IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ekim 2011, 16:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İlk Türk Uçakları




1-2 Ekim 2011 tarihlerinde ilk kez ev sahipliği yapacağı “Airshow SİDE”; kuruluş yıllarında uçak sanayinin kurulma hamlesine imza atmış Nuri Demirağ’ın çabalarını ortaya koyan bir belgesel fotoğraf sergisiyle farklı bir derinlik kazanıyor! Side Havacılık Parkı’nda açılacak “Cumhuriyetin İlk Sivil Havacılık Çabası” başlıklı sergide yer alan fotoğraflar; 1936-1942 yılları arasında İstanbul Beşiktaş’ta kurulan Tayyare Fabrikası’nda, özel sektörün ürettiği ilk Türk uçaklarının öyküsünü anlatıyor.

Side Belediyesi tarafından, dünyanın sayılı akrobasi pilotlarından Ali İsmet Öztürk önderliğinde düzenlenen “Airshow SİDE”; heyecan verici akrobasi uçuşlarının yanı sıra, Solo Türk F-16 gösterisi gibi heyecanlı etkinliklerle renkleniyor. Çoğunluğu yabancı yaklaşık 100.000 kişinin takip etmesi beklenen program kapsamında ayrıca; Türkiye havacılık tarihinin en önemli süreçlerinden birini ortaya koyan bir sergi de yer alıyor.

“Cumhuriyetin İlk Sivil Havacılık Çabası” başlıklı sergi; Atatürk’ün, “Sanayi neferim” dediği Nuri Demirağ’ın uçak sanayisindeki yatırım sürecini anlatan fotoğraflardan oluşuyor. 1935 yılında, Atatürk’ün Türk Hava Kuvvetlerine 10 bin lira bağışta bulunarak hava kuvvetlerinin önemine dikkat çekmesiyle başlayan süreçte; dönemin en zengin ve başarılı iş adamı Demirağ, hiçbir işadamının girmeye cesaret edemediği bir alanda, kendisini riske ederek büyük servetiyle yatırım yaptı. Ancak; “Madem ülkemin tayyareye ihtiyacı vardır, bunu dışarıdan almak yerine fabrikasını kurar, Türk tasarımı uçağını üretirim” diyerek yola çıkan iş adamı, bu cesaretinin bedelini çok ağır şekilde ödedi.

Nuri Demirağ; Cumhuriyet döneminde, en zorlu yörelerdeki demiryollarının yapımında büyük başarılar elde etmiş, yaptığı işlerle ön plana çıkmış girişken bir iş adamı. 10. Yıl Marşı’na konu olan ‘ana yurdu demirağlarla örmek’ eyleminin önemli bir unsuru olan Nuri Demirağ’a soyadı, Atatürk tarafından verildi. Karabük Demir Çelik, Bursa Merinos, İzmit Seka ve Ankara’daki Bakanlık binalarının müteahhidi olan Demirağ, yaşadığı dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nin en zengin insanı oldu.

Yaklaşık 60 tarihi fotoğraftan oluşan sergi; 1 Ekim 2011, Cumartesi günü saat 15:00’te gerçekleşecek açılışının ardından, 1-2 Ekim 2011 tarihlerinde Side Havacılık Parkı’nda ziyaret edilebilir.

Konuyla ilgili, Savaş Güvezne tarafından hazırlanan “Beşiktaş’ta Bir Tayyare Fabrikası” adlı belgeseli de, Side Belediyesi tarafından “Airshow SİDE” katılımcılarına hediye edilecek.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ilk, türk, uçakları, İlk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yardım Uçakları Mogadisuda Chelt Havacılık Haberleri 0 09 Ağustos 2011 15:23
Türk yangın uçakları İsrail'e havalandı Chelt Havacılık Haberleri 0 04 Aralık 2010 00:08
Türk savaş uçakları Kandil üzerinde.(Barzani'ye Cevapmı?) CariSma Haber Arşivi 0 19 Şubat 2008 16:14