IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2015, 22:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Davutoğlu: "Dolar'daki yükseliş dünyadaki genel bir dalgalanmanın Türkiye'ye yansımasıydı"




Temasları kapsamında ABD'de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesin ardından basın toplantısı düzenledi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Temasları kapsamında ABD'de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesin ardından basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda genel olarak uluslararası terör ve aşırıcılık konularının ele alındığını kaydeden Davutoğlu, özellikle Suriye'deki krizin,





görüşmelerinde önemli yer tuttuğunu ifade etti. Türkiye'nin Suriye rejiminin uyguladığı vahşet ve kimyasal silah saldırılarının karşısında olduğunu dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin aynı şekilde "uluslararası terör örgütü" IŞİD'in vahşetine de karşı olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin Suriye ve Irak'tan 2 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını anlatan Davutoğlu, sadece kamplarda barınanlara 5 milyon dolardan fazla para harcadıklarını, sosyal maliyetin ise çok daha fazla olduğunu söyledi.

Görüşmede Halep çevresinde meydana gelen gelişmeleri de değerlendirdiklerini söyleyen Davutoğlu, "Biz Suriye'de akan kanın durması ve ateşkesin sağlanması için BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın ya da BM'nin başlattığı tüm girişimleri destekliyoruz. Ancak maalesef Suriye rejimi yine verdiği sözü tutmadı" dedi.

IŞİD'e karşı savaşın ortak nokta olduğunu da dile getiren Davutoğlu, "Biz Türkiye olarak Suriye, Irak ya da hangi ülkede olursa olsun
teröristlerin bulunmasına karşıyız. Ancak aynı şekilde Suriye rejimini savunmak için Lübnan ya da diğer ülkelerden gelen yabancı savaşçılara da karşıyız. Hiçbir yabancı savaşçının Suriye topraklarına girişine izin verilmemeli ve Suriye halkı iki grup arasında sıkışıp kalmamalı. Suriyeliler gaddar bir rejim ile gaddar bir terör örgütü arasında seçim yapma zorunda bırakılmamalı. Burada üçüncü bir
seçenek olan ılımlı siyasi çözüme ihtiyaç var" dedi.

"UKRAYNA VE LİBYA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNUYORUZ"
Başbakan Davutoğlu Irak'taki gelişmelere de değinerek, Irak'ta meşru bir hükümet olduğunu ve Türkiye'nin bu hükümetle yakın ilişki içinde bulunduğunu söyledi. Irak Hükümeti ve bölgesel Kürt yönetimi ile güvenlik ve istihbarat paylaşımı konusunda koordine içinde olduklarını ifade eden Davutoğlu, bölgede istikrar için Peşmerge güçlerine de destek verdiklerini kaydetti.

"KIBRIS'TA BAN Kİ-MUN PLANINA İHTİYAÇ VAR"
Görüşmede Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, 2004'te Annan Planını Türk tarafının savunduğunu hatırlatarak, "Bugün Genel Sekreter Ban'a, görev süresi dolmadan Kıbrıs sorununun çözülmesi için 'Ban Ki-mun Planı'na ihtiyacımız olduğunu söyledim" dedi. Kıbrıs'ta Rum tarafının müzakere masasına gelmesi gerektiğini kaydeden Davutoğlu, mümkün olan en kısa zamanda uluslararası bir konferans toplanması gerektiğini anlatarak, "Kıbrıs'ta doğal kaynaklar konusunda tek taraflı eylemler ve provokasyonlar yerine, masa başında müzakere etmek daha yararlı olur. Biz sürdürülebilir kapsamlı bir barış için mümkün olan her şeyi yapacağız" dedi.

Davutoğlu, Ban Ki-mun'un Türkiye'yi, dini liderlerin katılımıyla Nisan ayında BM'de düzenlenecek "Aşırıkçılık ve hoşgörüsüzlükle mücadele" konusundaki tematik toplantıya davet ettiğini, Türkiye'nin bu toplantıya üst düzeyde katılacağını açıkladı.

Türkiye'nin barış, istikrar ve birlikte yaşama konularındaki her türlü inisiyatifi destekleyeceğini de vurgulayan Davutoğlu, "Aşırılıkçılık hepimiz için bir tehdittir. Dünyanın bugün ihtiyacı olan karşılıklı saygı ve diğer kültürlere karşı anlayış" dedi.

Davutoğlu, görüşmede Filistin konusunu da değerlendirdiklerini ve Türkiye'nin Filistin halkına her türlü desteği vereceğini belirterek, "Filistin Devleti tanınmalı ve iki devletli çözüm olmalı. Filistinliler de diğer halklarla aynı haklara sahip olmalı" ifadelerini kullandı.

