IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Dream

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Kasım 2016, 14:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Fidel Castro hayatını kaybetti!




Küba'nın efsanevi lideri, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Castro'nun ölümü, uluslararası haber ajansları tarafından son dakika olarak dünyaya geçildi.

Başkent Havana'da büyük bir şok yaşanırken, ABD Miami'deki Kübalılar ise kutlama yaptı. Sosyal medyadan duygularını paylaşan bir Kübalı, "Hayatımda ilk kez Castro'suz bir güne uyanacağım" diye yazdı.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Resim görsel olarak eklenmiştir.

Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Fidel Castro'nun kardeşi Küba Devlet Başkanı Raul Castro, yeşil askeri üniformasını giyerek televizyondan yaptığı açıklamada, "Küba devriminin komutanı bu akşam saat 22.29'da öldü" dedi. Raul Castro, ağabeyinin naaşının Cumartesi günü yakılabileceğini söyledi.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Küba televizyonu, Castro'nun son görüntülerini ekrana getirdi.
Başkent Havana'daki havayı yansıtan Amerikan Associated Press ajansı, Carlos Rodriguez isimli 16 yaşındaki bir Kübalının sözlerini aktarıyor:
"Fidel? Fidel? diye bağırdım. Bunu hiç beklemiyordum. Hep sonsuza kadar yaşayacağını düşünürdüm ama doğru görünmüyor."
22 yaşındaki hemşire Dayan Montalvo ise, "Bir trajedi. Biz hepimiz onunla birlikte büyüdük. Haberi aldığımda gerçekten kalbim kırıldı" sözleriyle hislerini anlattı.
Kübalı Yoani Sanchez, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda birkaç saat sonra hayatında ilk kez Fidel Castro'suz bir güne uyanacağını belirtiyor.

ABD Miami'de yaşayan Kübalılar ise, Castro'nun ölümü üzerine sokaklara çıkarak kutlama yaptı. Yüzlerce kişi araçlarına binip konvoy oluşturdu, ellerinde Küba bayraklarıyla sloganlar attı.
PUTİN: MODERN TARİHİN SİMGESİ
Küba'nın en önemli müttefikleri arasında başı çeken Rusya'dan taziye mesajı geldi.
Rusya lideri Vladimir Putin, mevkidaşı Raul Castro'ya gönderdiği mektupta, "Küba Devrimi'nin lideri, ağabeyiniz Fidel Castro'nun ölümü nedeniyle size ve tüm Küba halkına en derin taziye dileklerimizi iletiyoruz. Bu olağanüstü devlet adamının adı haklı olarak modern dünya tarihinde bir dönemin simgesi olarak görülüyor" ifadesini kullandı.

SON OLARAK AĞUSTOS'TA GÖRÜLMÜŞTÜ
Küba'daki komünist devrimin lideri Castro'nun ölümü, uluslararası haber ajansları tarafından son dakika olarak dünyaya geçildi. Fidel Castro, aylar sonra ilk kez 13 Ağustos'taki 90. doğum günü kutlamaları için kamuoyu önüne çıkmıştı.
Castro ondan önce de Nisan ayındaki Komünist Parti kongresinde topluluk içinde görüntülenmişti. Kongrede kürsüye çıkan Castro, "Yakında 90 yaşında olacağım. Yakında ben de diğer önderler gibi gideceğim. Elbette hepimizin zamanı gelecek. Ancak Kübalı komünistlerin idealleri, inançları bu dünya için, insanlık için fayda sağlamaya devam edecek. Bu idealler için savaşmaya devam etmeliyiz" diye konuşmuştu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Fidel Castro, 55 yıl önce gerçekleştirdiği devrimin ardından ada ülkesi Küba'ya tek parti rejimini ve sosyalist sistemi getirmiş, merkezi planlama ekonomisini uygulamaya sokmuştu.

ATATÜRK'TEN ALINTI YAPMIŞTI

TRT'de yayınlanan Fidel Castro belgeselinde, 1959 yılında yaptığı bir konuşmada Atatürk'ten alıntı yaptığı yer almıştı. Küba lideri, konuşmasında 'Yurtta sulh, cihanda sulh' cümlesini kullanıyor ve ardından Havana'ya Atatürk büstü diktiriyor.

