IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Ağustos 2014, 18:06   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hanım sahabilerin yaptıkları




Hanım sahabilerin yaptıklarına karşılık bizler neler yapmalıyız?
Hanım sahabilere vefa borcumuzu nasıl ödemeliyiz?



Nebiler Sultanı’nın (sallallahu aleyhi ve sellem) vefalıları bu hanım sahabîlere, vefa borçluyuz.Mükemmel dinimizin ebetlere kadar payidar olmasına vesile o güzide cemaatin, erkeğine olduğu gibi kadınına da vefa borcumuzu ifa etmeliyiz.Bu borcumuzu ödeme yolu, onların yad-ı cemilini bütün afâkî âleme duyurmaktan geçiyor. Bir sürü sahte kahramana alkış tutulan günümüzde bu eşsiz kahramanların bilinmeye ve alkışlanmaya değer hayatlarını yazıp okuyarak hayatımıza rehber yapmakla,bir nebze olsun onlara karşı vefa borcumuzu ödeme rahatlığını

hissedebileceğiz belki de




“Hanım Sahabîler” dediğimiz bu yüce kadınların her birisi çok mümtaz vasıfları haiz insanlardır. Sahip oldukları bu yüksek hasletler,bütün asırlara ışık tutabilecek kadar parlak ve bütün kadınlara misal teşkil edebilecek kadar göz alıcıdır:




– Yoksulların anası mânâsına gelen “Ümmü’l-Mesakin” unvanının sahibi Zeynep binti Huzeyme (radıyallahu anhâ) yetimleri koruyup kollama ve fakirlere el uzatmayı şiar edinmişti. Kapısında,yoksullar hiç eksik olmuyor ve onun yardım eli onlara her zaman ulaşıyordu. Bir de buna peygamber hanımı olması eklenince, Zeynep (radıyallahu anhâ) Validemiz paha biçilemeyecek bir değere ulaşmıştı. Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) bir gün zevcelerine:“Bana (vefatımdan sonra) ilk kavuşacak olanınız, kolu en uzun olanınızdır.” buyurmuş, onlar da kollarını ölçerek bu talihliyi tespit etmeye çalışmışlardı. Fakat, Allah Resûlü’nün bahsettiği uzunluk,hayır yapma hususunda önde olan Hz. Zeynep’e atfen söylenmişti.




– Utbe ibn-i Rebia’nın kızı ve Ebû Süfyan’ın hanımı Hind (radıyallahu anhâ), Mekke fethine kadar İslâm’ın ve Resûlullah’ın bir numaralı düşmanıydı. İçinde tarif edilemeyecek bir kin vardı; ama bu kadın Efendimiz’e iman edip biat ettikten sonra gelip Ebû Süfyan’ı,Resûl-i Ekrem’e şikâyet edecek ve onun cimriliğinden yakınacaktı.Artık Hind, çok cömert bir kadın olmuştu. Geçmişini telafi etmek için İslâm’ı o kadar itina ile yaşıyordu kiHz. Hamza’ya yaptıklarını affettirmek için “Yermük Harbi”nekatıldı ve bu defa Uhud’un aksine eşi Ebû Süfyan ile birlikte Müslümanları Rumlara karşı savaşmaya teşvik ederek büyük bir kahramanlık sergiledi.




– Hz. Hatice’nin çok yakın arkadaşı olan Havle binti Tüveyt vardı ki, ibadetlerine, özellikle de gece ibadetlerine çok düşkündü.Hz. Aişe Validemizi ziyarete gelen bu kadın, izin isteyip odaya girince Nebi (aleyhisselâm) Efendimiz hemen ayağa kalkıyor ve Havle’nin halini hatırını soruyordu. İşte Asr-ı Saadet’te kadın ve kadına layık olduğu saygıyı gösteren Vefa Âbidesi Kâinatın Güneşi Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)!




– Bu yüce kadınlar, birçok kadının yapamayacağı fedakârlığı yapmışlardı. Bunlardan birisi de Yahudi ve münafık olan Abdullah ibn-i Übey’in kızı Cemile idi. Evlendikleri günün ilk sabahında eşi Hz. Hanzala’yı hiç tereddüt etmeden Uhud’a gönderen bu fedakâr hanım, en küçük bir isyan eseri dahi göstermiyor ve şehit hanımı olduğu için Rabbine hamd ediyordu.




– Yedi oğlunu şehit veren Afrâ ibn-i Ubeyd ise, bambaşka bir idealin kadınıdır. Bedir’de Muaz ve Muavviz ismindeki iki oğlu şehit olan bu anne, üçüncü oğlu da şehit olmadığı için üzülür ve bu üzüntüsünü Efendimiz’e ihsas eder. Nihayet Uhud’da o da şehit olur. İkinci eşinden olan dört çocuğunu da şehit veren anne,Allah’ın rızasına ulaşma ümidiyle çok memnun ve mesrurdur.




