IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By UzmaN

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Haziran 2018, 09:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Konya'da Yaşamı Tehdit Etmeye Başlayan Devasa Obruklar Oluşuyor!




Konya'ya bağlı Karapınar ilçesinde, yeraltı sularının çekilmesiyle meydana gelen obruklar, ekili bölgelerin yanında yerleşim alanlarını da tehdit ediyor. İlçede, şimdiye değin küçük-büyük 300'den fazla obruk oluştu. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, ''Obruk oluşmaya devam edecek. Bunu önlemek mümkün değil" dedi.

Yeraltı suları, karbonik asitle zenginleşip, asit niteliği taşıyarak, kireç taşlarını eritip, yeraltında mağaralar meydana getiriyor. Zaman içerisinde mağaralardaki sular çekiliyor ve mağaraların üzerindeki toprak örtü de kendisini taşıyamıyor. Ve toprak örtü, korkunç bir gürültü ve patlamayla çöküyor. Ağız çapları derinlere doğru genişleyen çukurlar meydana geliyor. Söz konusu çukurlara ise 'obruk' ismi veriliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Konya'da, Tuz Gölü'nden başlayarak Karapınar, Çumra ve Akören ilçesine dek uzanan bir yay üzerinde, eriyebilir kayaçlar olması sebebiyle sık sık obruk oluşuyor. Bölgede, küçük-büyük 300'den fazla obruk oluştu. Bu obruklar ekili alanlar ve yerleşim yerleri adına ciddi bir tehdit oluşturuyor. Kimi yerlerde meydana gelen obruklar ise, yerleşim alanlarına sadece 100- 200 metre uzaklıkta bulunuyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Obrukların, eriyebilir kayaçların suyla temas etmesi halinde oluştuğunu vurgulayan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık: "Obruklar yeraltındaki karstik çöküntüler olarak nitelenebilir. Bilhassa Tuz Gölü’nden başlayarak güneye Karapınar'a, Çumra'ya, Akören'e kadar giden bir yay, Konya il merkezinin etrafını kuşatan bölgenin tamamında bu suyla karşılaştığında eriyebilir nitelikle tabakalar bulunduran genç formasyonlar mevcut. Bunlar asidi yüksek yağmur suyuyla veya Karapınar bölgesindeki sönmüş volkanlardan ayrılan asidi yüksek sularla karşılaştığı zaman rahatlıkla eriyebiliyor. Karapınar'dan Tuz Gölü'ne doğru giden bir gömülü fay hattından bahsediyoruz. Söz konusu fay hattının bulunduğu bölgelerde kayaçlar daha kırık olduğundan bunların bulunduğu alanda su akışları kuzeye doğrudur. Dolayısıyla obrukların yoğunlaştığı bölge genellikle bu fay hattının yanında, yöresinde veya üzerinde oluşuyor. Ayrıca su akımı da etkili. Bunlar doğal ve jeolojik etkenlerdir" diye konuştu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bölgede 300'den fazla obruk oluştuğunu ve obruk oluşumunun engellemesinin mümkün olmadığını kaydeden Arık, "Obruklar, önceleri daha yüksek kotlarda oluşuyordu. Son yıllarda aşırı yeraltı su kullanımı ve kuraklık koşulları sebebiyle su seviyesi çekildi. Su-kayaç etkileşiminin olduğu alanlar daha düşük kotlara geldi. Günümüzde yerleşim bölgelerinde, tarlalarda, küçük yerleşim noktalarında obruklar olmaya devam ediyor. Yalnızca geçtiğimiz sene 9 civarında obruk meydana geldi. Bütün bir bölgeye baktığımızda da Çumra'dan Tuz Gölü'ne kadar 300 civarında obruk vardı. Geçen yıl ise 300'ü de aşmış olduk" dedi.

Bu sene, tarım sezonunun yeni başladığını ve beraberinde yeni obrukların da meydana gelmeye başladığını ifade eden Arık, ''Obruk oluşumunu durdurmak, şu an için mümkün değil. Onu tetikleyen etkenleri biraz daha kontrol altında tutabiliriz. Bu da yeraltı su seviyesini yükseltecek önlemler olmalı ki, en azından yerleşim bölgelerinden biraz daha uzakta olsun" diye konuştu.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
~

Çok güzel gözlere, kaşlara sahip olman gerekmez.

Yüzüme bakacak kadar, yüzün olsun. ` Kâfi.

#
UzmaN ~
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
doğal afet, jeoloji, konya, obruk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Konya'da Büyük Bir Ses Sonrası Devasa Obruk Oluştu UzmaN Haber Arşivi 0 09 Mayıs 2018 09:04
Cumhurbaşkanı: Terörizm barış ve güvenliği tehdit etmeye devam ediyor AngeL Haber Arşivi 0 15 Kasım 2015 16:54
"Cumhurbaşkanımızı tehdit etmeye çalışıyor" Desmont Haber Arşivi 0 16 Kasım 2014 21:28