FİDEL CASTRO KİMDİR?
  • 1926: Küba'nın güneydoğusundaki Oriente'de doğdu.
  • 1953: Batista rejimine karşı başlattığı ayaklanma başarısız oldu ve hapse konuldu.
  • 1955: 21 ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı.
  • 1956: Che Guevara ile birlikte hükümete karşı gerilla savaşı başlattı.
  • 1959: Batista kaybetti, yılın ilk günlerinde Başbakan oldu.
  • 1960: CIA'in desteklediği Domuzlar Körfezi Çıkarması'nda rakiplerini yendi.
  • 1961: Castro, ilk kez Küba'nın sosyalist politikalar izleyeceğini dünyaya duyurdu.
  • 1962: Sovyetler Birliği'nin Küba'ya nükleer füze yerleştirmesi dünyayı bir savaşın eşiğine getirdi.
  • 1976: Küba Ulusal Parlamentosu tarafından Başkan seçildi.
  • 2008: Sağlık sorunları nedeniyle Küba Devlet Başkanlığı görevini bıraktı.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


KENDİ GÖZLERİYLE TANIK OLDU
BBC Küba muhabiri Will Grant, 90'ıncı doğum gününde Castro'nun hayatını yazmıştı:
"Fidel Castro 'Doğuştan siyasetçi değilim' der. Ancak sözlerine şunları da ekler: "Fakat çok genç yaştan itibaren dünyanın gerçeklerini anlamama yardım eden şeyleri yakından takip ettim."
Castro'nun ilk gözlemleri doğduğu yer olan ve Küba'nın yoksullukla mücadele eden kırsal bölgelerinden birisi olan Biran'dan. Ülke'nin doğusundaki Oriente'de bulunan Biran'daki tek önemli yer hâlâ Castro'nun doğduğu ev.
Castro'nun Biran'daki evi müzeye dönüştürülmüş durumda. Her yıl çok sayıda solcu, Küba Devrimi'nin mimarının köklerini görmek için evi ziyaret ediyor.
Castro'nun babası Angel, İspanya'nın kuzeyinden, Galiçya'dan gelen bir göçmendi. Zaman içerisindeyse toprak sahibi zengin bir çiftçiye dönüşmüştü.
Castro'nun biyografilerini yazanların hemfikir olduğu bir konu var. O da, Küba liderinin daha çocukluk yıllarından Haitili şeker kamışı işçilerinin nasıl sömürüldüğüne kendi gözleriyle tanık olduğu.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


En sevdiği şey avlanmaktı
O yılların Fidel Castro'nun dünya görüşü üzerinde önemli etkisi olduğu düşünülüyor.
Fidel Castro'nun üvey kardeşi Martin hâlâ Biran'da yaşıyor. BBC'ye kardeşiyle birlikte geçirdiği çocukluk yıllarına dair birkaç hikaye anlattı.
"Fidel'in 'Careto' adlı bir atı vardı. Elinde küçük bir tüfekle ava çıkardı. En sevdiği şey avlanmaktı" diye anlatıyor 87 yaşındaki Martin Castro. Genç Fidel Castro'nun elinde tüfeğiyle verdiği pozlar hâlâ aklında.
Gülümseyerek bir anısını anlatıyor:
"Haitililerin evlerine gidip babasının dükkanından alınmış ödeme yerine geçen makbuzlar verirdi."

