IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Ağustos 2014, 18:07   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hanım sahabiler ne demektir?




Bu azize hanımların büyük çoğunluğu, eşlerinden ve akrabalarından ayrı kalarak yalnız başlarına İslâm’a gönül vermişler ve gönül vermekle başlarına gelen binbir türlü bela ve musibete de göğüs germişlerdir. Kadının bir meta olarak görüldüğü, kız çocuklarının öldürülebildiği ve birçok haklarından mahrum bırakılarak kız çocuklarına hayat hakkının tanınmadığı bir dönemde işkenceye,yakalanıp öldürülme tehlikesine rağmen, Resûl-ü Ekrem’in (aleyhisselâm) arkasında saf bağlamaları, erkeklerle beraber cihatlara iştirak etmeleri aslında çok büyük bir hadisedir.




Sadece Nebi Aleyhisselâm’ın ezvac-ı tahiratlarının değil; onlarla birlikte bütün hanım sahabî hayatlarının tespit edilip bilinmesiyle birçok husus tebeyyün ve tezahür edecektir.Birinci olarak; o yüce hanımların imanlarının derecelerini bilmiş olacağız. En nâmüsait şartlar altında, bütün tehdit ve tehlikelerin varlığına rağmen iman eden ve imanlarını Allah’ın inayetiyle sonuna dek muhafaza edebilen bu hanımların örnek hayatları;günümüz insanına, kadınıyla, erkeğiyle muazzam bir misal teşkil edecektir.




İkinci olarak; hanım sahabîlerin hayatları, kadın erkek eşitliğinden bahsederek İslâm’a saldıranların haklı olmadıkları gösterecektir.Eğer o altın çağda sıradan bir kadın bile gidip, araya hiçbir aracı koymadan: “Yâ Resûlallah, beni kendine nikâhlar mısın?” diyebiliyor ve bu teklif 11 kadın tarafından gerçekleştiriliyorsa eşitliğin, adaletin, hak ve hukukun lafını etmeye gerek yoktur.Hanım Sahabîler Sadece tenezzül edilip azize ve muhtereme olan o hanımefendilerin sergüzeşt-i hayatlarının okunması kâfi ve vâfidir.




Üçüncü olarak; İslâmî bir aile hayatının pratikte nasıl yaşanacağını ve Efendimiz’in hayat-ı seniyyelerinin nasıl örnek alınacağını günümüz hanımlarına anlatmanın biricik yolu, onların kendi hemcinsleri olan hanım sahabîlerin hayatlarını okumalarını sağlamaktır.Dördüncü olarak; hanım sahabiler din-i mübin-i İslâm’ın bizlere intikalinde önem arz ediyorlar. Mekkelisi, Medinelisi, Ensarı,Muhaciri ile bütün Asr-ı Saadet kadınları, Peygamber’i gören,vahy-i semaviye şahit olan ve hakkında hükümler verilen yığın yığın hadiseye tanıklık eden insanlar olarak, erkekler kadar Aişe Validemiz başta olmak üzere, bütün ezvac-ı tahirat ve diğer analarımız hadis rivayet ediyorlar, Kur’ân-ı Mübin ile iştigal ediyorlar ve Nebi’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) sohbetlerine iştirak ederek duyduklarını bir kadın hissiyatı ile değerlendiriyorlardı. İşte; bu kutsi değerlerin 15 asır ötesine taşınmasında vesile noktasında hisseleri ve emekleri olan yüce kadınlara vefâ borcu; böyle bir eserin vücuda gelmesi ile, inşallah hem yazan hem okuyan hem de müstefid olanlar için bir nebze olsun ifa edilmiş olacaktır.




Onların nezih hayatlarına geçmeden önce, umum insanlık içinde kadının yerinin ve ona verilen değerin veya değersizliğin boyutuna nazar etmek, İslâm’ın kadına getirdiği avantajları daha iyi idrak etmemizi sağlayacaktır. Bu avantajları kullanıp değerlendirmiş olan hanım sahabîlerin konumu ve nasıl bir cevher oldukları hakkında bize bir fikir verecektir.







Kaynak:Hanım SahabÎler / Havva Ergene Işık

__________________
~ Adım YaLnızLık ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
demektir, hanım, ne, sahabiler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kaizen Ne demektir? Perius Merak Ettikleriniz 1 10 Aralık 2010 13:11
Ümmete Örnek ve Önder Sahabiler noLove İslamiyet 49 05 Nisan 2009 07:27
Mühayee ne demektir? Metin Dini Sözlük 0 21 Ocak 2009 09:19
Hanım Hanım Elbiseler.. Dilara Ah Kadınlar 0 03 Eylül 2008 23:50
Uyuşturucu ne demektir.. AustrieL Sağlık Köşesi 0 11 Temmuz 2005 22:03