IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Temmuz 2015, 10:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bu gece ’mavi ay’ görünecek




En son 2012 yılının Ağustos ayında görülen ’mavi ay’, 3 yıl sonra bu gece tekrar kendini gösterecek


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İHA

Dünya’da meydana gelen volkanik patlama ve orman yangınlarının neden olduğu toz bulutlarının hareketi sırasında mavi tonlarında görünen dolunay, ilk kez 1883 yılında belirgin şekilde fark edildi. Aslında Ay’ın renginin değişmediğini, toz bulutları sebebiyle öyle göründüğünü bildiren gökbilimciler, mavi tonuna en yakın dolunayın 1991 yılında görüntülendiğini açıklıyor.




UZMANI ANLATTI
Aka Okulları Gözlemevleri Sorumlusu Astronom Erkan Arı, bir ay içerisinde ayın iki kez dolunay evresinde olmasına ‘mavi ay’, iki kez yeni ay evresinde olmasına ise ‘kara ay’ adı verildiğini, bu adı ilk olarak 1946 yılının mart ayında yayınlanan Sky and Telescope dergisinin yazarı J Hugh Pruett’in ortaya attığını söyledi. Arı, “Her ne kadar daha önce ismi duyulmuş olmasa da ve çok nadir geçekleştiğini sandığımız bu gök olayı yaklaşık olarak her 2,5 yılda bir meydana gelir. Ay’ın aynı evresini tekrar görebilmemiz için 29,5 gün geçmesi gerekir ve buna sinodik periyot adı verilir. Yani ayın dolunay evresini tekrar görebilmemiz için 29,5 gün geçmesi gerekir ve şubat ayı hariç tüm aylarda mavi ay görülebilmesi mümkündür. En son 2 temmuz 2015 tarihinde dolunay evresinde bulunan Ay, 31 temmuz 2015 tarihinde Dünya’ya yaklaşık olarak 372 bin 179 kilometre uzaklıkta bulunacak. Bu da Dünya’ya yaklaşık 13 bin kilometre yakın konumda olacak demektir” dedi.

NE ZAMAN GÖRECEĞİZ ?
Astronom Erkan Arı, bu gök olayının Türkiye saati ile 13.43’te başlayacağını belirterek, “İstanbul’da Ay saat 19.29’da doğduktan sonra gözlenebilecektir. Tutulmalardan farklı olarak, Dünya’da karanlık olan her yer bu gök olayını görebilir. En son 31 ağustos 2012 tarihinde gerçekleşen mavi ayın bir sonraki periyodu ise 31 Ocak 2018’dir. En son 2004 yılında gerçekleşen temmuz mavi ayının bir sonraki zamanı ise 2034 yılıdır. Büyük olasılıkla kimse Ay’ı mavi renkte göremeyecek. Volkanik patlama ya da orman yangını gerçekleştiğinde ortaya çıkan kül bulutlarının ışığı kırması sonucunda Ay’ın, mavi ya da yeşil renklerde görüldüğü tarihte kaydedilmiştir. 1883 yılında Endonezya’da gerçekleşen Krakatoa yanardağı patlamasında Ay mavi olarak görülebilmiştir” diye konuştu.
Arı, konuşmasının sonunda tam ay tutulmasının da 28 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşeceğini ifade etti.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ay’, bu, gece, görünecek, ’mavi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kaç mavi yasak yasadik seninle kaç deli gece... Sue Aşk ve Sevgi Köşesi 0 02 Temmuz 2012 20:27
Mavi Yol, Mavi Tur, Mavi Yolculuk (BODRUM) Sevda Akdeniz Bölgesi 0 21 Ağustos 2011 06:41
Mavi gece Sır Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 12 Kasım 2010 06:53