– Hanım sahabîler, eşlerine karşı gösterdikleri vefâ ve sadakatte destan yazdılar. Ebû Seleme’nin hanımı Ümmü Seleme (radıyallahu anhâ) eşine: “Hangimiz önce ölürse arkada kalan evlenmesin.”teklifini yapınca Ebû Seleme: “Hayır, ben ölünce sen evlen. Allah,sana hayırlı bir eş nasip eder.” demişti. Ebû Seleme, Uhud’da vefatedince Ümmü Seleme dul kaldı. Büyük sahabîlerden gelen evlilik tekliflerini reddetti. Ancak, Allah Resûlü teklif yapınca eşinin sözünü dikkate aldı ve evlendi.




– Buna benzer bir hadiseyi de Hz. Osman’ın (radıyallahu anh) hanımında görüyoruz. Hz. Osman’ın hanımı Nâile (radıyallahu anhâ), sözü müessir bir hatip ve muteber bir şairdi. Olabildiğince de cesurdu.Hz. Muaviye bu müçtehit kadının büyüklüğünü görmüş; ondan kendisine zevce olmasını istemişti. Nâile, Hz. Osman’a olan vefasından dolayı, teklifi reddederek şöyle cevap verdi: “Osman’ın bende muttali olduğu şeylere başka hiçbir kimsenin muttali olmasını istemem.” Hayatının sonuna kadar kimseyle evlenmeyip dul yaşamayı tercih etti.




– Dikkatimizi celbeden hanımlardan birisi de Suayra el-Esediyye’dir. Sara hastalığına yakalanmış ve bu hastalıktan kurtulmak için Resûlullah’tan dua istemeye gelmişti:“Yâ Resûlallah, Allah’a dua etsen de bana şifa verse.” deyince,Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

“İstersen, ben şifa vermesi için Allah’a dua ederim. Allah da sana şifa verir. Ama istersen sabret, sana cennet verilsin.” buyurdu. Suayra (radıyallahu anhâ):“Sabır ve cenneti seçtim Yâ Resûlallah.” diyor ve sabır kahramanlarının listesine dahil oluyordu.




– Saadet Asrı’nın kadınlarından ilim düşkünü ve ilim öğrenmede erkeklerle yarışacak düzeyde olanlar vardı: Fatıma binti Kays hiçbir ilim meclisini kaçırmaz; mescitte, evinde, sokakta ve ilim meclisi olan her yerde hazır bulunurdu. Kendi evi, bir okul gibi çalışıyordu. Her gün orada hadis müzakereleri, Kur’ân tilavetleri ve birçok mühim meseleler gündeme gelirdi. Gerek Peygamber (aleyhisselâm) gerekse Hulafa-i Raşidin döneminde ilmî toplantılar dışında birçok siyasi görüşmeler de onun evinde gerçekleşirdi.Alınan kararlardan haberdar olur ve üzerinde fikir yürütmeye çalışırdı.Hz. Ömer’in vefatıyla başlayan hilafet seçimleri görüşmelerinde onun da görüşüne müracaat edilmişti.




Fatıma binti Kays ilmî ve siyasî zekâsıyla da günümüz kadınlarının önünde bir meşale gibi parlamaya devam etmektedir.Hanım sahabîleri anlatan bu eser, onların daha nice yönlerini nazarlarınıza arz etmektedir. Bu mini eserin o büyük hanımların birçok bilinmeyen yönlerinin tanınmasına ve alkışlanmasına vesile olacağını ümit ediyoruz. Onlar Resûl-i Ekrem’in ifadesiyle birer yıldız gibiydiler. Her birisinin çok farklı kahramanlık ve fedakârlıkları vardı. Bununla birlikte, hepsinde ortak olan bir şey mevcuttu: Allah ve Resûlullah aşkı. Onlar cennete giden yolun

ve cennette Cemalullah’ı seyre davet eden Hz. Muhammed’in (aleyhisselâm) yolunun sevdalılarıydılar.Kader onlara “hanım sahabî” olma yolunu açmış ve o şanlı kadınlar, iradelerinin hakkını vererek “hanım sahabî” olmuşlardı.Bizlere ve özellikle günümüz Müslüman hanımlarına da onları izlemek,onlara tâbi olmak, onları örnek almak, hemen onların arkasındayer almak yakışır. Ne mutlu bunu başarabilenlere!





Kaynak:Hanım SahabÎler / Havva Ergene Işık

__________________
~ Adım YaLnızLık ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hanım, sahabilerin, yaptıkları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Skandal sayfanın yaptıkları! Thetis İnternet Dünyasından Haberler 1 28 Ağustos 2012 17:11
Hanım Hanım Elbiseler.. Dilara Ah Kadınlar 0 03 Eylül 2008 23:50