım. Karşılaştırmalı perspektiften bakıldığında basının veya medyanın, birtakım bürokratik vesayet çevreleri tarafından, derin devletin, devlette eklemlenmiş çevrelerin, siyasetçileri zora düşürmek için devamlı kullandıkları bir araç olduğunu görüyoruz. Türkiye'de bir çifte standart var. Önce herkes kendisine dönmeli ve kendi durumunu gözden geçirmeli."

Yayla, medya mensubu ile normal bir vatandaşın aynı kanunlar çerçevesinde farklılık gözetilmeksizin yargılanması gerektiğini ifade etti.

Bu tür bir yargılama veya hukuksal boyuta farklı bir çerçeveden bakılamayacağını vurgulayan Yayla, "Bir gazeteci veya basın mensubunun işlediği suç veya kanunsuz bir olay karşısında hukuki süreç normal bir vatandaşla aynıdır. Herkes kendi kanadından etraflıca olaya bakmalı. Muhafazakar medyanın da muhalif basının da kendine göre eksileri var" diye konuştu.

SETA İstanbul Genel Koordinatörü Fahrettin Altun'un moderatörlüğündeki panelde, gazeteci-yazar Ceren Kenar ile SETA Medya ve İletişim Direktörü İsmail Çağlar da Türkiye'de basın özgürlüğünü daha iyi seviyeye taşımanın yolları hakkında hazırladıkları analizi aktardı.


sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
basın Özgürlüğü tartışmaları, paneli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gölbaşılı Kadınlara "Şiddete Hayır" Paneli Zen Haber Arşivi 0 07 Aralık 2012 15:09
BBC Türkçe "24 Kasım 2011 Basın özeti" Lucifer Haber Arşivi 0 24 Kasım 2011 09:12
atatürk'ün "Kamuoyu ve Basın" hakkındaki düşünceleri Collettivo Atatürk Köşesi 0 23 Temmuz 2008 19:16