IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Şubat 2015, 14:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Merkez bankası faizi indirdi.




Merkez Bankası'ndan kritik faiz kararı geldi. MB, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye çekti. Merkez gecelik borçlanma imkanı faizini yüzde 10,75'ten yüzde 10,25'e indirdi. MB, faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan, alt bandını ise 25 baz puan indirdi.

MB: ÇEKİRDEK ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK
Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür" denildi.

PARA POLİTİKASI ENFLASYONA BAĞLI OLACAK
Açıklamanın devamında, "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" denildi.

DOLAR NASIL TEPKİ VERDİ?
Merkez Bankası'nın faiz kararıyla dolar ilk etapta yükseldi. Karar öncesinde 2,4770 seviyesinde olan dolar 2,48'in üzerine çıktı. Kur bankalararası piyasada 2,4851'e kadar yükselse de daha sonra yeniden 2,48'in altına indi. Kur halen 2,48 sınırında seyrediyor. Piyasalar faiz kararının ardından ABD ve Avrupa merkez bankası başkanlarının konuşmalarına odaklanacak. 16.00'da Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi tarafından yapılacak olan konuşma ve Fed Başkanı Janet Yellen'in saat 17.00'de başlaması beklenen ABD Senatosu'na yapacağı açıklamalar gelişmiş ülkelerin para politikası görünümüne dair ipuçları açısından yakından izlenecek.

ŞİMŞEK'DEN MERKEZE DESTEK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın kararı öncesi toplantıyla ilgili konuştu. Yeni Delhi'de açıklamalar yapan Şimşek, "Merkez Bankası bağımsızdır, kredibilitesini önemsiyoruz. Bu nedenle iç ve dış faktörleri dikkate alarak doğru adımı atacaklarını düşünüyoruz" dedi. "Merkez Bankası politikasına dair tartışmalar sadece Türk siyasetine özgü değil. MB'nin doğru ve rasyonel olanı yaptığını düşünüyoruz" diyen Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun hakkında tartışabiliriz, konuşabiliriz. Ancak tartışılana değil eninde sonunda MB'nin ne yaptığına bakmanız gerekir" dedi.

'MERKEZ GÜNAH KEÇİSİ OLDU'
Faiz indirmi yapılmamasına hükümet tepki göstermişti. Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse hükümet üyeleri sık sık Merkez bankası başkanı Erdem Başçı'yı eleştirdi. Hükümetin ekonomi aklı olan iki isim Mehmet Şimşek ve Ali Babacan ise Başçı'dan yana tavır sergiledi.

UZMANLAR ENDİŞELİ
Uzmanlar ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve siyasetçilerin tek seferde yüksek oranlı faiz indirim isteği nedeniyle Merkez'in enflasyonun izin verdiğinden daha yüksek bir faiz indirimine gitme ihtimalinden endişe ediyorlardı. Siyasilerin söylemleri her ne kadar son dönemde azalsa da piyasadaki endişe kısmen de olsa devam ediyor.

NEDEN İNDİRİM İSTENİYOR
Merkez Bankası'nın faizleri politika faizi ve koridor üzerinden yönlendiriyor. Ocak ayında politika faizini yüzde 8.25'den 7.75'e indirdi. Bu karar eleştirildi çünkü politika faizinde yapılan indirim tüketici ve ticari kredilerdeki faizlerin düşmesini aynı oranda etkilemiyor. Politika faizindeki indirim tüketici ve ticari kredilerin faiz oranlarını aynı oranda düşürmüyor. Kredi faizlerinin inmesi için marjinal fonlama oranı olan yani üst bant olan yüzde 11.25'in inmesi gerekiyor. Bankalar tüketici ve şirketlere kredi verirken en kötü senaryoyu dikkate alıyor. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalarda yani kötü günlerde bankalar yüzde 11.25 faiz oranı ile karşı karşıya kalıyorlar. Bunun için de yüzde 11.25'lik faizin inmesi ile kredi faizlerinde bir düşüş gündeme gelebilecek.


Kaynak: Haberler.com

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bankası, faizi, indirdi, merkez


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Merkez Bankası döviz depo faizlerini indirdi Seth Haber Arşivi 0 08 Ekim 2014 20:01
Merkez Bankası faizi 0.75 puan indirerek yüzde 8.75'a çekti Seth Haber Arşivi 0 24 Haziran 2014 14:35
Faizi 10 puan indirdi, yavaşlama sinyali verdi FLu Haber Arşivi 0 17 Ekim 2009 04:40
Çin Merkez Bankası uyardı Cemalizim Haber Arşivi 0 24 Şubat 2009 18:31