IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ocak 2018, 13:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kaybolan el sanatları bu çarşıda yaşatılıyor




İZMİR'in tarini Kemeraltı Çarşısı'nda bulunan 370 yıllık Başdurak Camii, restore edildi. Cami altındaki dükkanlar da yenilenerek Turistik El Sanatları Çarşısı kuruldu. 8 dükkanda satışla beraber seramik, nazar boncuğu, çini, tezhip, çömlek, keçe tasarımı, sedef ve hat sanatı eğitimi veriliyor. Başta turistler olmak üzere ziyaretçiler, kaybolmaya yüz tutan el sanatlarına, her bir ürünün hikayesine büyük ilgi gösteriyor.




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




İzmir'deki Kemeraltı Çarşısı'nda 1652 yılında inşa edilen Başdurak Cami'ni restore ederek Turistik El Sanatları Çarşısı olarak kiraya veren İzmir Ticaret Odası el sanatları ürünleri hazırlayıp satışını yapan üreticileri bir araya getirdi. 370 yıllık binada tarihi dokuyla içiçe İzmirli sanatseverleri ağırlayan 8 dükkan sahibi seramik, nazar boncuğu, çini, tezhip, çömlek, keçe tasarımı, sedef ve hat sanatı icra ediyor. Projenin 3 ay önce hayata geçirildiğini ve çarşıda yer alacakların titizlikle incelenerek seçildiğini anlatan keçe tasarımcısı Yalçın Ayarcıoğlu, çarşıda standart bir satış noktasından daha fazlasının düşünüldüğünü söyledi. Ayarcıoğlu, şöyle dedi:

"Burası sadece satış noktası değil. Bir workshop ve sunum odası da hazırlandı. Bu odada sergi, eğitim gibi etkinlikler yapılıyor. Herkesin hedefi satış ama bir üst aşamada bunu yapacağız. Bu çarşının bizim için avantajı, burada sunulan ürünlerin çok eski hikayelerinin olması. Türk geleneklerinin önemli mihenk taşlarını sanatseverlere sunuyoruz. Tarihle buluşmak için burası bir seçenek. Özellikle yabancı misafirler çok daha fazla ilgi gösteriyor. Çünkü onların bu kadar derin bir geçmişi olan el sanatları kültürü yok. Kemeraltı'nda bu el sanatlarının bir arada sunulduğu bir yer yoktu. Biz burada olmaktan mutluyuz. Çarşıya gelenler o işi yapan insanlarla tanışıp işin ruhunu yakından tanımış oluyor. Sadece satış yapmıyor işimizi de anlatıyoruz."

El sanatlarının güncellenerek yaşatılmasını istediklerini vurgulayan Ayarcıoğlu, "Gelişen dünyada keçe kullanımı azaldı. Ama bu sanatın yaşatılması için güncellenmesi gerekiyor. Bunu günümüz yaşamının bir parçası haline getirebiliriz. Organik yaşam sadece beslenmek ile alakalı değil. Bir bluz alırken yüzde yüz pamuk mu diye bakıyoruz. Çünkü insan kendini korumaya çalışıyor. Çini tabakta yemek yerken aynı anlayış geçerli. Biz de günümüz kadınlarının daha çok kullanabilecekleri ürünler hazırlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ÇARŞIYA İLGİ ARTIYOR

Çarşıda tezhip sanatını icra eden Figen Kajan ise, daha önce Ankara'da evinden kurumlar ve büyükelçilikler ile çalıştığını, İzmir'e gelince ise sabit bir yer arayışına girdiğini anlattı. 10 yıldır bu sanatla ilgilendiğini kaydeden Kajan, çarşının güzel bir proje olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Ben klasikler haricinde geniş bir skalada çalışıyorum. Atatürk portresi çalışmam da var, Kur'an-ı Kerim'den kitap ayracına, padişah kaftanları, tuğralar ve Selçuklu dönemi çalışmalarına kadar farklı eserler hazırlıyorum. Çarşımıza ilgi yavaş yavaş artıyor. Tezhip eserlerinin bazılarında orjinal altın malzeme kullanıyorum. 15 liraya kitap ayracı da var, 50- 400 lira arasında satışını yaptığım kaftanlar da var. Hepsi el işi.



(alıntı)

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çarşıda tek rakibimiz Çin Violent Haber Arşivi 0 21 Haziran 2012 10:03
Iğdır El Sanatları Ecrin Doğu Anadolu Bölgesi 0 03 Aralık 2011 13:30
300 Yıllık Sanat Karşıyaka Belediyesi'nde Yaşatılıyor Gravity Kültür ve Sanat 0 14 Mayıs 2008 12:05