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Genç Fidel'in babasına bu küçük isyanı pahalıya mâl olmuş ve başkent Havana'daki Cizvit lisesi Belen ilahiyat okuluna yatılı olarak gönderilmesiyle sonuçlanmış. Cizvit öğretisi de Fidel Castro'nun üzerinde büyük etkiye sahip.
Devlet kontrolündeki Küba Tarih Enstitüsü'nden Dolores Guerra, "Cizvitler, derslere girdikleri için herhangi bir ödeme almıyorlardı. Ellerinden geldiğince mütevazi ve dürüst rol modeller olmaya çalışıyorlardı" diyor.
Rahip Llorente'nin gözetimi altında Fidel Castro sporda ve kampçılıkta kendisini göstermiş. 1944'te ise okulda 'disiplin örneği' ödülüne layık bulunmuş.
Guerra "Castro sosyal bilimler ve yabancı dillerle çok ilgiliydi. İspanya ve İngiltere tarihine özel bir merakı vardı" diyor. Ancak Guerra, "Castro'nun bizzat kendisinin de söylediği gibi örnek bir öğrenci değildi. Her şeyi son dakikaya bırakırdı" diye ekliyor.
Her şeye rağmen gelecekte Küba Devrimi'ni gerçekleştirecek olan Fidel Castro için lise yıllarında da disiplin ve dakiklik önemliydi.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Üniversite yılları ve aktif siyasete ilk adımlar
Castro Cizvit lisesinin kapalı yapısından çıktıktan sonra Havana Üniversitesi'nde hukuk okumaya başladı. Castro'nun üniversiteye başladığı 1940'lar, üniversite ortamlarının ateşli ve kimi zamanda şiddet içeren siyasi tartışmalarına sahne oluyordu.
Castro 1947'de yapıtığı bir konuşmada öğrencileri 'ülkeyi sömüren yabancı ellere karşı' birleşmeye çağırıyordu: "Genç bir ulus asla 'Teslim oluyoruz' dememeli"
Tam da bu yıllarda Castro o zamana kadarki en önemli siyasi gelişmesine birinci elden tanıklık ediyordu. Nisan 1948'de Kolombiya'ya giden Castro, Latin Amerika Gençlik Kongresi'ne katıldı.
Castro'nun Kolombiya'nın başkenti Bogota'da kaldığı sayılı gün içerisinde ülkedeki Liberal Parti'nin lideri Jorge Gaitan bir suikaste kurban gitmişti.
Kolombiya'da özellikle yoksul kesimlerin desteğini arkasına almaya başlamış olan yükselişteki bir siyasetçinin ofisi önünde bu şekilde öldürülmesi Castro'yu derinden etkiledi.
Soğuk Savaşı'ın son liderlerinden biriydi
Fidel Castro'nun biyografisini kaleme almış olan Tad Szulc, "Bogotazo olarak adlandırılan sokak olayları Fidel Castro'nun devrimci dünya görüşüne ilk adımı oldu. O günlerde yaşananlar Castro'nun dünya görüşünü ve gelecek planlarını şekillendirecekti" diyor.
O günlere tanıklık eden genç hukuk öğrencisi Fidel, bugün ülkesi Küba'nın sembol ismi.
90 yaşındaki Castro, dünyadaki son Soğuk Savaş siyasi liderleri arasında.
Her Temmuz ayında Kübalılar, Fidel Castro'nun en önemli başarısını kutlar: 1953 yılında Moncada kışlasına düzenlenen ve Küba Devrimi'ni başlatan saldırı.
Her ne kadar Fidel Castro aktif siyasetten çekilmiş olsa da, ismi sosyalistler için büyük önem taşımaya devam ediyor. Özellikle de adanın son dönemdeki açılımlarına karşı çıkanlar için.
Ne zaman şüpheye düşseler modern Küba'yı şekillendiren siyasi lideri ve ünlü konuşmasına söylediği o tarihi cümleyi anımsıyorlar: "Tarih beni aklayacaktır."

Kaynak: Milliyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 03 Aralık 2016, 23:57   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Fidel Castro hayatını kaybetti!




Efsane Lider burayada lazım birtanene böyle

 

 

Etiketler
abd, fidel castro, fidel castro kimdir, haber, havana, hayatını kaybetti, küba, son dakika


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fidel Castro Kimdir? PassioN Biyografiler 0 02 Şubat 2012 21:18
Fidel Castro, Bir Beyzbol Yıldızıymış Afrodit Merak Ettikleriniz 0 11 Aralık 2011 17:19
Fidel Castro: ABD, Küba'nın köle olmasını istiyor Cemalizim Haber Arşivi 0 01 Mayıs 2009 22:31