SORU - CEVAP
Başbakan Davutoğlu toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dolar'daki yükselişin nedenine dair soruya Başbakan Davutoğlu: "Doların yükselmesi, doların diğer para birimleri karşısında yükselmesiyle ilgili bir husustur. Sadece Türkiye'deki tartışmalara bağlanamaz. Dolardaki yükselişle ilgili tüm kurumlarımız gerekli tedbirleri almaktadır. Dün ilk yükseliş trendi olduğunda ben de buradan Merkez Bankası başkanımızla bir görüşme gerçekleştirdim. Gerektiğinde her türlü tedbir alınır ama bunun dünyadaki genel bir dalgalanmanın Türkiye'ye yansıması olduğu unutulmamalı. Türkiye'de kur dolayısıyla özel bir kriz olduğu gibi bir kanaat, doğru bir kanaat değil ama bunu ciddiyetle ele alıyoruz." dedi,

"ULUSLARARASI TERÖRLE İLGİL KAYGILARI OLANLARIN DAHA FAZLA İSTİHBARAT PAYLAŞMALARINI İSTİYORUZ"
"IŞİD ile mücadele Türkiye ekonomisini nasıl etkiliyor" şeklindeki soruya Davutoğlu: "Türkiye'nin IŞİD ve Suriye ile ilgili adım atmadığını söylemek kesinlikle kasıtlı ve yanıltıcıdır. Türkiye 3 günde Kobani'den 200 bin sığınmacı kabul etti. Uluslararası terörle mücadelede pozisyonumuz açıktır. Türkiye IŞİD'ı bir terör örgütü olarak 2013 Ekim'de kabul edip, ilan eden ilk ülkedir.
New York veya başka başkentlerden oturarak durumu değerlendirmek, Türkiye Suriye sınırı değerlendirmek kolaydır ama gerçeği yansıtmaz. Biz uluslararası terörle ilgili kaygıları olanların daha fazla istihbarat paylaşmalarını istiyoruz." dedi.

"ULUSLARARASI CAMİANIN BIRAKIN B PLANINI A PLANI BİLE YOK"
Halep etrafındaki çatışmaların sorulması üzerine Davutoğlu, "Şu ana kadar uluslararası camianın bırakın b planını a planı bile yok. Rejim tarafından işlenen kimyasal silah suçları ile alakalı da açık bir stratejisi yok. Suriye rejimi, IŞİD ile mücadele ettiği için her şeyi mubah sayabiliyor. Suriye'deki rejim Halep'e saldırılarını sürdürüyor." dedi.

MUSUL OPERASYONU
Bir gazetecinin "Musul operasyonu için Türkiye'nin sıcak çatışmaya girmeyeceğini ifade ettiniz. Milli Savunma Bakanının da Irak'a, iki tane C-130 tipi uçakla gittiği bilgisi var. Bu uçaklarda ne var, uçaklar da lojistik desteğe dahil mi?" sorusu üzerine, Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın ziyaretinin dün gündeme gelen Musul operasyonu ile sınırlı olmadığını bildirdi.
Davutoğlu, "Savunma Bakanımızın ziyaretinin kararını Sayın Haydar Abadi'nin Ankara ziyaretinde vermiştik. Zamanlaması da ona göre yapılmıştı. O zaman Irak Savunma Bakanı Ubeydi'nin talep ettiği bazı ekipmanlar çerçevesinde ki bunların çoğu dediğiniz gibi lojistik niteliktedir. Silah boyutundan daha çok donanım özellikleri taşıyan katkılardır. Sayın Milli Savunma Bakanımızın ziyareti
bağlamında bu yardımlar Irak yetkililerine iletildi. Türkiye'nin Irak'ın istikrarını her zaman önem verdiğini bütün Iraklılar da gayet yakından bilirler. Dolayısıyla Musul'un ve Irak'ın istikrarı için atılması gereken adımlar konusunda bütün taraflarla yakın temas halindeyiz. Önümüzdeki dönemde ümit ederiz ki Irak'ta özellikle siyasal katılım anlamında bütün Iraklı tarafların birlikte oluşturdukları güçlü bir siyasi iradeyle Irak'ta teröre karşı mücadele birlikte yürütülür. Türkiye olarak Irak'ta da Suriye'de de Irak ve Suriye halkıyla olan dayanışmamız çerçevesinde gerekli desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ettim" dedi.

