IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By NarÇiçeği

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Haziran 2016, 14:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünyanın en küçük mayın avcıları iş başında




Kamboçya'da yıllar süren iç savaştan kalma kara mayınlarını ve infilak etmeden toprağa gömülmüş diğer patlayıcıları bulup temizlemek için eğitimli sıçanlar kullanılıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kamboçya'da yıllar süren iç savaştan kalma kara mayınlarını ve infilak etmeden toprağa gömülmüş diğer patlayıcıları bulup temizlemek için eğitilen sıçanlar, 90 dönümlük bir arazideki görevlerini tamamladı.

Merkezi Belçika'da bulunan ve dünyanın çeşitli ülkelerinde mayınlı bölgeleri temizlemek için "Afrika Dev Keseli Sıçanları"nı eğiten sivil toplum kuruluşu APOPO, geçen yıl işbaşı yapan sıçanların Siem Reap eyaletindeki ilk mayın tarlalarını temizlediğini, bölgenin yeniden yerleşime ve tarıma açılmasını sağladığını açıkladı.

Kamboçya Mayın Eylem Merkezi (CMAC) Genel Müdürü Heng Ratana, yaptığını açıklamada "HeroRats (KahramanSıçanlar)" programının hala deneme safhasında olduğunu belirterek "Program, şimdiyle kadar son derece başarılı sonuçlar verdi. Sıçanlar, mayın tarlalarındaki patlayıcıları bulmak için yetkililere büyük katkı sağladı." ifadesini kullandı.

Kahraman sıçanlar

APOPO, dünyanın en fazla mayın tarlasına sahip ülkelerinden biri olan Kamboçya'daki Kahraman Sıçanlar Programı'nı geçen yıl nisan ayında başlatmıştı.

Mayın avcısı sıçanlar, "klik-ödül" sistemiyle eğitiliyor. Klik sesi, koşullu pekiştirici olarak kullanılıyor. Ödül olarak da sıçanlara, çok sevdikleri muz ve fıstık veriliyor. Sıçanlara, TNT'yi kokladıktan sonra klik sesi dinletiliyor, ardından da ödül dağıtılıyor. Böylece sıçanlara, klik sesinin ardından ödülün geleceği öğretiliyor. Zaman içinde ödüller, bir çukuru koklamak, TNT ya da C4 gibi patlayıcıların kokularını ayırt etmek ve toprağı kazarak mayını ortaya çıkarmak gibi görevlerin ardından hazırlanıyor.

Yaklaşık 1,5 kilogram ağırlığındaki sıçanlar, mayının üzerine bassalar dahi patlamaya neden olmuyor.

Eğitilen sıçanlar, 20 dakika içinde 200 metre karelik bir alanı tarayabiliyor. Aynı alanı bir insan, metal dedektörü kullanarak 1 ila 4 günde tarıyor.

Dünyanın en fazla mayın bulunan ülkelerinden biri olan Kamboçya'da 2 bin kilometre karelik alanın temizlenmesi gerekiyor. 1970'lerde Vietnam Savaşı ve ardından da Kızıl Kmer rejiminin zulmüne tanıklık eden Kamboçya'da toprak altında milyonlarca mayın bulunduğu sanılıyor.

Kamboçya'da 1979'dan bu yana toprak altına gömülü mayın ve diğer patlayıcılara basan 20 bin kişi yaşamını yitirdi, 9 bin kişi de uzuvlarını kaybederek sakat kaldı. Mayın temizleme çalışmalarının başlamasıyla bu rakam, önemli ölçüde azaldı. 2015'in ilk altı ayında mayınlara basan 11 kişi öldü, 43 kişi de yaralandı. Yaralananlardan 12'si uzuvlarını kaybetti.

APOPO

"Anti-Personel Mayınları Bulmak için Ürün Geliştirme-APOPO", Belçikalı Bart Weetjens tarafından 1997'de kuruldu. Çocukken sıçan besleyen ve onlara çeşitli numaralar öğreten Weetjens, Antwerp Üniversitesinden mezun olduktan sonra kara mayınlarının bulunup yok edilmesi için proje geliştirmeye başladı.

Weetjens, güçlü koku alma yeteneğine sahip ve kolay eğitilebilen sıçanların mayınların bulunmasında daha az masraflı ve etkili bir biçimde kullanılabileceğini ortaya çıkardı. 2000'de merkezini Tanzanya'nın Morogora kentine taşıyan APOPO, Sokoine Tarım Üniversitesi ve Tanzanya ordusuyla ortaklaşa çalışarak ülkedeki mayınların temizlenmesine katkıda bulundu.

APOPO'nun 2004'te Uluslararası Mayın Temizleme Standartları tarafından da resmen kabul edilen "Kahraman sıçanları", Tanzanya'nın ardından Mozambik'te 8 bin 500 kilometre karelik bir alanı temizleyerek tarıma kazandırdı.


TrtHaber


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
apopo, heng ratana, kamboçya, kamboçya mayın, kamboçya mayın eylem merkezi, mayın fare


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Küçük Ağa yeni bölümde Mehmetcan iş başında! AngeL Yerli Diziler 0 20 Ocak 2015 03:06
En Küçük Şeyler - Dünyanın Küçük Enleri PauL Esrarengiz Olaylar 1 02 Şubat 2012 10:42
Dünyanın en küçük diski! Deep Bilgisayar Donanımı 0 23 Kasım 2011 01:43
Dünyanın en küçük atı! Kalemzede Esrarengiz Olaylar 3 02 Kasım 2011 20:19
Dünyanın en küçük atı Süslü IF Ekstra 2 27 Nisan 2010 12:39