IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Şubat 2015, 16:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kobani'ye duvar örülüyor!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Suriye'de 2011 yılından bu yana devam eden iç savaş sebebiyle en fazla sıkıntı yaşayan ülkelerden birisi sınır komşusu olan Türkiye. Başta silah, hayvan, uyuşturucu ve insan kaçakçılarının rahatlıkla kullandığı sınır hattı, savaşan taraflara militan katılımının da sağlandığı başlıca yasadışı geçiş güzergahı oldu.

Sınırdan en büyük militan katılımı ise Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) gerçekleşti. Dünyanın birçok ülkesinden Türkiye'ye gelenler, IŞİD saflarına katılmak için karşı tarafı yine IŞİD'in elinde bulunan Akçakale sınırını kullanırken, Birecik, Ceylanpınar ve Suruç da geçiş için kullanılan Şanlıurfa'nın ilçelerinden oldu. Militan geçişlerinin yanı sıra Akçakale'de Suriyelilerin düzenlediği eylemler ve saldırılarda bazı güvenlik güçleri ise hayatını kaybetti. Savaşın ilk yıllarında Şanlıurfa'da il emniyet müdürü olarak görev yapan Mehmet Likoğlu, sınırdaki tehlikeye dikkat çekmek amacıyla Ankara'ya gönderdiği raporda, sınırın adeta delik deşik olduğunu ve bunun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtmişti. Bu raporun ortaya çıkması aynı zamanda sınırdaki ihmalleri de gözler önüne sermişti.

IŞİD'E KATILIMA ENGEL OLMUŞLARDI
HDP ve Bdp'liler, güvenlik güçlerinin önlem almaması üzerine IŞİD'e katılımın önüne geçmek amacıyla sınır boyunda nöbet çadırları kurmuş hem Kobani'deki YPG ile dayanışma sergilemiş hem de IŞİD militanlarının geçişine engel olmuştu. IŞİD'e en büyük katılım özellikle Suruç ve Akçakale arasındaki sınırda gerçekleşiyordu. Zaman zaman güvenlik güçleri ile çatışmaya giren kaçakçılar da en fazla bu geçiş güzergahını kullandı. Bu arada Türkiye tarafından YPG ve YPJ'ye de yine sınır hattından katılım sağlanmıştı.

VALİLİK GÖREVLİLERİ SINIRDA ÇALIŞMA YAPIYOR
Suriye'nin Kamışlı kentinin hemen karşısında bulunan Nusaybin İlçesi'nde 2'nci Hudut Taburu tarafından sınırda örülen istinat duvarına benzer bir duvarın Kobani ile Suruç arasına da örüleceği öğrenildi. Duvarın Nusaybin'deki gibi yüksekliği 2 metre olacağı ve üzerine de dikenli tel örüleceği anlaşıldı. Şanlıurfa Valiliği, İçişleri Bakanlığı'ndan gelen bu talimat doğrultusunda sınırdaki hazırlıklara başladı. Valilik görevlileri sınırdaki incelemelerini tamamlayıp, yakında duvar örülmesi için çalışmalara başlayacakları ortaya çıktı. İddiaya göre, duvarın Birecik sınırından Akçakale sınırına kadar örülmesi planlanıyor. Ancak yetkililer ise, sadece gümrük alanı ile sınırlı kalacak bir duvarın örüleceğini öne sürüyor. Kobani'deki Kanton yetkililerinin de bilgisi olan duvarın tam olarak nasıl örüleceği belli değil. Valilik, bu konuda bugüne kadar açıklama yapmadı.

Öte yandan IŞİD'in kontrolünde bulunan Tel Abyad'ın bu tarafındaki Akçakale'ye benzer bir duvarın düşünülmediği de gelen bilgiler arasında.

ABD VE İSRAİL DUVAR ÖRMÜŞTÜ
Dünyadaki tek örneği ABD ve İsrail tarafından gerçekleştirildi. 2006 yılında George W. Bush döneminde hayata geçirilen ABD projesinde, kaçak göçmenlere ve uyuşturucu kaçakçılığına önlem olarak Meksika sınırına hali hazırda 1000 kilometrelik bir bariyer yerleştirdi. İnşası devam eden bariyerin yaklaşık 1100 kilometre daha uzatılması bekleniyor. Diğer bir örneği ise İsrail tarafından, Filistinlilerin yaşadığı Batı Şeria'da örüldü. İsrail, Filistin'den gelebilecek saldırıları önlemek amacıyla 2010 yılında oldukça yüksek duvarlar inşa etmişti.


Kaynak: Gazeteipekyol /sanliurfahaber.com /Haberler.com

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
duvar, kobaniye, örülüyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İşte Kobani Seth Haber Arşivi 0 29 Eylül 2014 14:35
2014 Duvar Rafı Modelleri, Duvar Rafı Modelleri, Modern Duvar Rafı Modelleri Violent Ev Dekorasyonu 0 13 Mart 2014 20:32
Pembe duvar kağıdı ev duvar dekorasyonu örnek desenler... Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 09 Kasım 2011 09:53
Duvar Sanatı'yla Kişiye Özel Duvar Kağıtları Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 06 Ekim 2011 19:08
Hareketli Samsung Duvar Kağıtları / Hareketli Cep Telefonu Duvar Kağıtları. Sevda Samsung 0 26 Ağustos 2011 04:58