IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Mayıs 2015, 12:59   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
FIFA'dan yolsuzluk soruşturmasına ilk tepki




İsviçre, üst düzey FIFA yetkililerinin, yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklanması için düğmeye bastı. ABD'nin talebi üzerine harekete geçen İsviçre polisi, sabah saatlerinde Zürih'teki bir otele düzenlediği baskında altı yetkiliyi tutukladı. Birkaç saat sonra ise FIFA'nın Zürih'teki merkezine giren polisler, bazı belgelere el koydu. FIFA, şu dakikalarda soruşturmalarla ilgili basın toplantısı düzenliyor.

New York Times'ın haberine göre, ABD'de başlatıldığı belirtilen soruşturma kapsamında suçlanan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) yetkililerinin bu ülkeye iade edilmesi istenecek.

FIFA yetkililerine yöneltilen suçlamalar içinde "rüşvet, para aklama, şantaj ve elektronik dolandırıcılık" olduğu belirtildi. İsviçre Adalet Bakanlığı, FIFA yetkililerine 1990'lı yıllardan günümüze kadar ABD bankaları aracılığıyla yapıldığı öne sürülen ödemelerin 100 milyon dolardan fazla olduğunun iddia edildiğini açıkladı.

Rüşvet verdiği iddia edilen kişilerin spor medyasının temsilcileri ve pazarlama şirketlerinden yöneticiler olduğu belirtilen bakanlık açıklamasında, bunun karşılığında "ABD ve Güney Amerika'daki turnuvaların medya ve pazarlama haklarının elde edildiğinin öne sürüldüğü" bildirildi.

İKİNCİ BASKIN
İsviçre polisi öğle saatlerinde de bir başka soruşturma kapsamında; FIFA'nın Zürih'teki merkezini basarak, bazı belgelere el koydu. Bu baskının ise 2018 ve 2022 Dünya Kupalarına ev sahipliği yapacak ülkelerin belirlenmesiyle ilgili olduğu açıklandı. İsviçre polisi, Aralık 2010'daki oylamaya katılan 10 Yönetim Kurulu üyesinin sorgulanacağını belirtti. 2018'deki Dünya Kupası'nı Rusya, 2022'dekini ise Katar düzenlemeye hak kazanmıştı.
ABD'nin suçlamalarından bağımsız yürütülen bu soruşturmanın 10 Mart'ta başlatıldığı, ancak kamuoyuyla paylaşılmadığı açıklandı.


Polisin sabah erken saatlerde baskın düzenlediği otel... New York Times'ın haberine göre, resepsiyondan anahtarları alan İsviçreli polisler, FIFA yetkililerinin kaldığı odalara çıktı.
İDDİANAMEDEKİ İSİMLER
ABD Adalet Bakanlığı; iddianamede beşi üst düzey yönetici, 14 FIFA yetkilisinin yer aldığını duyurdu.

FIFA yetkililerinin yıllık toplantı için geldikleri Zürih'te kaldıkları otele baskın düzenleyen sivil kıyafetli İsviçreli polislerin tutukladığı kişiler içinde FIFA Başkan Yardımcısı Jeffrey Webb, CONMEBOL'un (Güney Amerika Futbol Konfederasyonu) Uruguaylı başkanı Eugenio Figueredo ve Kosta Rika Futbol Federasyonu Başkanı Eduardo Li de bulunuyord. Webb, CONCACAF ve Cayman Adaları Futbol Federasyonu başkanlığı görevlerini de yürütüyor.

Soruşturma kapsamında suçlanan isimler arasında Trinidad ve Tobagolu Jack Warner da bulunuyor. Geçmişte de yolsuzluk suçlamalarına hedef olan ve bu yüzden FIFA başkan yardımcılığı görevinden ayrılmak zorunda kalan Warner, 1990-2011 yılları arasında CONCAFAF başkanlığı yapmıştı. FIFA Etik Komitesi, o dönem haklarında rüşvet suçlaması bulunan eski başkanlık adayı Katarlı Muhammed Bin Hammam ile Warner'ın yetkilerini geçici olarak askıya almıştı.

İddianamedeki diğer isimlerse Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin ve Nicolas Leoz. İddianamede suçlanan bazı isimlerin Zürih'te olmadığı belirtildi.

BLATTER HEDEFTE DEĞİL AMA...
New York Times, soruşturmanın büyük oranda CONCACAF (Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu) bölgesini ilgilendirdiğini bildirdi.

Yolsuzluk operasyonu, FIFA Başkanı Sepp Blatter'in Cuma günü üst üste beşinci dönemde de koltuğunu korumak için yarışacağı seçimlerden önce gerçekleşti. Blatter'in rakibi ise FIFA Başkan Yardımcısı ve Ürdün Prensi Ali bin el Hüseyin olacak. Portekizli eski futbolcu Luis Figo ise seçimlerin adil bir şekilde yapılmadığından şikayet ederek adaylıktan çekilmişti.

Her ne kadar New York Times, söz konusu operasyonun hedefinin Blatter olmadığını belirtse de; bu gelişmeler tecrübeli spor adamının kariyerini de tehlikeye attı.

Prens Hüseyin, baskının ardından yaptığı açıklamada, "Futbol için üzücü bir gün" ifadesini kullandı.

FIFA'DAN İLK AÇIKLAMA
Zürih merkezli FIFA'nın İletişim ve Hakla İlişkiler Direktörü Walter de Gregorio'nun konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısından satır başları:

- Soruşturmada İsviçreli yetkililerle işbirliği yapacağız.

- FIFA Başkanı Blatter ve Genel Sekreteri Jerome Valcke, bu soruşturma kapsamında suçlanmamaktadır. Bu yüzden Blatter'in görevinden ayrılması söz konusu değil.

- Bizim için tabii ki de zor bir an. Ama Cuma günkü toplantımız, planlandığı gibi gerçekleşecek.

- Planda değişikşik yok. 2018 Dünya Kupası Rusya'da, 2022 de Katar'da oynanacak.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
fifadan, ilk, soruşturmasına, tepki, yolsuzluk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fazıl Say soruşturmasına Avrupa basınından tepki PassioN Haber Arşivi 1 20 Nisan 2012 22:56
YGS soruşturmasına ilişkin son açıklama yoSun Haber Arşivi 0 10 Mayıs 2011 12:22