IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Şubat 2015, 06:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Starbucks’a kafa tutan Türk




Starbucks’a dev bir grup rakip çıkarıyor. Üstelik Türk bir girişimciyle ortaklaşa...Nestle ile DO&CO şirket kurdu. Birincisi Viyana’da ikincisi Londra’da açılacak olan zincir, sonrasında tüm dünyaya yayılacak.



Türk girişimci Attila Doğudan’ın sıfırdan kurduğu, yaptığı atılımlarla milyarlık şirketler ligine çıkardığı “DO&CO” şimdi de uluslararası zincir haline gelecek büyük bir işin peşinde.
250 milyar dolarlık piyasa değerine sahip İsviçreli Nestle ile ortaklığa giden DO&CO, önce Avrupa’nın ünlü caddelerinde ardından da tüm dünyada kahve dükkanları açarak, dev bir zincir kurmaya hazırlanıyor. Nestle’nin popüler kahve markası Nespresso ile ortak bir şirket için imzalar atıldı. Kurulan yeni şirkette Nestle ile DO&CO, yüzde 50’şer hisseye sahip.
Bu girişim, işin içinde Nestle olunca bir anda yatırımcılar, analistler ve uluslararası medyanın dikkatini çekti. Hatta Nestle’nin Starbucks’la başa baş rekabete hazırlandığı, yapılacak olan yatırımla İsviçrelilerin ABD’li devin kahve işinde oturduğu tahtı sallamak için harekete geçtiği ifade ediliyor.

İsim belli: Nespresso Cafe
İlk şube, Doğudan’ın adeta ikinci memleketi olan ve yatırımlarını yönlendirdiği merkez üssü Viyana’da iki ay içinde açılıyor. 2015 yılı bitmeden Londra şubesi devreye girecek. Dün telefonda görüştüğüm DO&CO Holding CEO’su Attila Doğudan’a tam da bunu soruyorum: Yollarınız nasıl kesişti?
Nestle’nin kahve zinciri konsepti yaratma sürecinde yanına yiyecek işinde tecrübesi olan bir partner arayışına girdiğini ifade eden Doğudan, şunları söylüyor:
“Yollarımız ortak noktada kesişti diyebilirim. Biz tüm ürünlerimizi günlük olarak taze üretiyoruz. Çok geniş bir ürün portföyümüz var. Açılacak iki pilot şubede kahvelerin yanı sıra kahvaltı, sandviç, kruvasan, salata, kekler, pastalar olacak. Kahve ile uyumlu bütün tatlılar menüde olacak.”
Kahve mağazalarının adı ise “Nespresso Cafe”... Bir mağazanın açılış maliyeti ise 500 bin ile 1.5 milyon dolar arasında değişiyor. Attila Doğudan, konuşmamızda Viyana ve Londra’da açılacak şubeler için sürekli pilot kelimesinin altını çiziyor. Ancak ortada bir Starbucks örneği durduğundan bu sözleri girişimin gidebileceği noktayı görmemize engel değil...

Amerika çıkarması
Anlaşılan o ki, bu iki şube ile bu pazarlarda damak tadına yönelik testler yapacaklar. Adapte olacaklar. Buradaki sonuçlarla global pazarlara açılacaklar.
Mağazaları açılacağı üçüncü destinasyonun New York olacağını tahmin etmek de güç değil.

Bir yiyecek zinciri var
THY’nin yemek tedarikçisi DO&CO perakende gıda işinde de sessiz sedasız büyüyor. Henry adındaki yiyecek mağazalarında çorbadan salataya, et yemeğinden tatlıya her türlü günlük yiyeceğin satıldığı perakende yiyecek mağazalarının sayısı 8 adete ulaştı.
Attila Doğudan bu yıl İstanbul ve Londra’da da birer şube açma niyetleri olduğunu söylüyor. Cirosu bu yıl 1 milyar dolara yaklaşarak dev bir şirket haline gelen DO&CO grubunun 20 ülkedeki operasyonlarında 9 bini aşkın insan çalışıyor. Kore’den, Amerika’ya uzanan coğrafyada üretim tesisleri var.

‘Tava’nın içinde büyüdü!
İstanbul doğumlu Attila Doğudan, 11 yaşında ailesiyle Avusturya’ya yerleşmiş. Babasının Viyana’da açtığı lokantada “tavaların içinde büyüdüğünü” belirten Doğudan, babasından aldığı borç parayla 1990’lı yıllarda Viyana’da küçük bir şarküteri kurarak iş hayatına atılmış.
Şimdilerde DO&CO grubu, otel, pastane, restoranların yanı sıra havayolu şirketlerine ve dünyanın en önemli organizasyonlarına catering hizmeti veren dev bir ikram şirketine dönüştü. Avrupa jet sosyetesinin partilerinde, Formula 1 gibi büyük etkinliklerde, 5 yıldızlı otellerin mutfağında Atilla Doğudan’ın parmağı var. THY ile ortak olduğu ikram işine de uçak kabinlerde bizzat çalışarak başlamış.
DO&CO İstanbul Borsası’nda işlem görüyor. Şirketin yüzde 59’u halka açık, kalan hisseler ise Doğudan’ın kontrolünde.


Kaynak:Milliyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
kafa, starbucks’a, tutan, tÜrk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Jetlere Kafa Tutan Otomobiller Liaaa Otomobil Haberleri 2 16 Haziran 2012 15:47
Türk yat ihracatçısı ABD'ye kafa tutuyor Dilara Haber Arşivi 0 04 Eylül 2010 13:50