IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2018, 02:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kadınların Noeli de varmış!




Bir Christmas'ı, eski yılı daha geride bıraktık, önümüzde 16 Şubat'ta kutlanacak olan Çin yeni Yılı var ki o da yeni yıl kadar ses getirir buralarda..



Bir Christmas'ı, eski yılı daha geride bıraktık, önümüzde 16 Şubat'ta kutlanacak olan Çin yeni Yılı var ki o da yeni yıl kadar ses getirir buralarda. Bir kez daha havai fişekler ışıklar saçar gecenin karanlığında, şenlendirir bu buğulu şehri! Bütçesine göre herkes patlatır havai fişekleri irili ufaklı, kapısının önünde bile!

Jakarta' da yaşayınca altı Resmi Dinin kutsal günlerini ve bayramlarını daha yakından takip etme fırsatı oluyor. Müslüman nüfus çoğunlukta olsa da tüm resmi dinlere ait kutsal günler resmi tatildir! Aynı zamanda bu çok dinli çevrede her dinden arkadaşlar da bu takibe katkıda bulunup renk katar.

Ocak ayının ilk hafta sonu davet edildiğim sıcacık, genç bir diplomatın evinde eski bir gelenekle yeni tanıştım. Tanıştığım yalnızca gelenek değildi; güzel, candan, başarılı kadınlar da vardı!

Jakarta'da nisbeten yeni, yalnızca 2014’den beri hizmet veren İrlanda Büyükelçiliği'nden 1. sekreter Carol Staunton Jakarta'daki dairesinde dünyalı bir avuç kadına İrlandalı Kadın Christmas'ını tanıttı, anlattı, yaşattı! Nollaig na mBan!

Yakından tanıyınca keşke bizde de olsaymış böyle bir adet dedim.

Anlaşılan o ki bayramlar, kutlamalar nerede, hangi dinde olursa olsun en çok yük kadınların üzerinde! Tüm hazırlıkları kadınlar yapar. Sözgelimi bizde bayramlarda sarmalar sarılır, baklavalar açılır, ev temizlenir, sonra misafirler ağırlanır, iş hiç bitmez kadın için “Bayramlar tatil oldu, herkes artık tatile gidiyor ne sarması ne baklavası” dediğinizi duyar gibiyim ama bu ne kadar bir kesim ki! Bence yine de bayramını evinde, köyünde kutlayan büyük çoğunluk ve çalışan, yorulan yine kadınlar!

İşte İrlanda'da benzeri bir durum varmış, Noel'de en çok yorulan kadınlarmış! Özellikle eskiden gün boyu çiftlikte çalışıp gelip üstüne Noel hazırlıklarını yaparlarmış.

Geleneksel Küçük Noel -Kadınların Noeli - Nollaig na mBan buradan çıkmış ama ne zaman çıkmış kesin tarih bilinmiyor!.

Her yıl 6 Ocak'ta Noel süslemelerinin resmi olarak kaldırıldığı Noel'in en son gününde ülke çapında 25 Aralık'taki Chirstmas kutlaması için tüm hazırlıkları yapan ve yorulan kadınların bu çabalarına karşılık en azından bir gün onları dinlendirmeyi, ödüllendirmeyi amaçlayan küçücük bir kaçamak! Tüm ev işlerini erkekler yapıyor, kadınlar ayaklarını uzatıp dinlenirken çaylarını yudumluyor, keklerini yiyor, isterse başka içecekler de içebiliyor.

İrlanda'da kulaktan kulağa yeni nesillere geçen geleneğin şekli son 10 yıldır biraz değişmeye başlamış. Malum erkekler bu işten de kaytarmaya başlamış anlaşılan! Gelenek nerdeyse tarihe karışacak! Kadınlar buna izin verir mi vermez! Destek yine kadından kadına! Son yıllarda 6 Ocak'ta kadınlar bu özel günü yaşatmak adına kutlamak için en azından evden çıkıp bir arkadaşlarına gider, çayını içer, bari birbirlerini dinlendirirmiş. Ya da dışarıda buluşup, brunch yapar, her şeye rağmen bu geleneği yaşatmaya çalışır o gün ellerini işe sürmezlermiş!

Genç İrlandalı diplomat Carol da ülkesinden uzakta bu geleneği tanıttı, yaşattı. Kadın arkadaşlarını birkaç saatliğine de olsa tüm işlerinden, sorumluluklarından kopardı. Jakarta'ya 38. kattan bakan küçük dairesinde eğlendirdi, dinlendirdi. İrlanda Büyükelçisinin eşinin yaptığı ekmekle kendi yaptığı tas kebabımızı andıran sulu yemeğini sundu, kadınlar tanış olduk, sohbet ettik.

Gülseren Tozkoparan Jordan - Cakarta /Endonezya

__________________
Menfaatinizin Köpeği Olmuşsunuz.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
kadınların noelıde varmıs


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bir Varmış, İki Varmış Amelia Aşk ve Sevgi Köşesi 0 06 Ağustos 2014 20:15
iOS 7'de bu da varmış! Deep Cep Telefonu İşletim Sistemi 0 11 Temmuz 2013 10:52
Cicişler Noeli Kutladılar Bile.. Düş Haber Arşivi 1 01 Aralık 2011 10:18