IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Ocak 2018, 02:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
AYM 'Hak İhlali' demişti ama Ağır Ceza Mahkemesi...




AYM'nin hak ihlali kararı verdiği Şahin Alpay hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğunun devamına karar verdi.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




AYM'nin hak ihlali kararı verdiği Gazeteci Mehmet Altan hakkında İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğunun devamına karar verdi.

ANAYASA Mahkemesi, FETÖ davasında tutuklu bulunan gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın bireysel başvurularında belirtilen tutuklamanın hukuki olmadığı, tutuklanma dolayısıyla ifade, basın hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı oy çokluğuyla kabul etti. AYM, "ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için" kararın bir örneğini Altan ile Alpay'ın yargılandıkları mahkemelere gönderdi. İlgili mahkemelerin AYM'nin aldığı kararı değerlendirmeye aldıkları ve bu konuda bir karar vereceği öğrenildi.
Altan ve Alpay'ın avukatları; Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, müvekkilleri hakkında uygulanan gözaltı ve tutuklanma tedbirlerinin hukuki olmadığını bu nedenle de kişi hürriyeti, güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasında bulunmuştu.


AYM, TUTUKLAMANIN HUKUKİ OLMADIĞINI KABUL ETTİ

Söz konusu başvuruları bugün görüşmeye alan Anayasa Mahkemesi, Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti, güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia ile tutuklanma dolayısıyla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oy çokluğuyla karar verdi. Yüksek mahkeme, "Kötü muamele", "Hukuka aykırı gözaltı" iddialarını ise, "Başvuru yollarının tüketilmemiş olması" nedeniyle kabul edilemez buldu. Yüksek mahkeme, diğer hak ihlalleri iddialarına ilişkin ise "Açıkça dayanaktan yoksun olması" nedeniyle kabul edilemez bulduğunu açıkladı.


AYM ALTAN'A TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERDİ

AYM, Altan'a 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verirken, Alpay'ın tazminat talebini ise reddetti. AYM aldığı kararların bir örneğini, "ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için" Altan'ın yargılandığı İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi ile Alpay'ın yargılandığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

AYM'nin kararının ilgili mahkemeler tarafından değerlendirmeye alındığı ve bu konuda bir karar verileceği öğrenildi.


ALTAN VE ALPAY'IN YARGILANDIKLARI DAVALAR...

Mehmet Altan, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi için önceden katıldığı programda subliminal mesaj verdiği iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce açılan davada tutuklu bulunuyor. Altan hakkında "Anayasayı ihlal" suçundan bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Şahin Alpay ise FETÖ'nün medya yapılanması kapsamında kapatılan "Zaman Gazetesi"nin eski yazarlarına açılan 21'i tutuklu 30 sanığın bulunduğu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada tutuklu olarak yargılanıyor. Alpay hakkında, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.


ŞAHİN ALPAY'IN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ


Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararı verdiği Gazeteci Şahin Alpay'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Alpay hakkında ilk değerlendirmesini yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin gerekçeli kararını açıklamasından sonra yeniden bir değerlendirme yapacağını kararına ekledi.

Şahin Alpay hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararda şu ifadelere yer verildi:

"Mahkememize tutuklu sanık Şahin Alpay'a ilişkin gerekçeli kararın tebliğ edilmediği anlaşılmış olmakla ve ayrıca tutuklu sanık Alpay'ın tahliyesine ilişkin Anayasa Mahkemesi tarafından tedbir mahiyetinde bir karar vermediği de anlaşılmakla, sanık vekilinin tahliyeye ilişkin taleplerinin de bu aşamada reddi ile sanığa atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, sanık hakkında istenen cezanın üst sınırı, delillerin toplanmamış olması göz önüne alındığında tutuklu sanık Alpay'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi."


GEREKÇELİ KARARDAN SONRA TEKRAR DEĞERLENDİRİLECEK

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi tarafından gerekçeli kararın mahkemelerine tebliğ edilmesinin ardından sanığın tutukluluk halinin incelenerek tekrar değerlendirileceği kararına ekledi.


ÜYE HAKİM ŞERH KOYDU: AYM'NİN KARARI KESİN VE BAĞLAYICI

Karara bir üye hakim muhalefet şerhi koydu. Muhalefet şerhinde, "Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluğa ilişkin özel nitelikteki kısa kararının kesin ve mahkememizi bağlayıcı nitelikte olması nedeniyle heyetin tutukluluğun devamı yönündeki görüşüne katılmıyorum" denildi.




(alıntı)


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne IŞİD başvurusu Seth Haber Arşivi 0 19 Ekim 2014 18:10
Anayasa Mahkemesi'nden CHP'ye ceza SeckiN Haber Arşivi 0 12 Temmuz 2013 11:50
ÖYM Gidiyor Ağır Ceza Mahkemesi Geliyor Zen Haber Arşivi 0 02 Temmuz 2012 14:14
Ağır sapığa, ağır ceza Angel Haber Arşivi 0 09 Şubat 2009 11:13