"SİYASİ SORUNLARIN Mısır İÇİNDE MISIR HALKI TARAFINDAN ÇÖZÜLMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ"
Mısır Türkiye ilişkilerinin seyrine dair soruya Başbakan Davutoğlu, "Mısır bölgedeki istikrarın omurgasıdır. Mısır halkının ne kadar onurlu bir halk olduğunu biliyorum. Mısır olmadan kapsamlı bir istikrar olmaz bölgede, biz bunu iyi biliyoruz. Biz iyi ilişkiler kurmaya çalıştık ama ilkelerimiz var, biz askeri darbeyi kabul etmiyoruz, özellikle de seçilmiş bir devlet başkanına karşı. Bizim temel noktada eleştirdiğimiz konu budur. Siyasi sorunların Mısır içinde Mısır halkı tarafından çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz bölgede barışçıl bir ortam görmek istiyoruz. Mısır'ın işlerine karışmıyoruz öyle de bir niyetimiz yok. Bizim güçlü bir Mısır'a ihtiyacımız var. Tahrir ruhuna saygı gösterilmeli.

"OPERASYONUN SABAHINA BM'Yİ BİLGİLENDİRDİK"
"Şah Fırat Operasyonu'yla ilgili acaba Sayın Genel Sekreter net ifadeler kullandı mı, Türkiye'nin pozisyonunu anlıyor mu" sorusuna Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'nin, Şah Fırat Operasyonu konusunda ise ben Sayın Genel Sekretere bilgi verdim. Zaten operasyonun yapıldığı gecenin sabahında Birleşmiş Milletleri bilgilendirmiştik. Şah Fırat Operasyonu, Türkiye'nin haklarının korunduğu operasyondur. Türkiye, 1921, Fransa ile yapılan anlaşmada Süleyman Şah'ın türbesinin olduğu makamı, Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak kabul ettirmiştir. O zamandan beri yer 3 kere değiştirilmiştir. Bu operasyondan sonra yeni bir yer değişikliği söz konusudur. Bugün Sayın Genel Sekretere de izah ettim, 572 personel, 100 tank ve zırhlı araçla bu operasyon başarıyla tamamlandı. BM'de kayda geçti. Sayın Genel Sekreterin de bu konuda herhangi bir olumsuz ifadesi de olmadığı gibi zaten doğal olarak Türkiye kendi ulusal haklarını kullandığı için BM kayıtlarına bu şekilde geçmiş oldu." şeklinde yanıt verdi.

DÜŞEN F4'LER
Başbakan Davutoğlu, "Konya'da F-4 düştü, üçüncü oldu bu son düşüşle. Genelkurmay'da aldığınız brifingde bu uçakların modernizasyonu ya da süreç içinde kullanılmaması düşünülüyor mu" sorusuna "Bugün sabah Genelkurmay Başkanımız ile bu elim olaydan sonra görüştük. Bir kez daha buradan pilotlarımıza rahmet diliyorum, ailelerine taziyelerimi iletiyorum, Türk Silahlı Kuvvetlerine. Olayın oluş seyri ile ilgili Genelkurmay Başkanımız detaylı bir bilgi sundu. F-4'ler ile ilgili önümüzdeki dönemde de tekrar bu konuyu ele alacağız. Artık Türkiye'nin bu anlamda çok daha sofistike uçaklarla bu eğitimi yapma imkanı var. Eğer F-4'lerden kaynaklanan ki bana verilen ilk bilgide doğrudan uçaktan kaynaklanan bir problemden daha çok eğitimin kendisinin doğasında olan zorluktan kaynaklanan bazı faktörlerin etkili olabileceği gündeme getirilmişti ama konu nihayet bütün tetkikler yapıldıktan sonra açıklığa kavuşacak. Çünkü bu eğitimler bazın doğrudan savaş tatbikatları olduğu için zor bazı manevraları da içerebiliyor. Bunların sebeplerini
inceleyeceğiz, gerektiğinde F-4'ler tümüyle bu eğitim faaliyetlerinin dışında tutulabilir. Türkiye'ye döner dönmez bu konuda Genelkurmay Başkanımızdan tekrar detaylı bir brifing alıp, gerekli adımları atarız" diye yanıt verdi.

milliyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
davutoğlu, dolardaki yükseliş dünyadaki genel bir dalgalanmanın türkiyeye yansımasıydı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Babacan: "Türkiye'nin Ortalama Büyümesi Avrupa'daki Her Ülkenin Üzerinde" Desmont Gazete Manşetleri 0 06 Ocak 2015 22:38
Ankara'daki "genel içerikli" arama kararına itiraz Seth Haber Arşivi 0 26 Eylül 2014 00:01