IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2015, 20:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşte son seçim anketi! Seçim sonuçları için çarpıcı tahmin..




Gazetemizin yazarı Aslı Aydıntaşbaş, Metropoll araştırma şirketinin son seçim anketini açıkladı. Peki bugün seçim olsa sonuçlar nasıl olacak? HDP barajı geçebilecek mi? Ak Parti MHP ve CHP'nin oy oranları ne olacak? İşte son seçim anketi


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


“HDP’ye gaz vermeyin” diye yazmış bu partinin barajı geçeceği yolundaki tahminimi okuyan bir okur, “Asıl yapmanız gereken HDP’nin bağımsız olarak Meclis’e girmesini teşvik etmek.”

Sosyal medyada ve dost ortamlarında hep aynı temkin dillendiriliyor: Ya HDP barajı geçemez de AKP başkanlık sistemine yürürse...
Birkaç gün önce bu partinin neden başarılı bir kampanyayla barajı geçeceği yolundaki tahminimi madde madde yazdım. Ancak okurlara dürüst olmak namına şunu da eklemeliyim: HDP’nin barajı geçmesi tabii ki yüzde 100 garanti değil. Parti şu anda bıçak sırtında. Trend yukarı doğru, ancak önümüzdeki aylarda karşımıza neler çıkacağı belli değil!
Konuyu deşmek için, Metropoll’un başındaki Prof. Özer Sencar’ı aradım. Malum, Metropoll memleketin saygın kamuoyu araştırma şirketlerinden. Ancak Sencar’ı aramamın asıl nedeni, şubat raporlarında HDP’yi barajın üstünde değil %9.8’le ”hemen altında” görmüş olması. HDP’yi %10’un üzerinde gören Konda ve A&G araştırmalarına karşın, Metropoll’un son 3 raporunda da HDP 9 ile 10 arasında bir yerlerde... Bu fark neden?





“Aslı Hanım, aslında istatistik bilimi açısından %9.8 ile %10.2 ya da 10.6 arasında bir fark yok. Hepsi bu araştırmaların hata payı içinde” diye söze giriyor. Tespiti, HDP’nin baraj sınırında olduğu ve trendin yukarı doğru olduğu yolunda. Ancak Sencar’ın bazı hayati uyarıları da var: ”HDP’nin baraj sorununun kalmadığını düşünüyorum. Fakat 2 kritik koşul var. Birincisi provokasyona karşı önlem almaları, ikincisi Türkiye’nin batısında doğru adaylar belirlemeleri.”

“Provokasyon” mu dediniz? “Bakın, HDP oylarının yüzde 7-7.5’i Kürtlerden. Ama barajı geçmesi için asıl genişleme alanı Türklerden olacak. HDP’nin barajı aşmasını engellemek için önümüzdeki süreçte provokasyonlar olabileceği endişesini taşıyorum. Örneğin HDP’yi baraj altı bırakmak için askere, polise ya da bayrak gibi sembollere karşı saldırılar. Bunlar, HDP görüntüsü altındaki ajanlardan bile olabilir. Dış ülkelerin dahili bile olabilir. Bu tarz eylemler, batıdaki Türk seçmeni etkiler. Operasyona açık bir alan...”
Peki, HDP ne yapmalı? Bir siyasi parti bilmediği bir tezgâhı nasıl engelleyebilir?
“HDP’nin yapabileceği tek şey, hem Selahattin Demirtaş’ın hem de gerekiyorsa Kandil’in şimdiden çıkıp kamuoyunun önünde ‘Böyle bir saldırı olursa bilin ki biz yapmadık’ diye ön almaları. Aksi takdirde, olaylar olduktan sonra ‘Biz yapmadık’ demenin hiçbir değeri yok. Türk kamuoyuna ”Bizden bir şey çıkmayacak. Biz Türkiye’nin sükunetini istiyoruz” diye taahhütte bulunmaları gerekir.”
Bütün bunlar ve HDP’nin bıçak sırtındaki baraj denklemi, Türkiye’nin kaderini belirleyecek. Sağcısından solcusuna okur mektuplarının yegâne mevzuu “HDP ve baraj” olduğu için, yazmadan edemedim...


milliyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
anketi, Çarpıcı, icin, secim, son, sonucları, tahmin, İşte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık