IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hayvan Hastalıkları (https://www.ircforumlari.net/hayvan-hastaliklari/)
-   -   At Hastalıkları - Corium Ungulae Hastalığı (https://www.ircforumlari.net/hayvan-hastaliklari/614616-hastaliklari-corium-ungulae-hastaligi.html)

Lilith 17 Eylül 2014 19:35

At Hastalıkları - Corium Ungulae Hastalığı
 
Hazırlayıcı Nedenler
Beden ağırlığının fazla olması.Uygun olmayan koşullar.Zeminin durumu.Hava ısısının yüksekliği.Tırnağın şeklindeki bozukluklar.

Yapıcı Nedenler
Hatalı Besleme.Fazla miktarda soğuk su içme(Su arpalaması).Tırnağa yerden gelen sadmeler (yol arpalaması).Endometritis veya ağır sistemik enfeksiyonlar (doğum sonrası arpalama).Şişmanlık ve sulu,taze çayırlarda otlama (Yeşil yem arpalaması) .Diğer yapıcı nedenler (viral solunum yolu hastalıkları, kortikosteroid, fenilbutazon kullanımı, pancar kökü yenmesi).Corium Ungulae Hastalığı Belirtileri :
Her iki ön ayak ve aynı zamanda dört ayak hastalanabilir.Genel arpalamada ön ayaklar karın altına doğru geriye, ard ayaklar karın altında düşey çizginin önünde tutulur.Ard bacaklar karın altına doğru çekilmiştir. Ön arpalamada hayvan yerini değiştirmeden uzun süre ayakta kalır, basış da ökçeler ile yapılır. Yürümeye karşı direnir. Yürüyüşün tutuk, adımın kısa ve çabuk, basışın ökçelerle oluşu ve çoğunlukla belirtilerin bir gecede ortaya çıkması hastalık için karakteristiktir. Ard arpalama da ise bu belirtilerden başka yatma arzusu ve kalkmakta güçlük gözlenir. Tek arpalamada hayvan ayağını karşıtı ile sık sık yer değiştirir. Endirekt yapılan palpasyon ve perküsyonda ağrı, paries ungulae üzerinde ısı artışı ve incik arterlerinde pulzasyon artması dikkat çeker.
Birçok hastada endişeli hal, kas titremeleri, aşırı ağrı, vücudun gergin tutulması, Hızlı respirasyon, göz konjunktivasında hiperemi, Beden ısısında intermitans yükselme, kulak kaslarında kramp hali, iştah azalması görülür.Corium Ungulae Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :
Koruyucu sağaltımında : Genç hayvanları fazla çalıştırmamak.Heparin uygulaması (100 ünite /kg i.v. Günde 4 kez veya 100 ünite/kg s.c. 2 kez .Küratif sağaltım 24-48 saat içinde başlamalıdır.Burada amaç ayaklardaki kan basıncını azaltmak, konjesyona engel olmak, lamellalar arasına sızan kan serumunun rezorpsiyonunu sağlamaktır.

Tane yem arpalaması
Pürgatif ve Sürgütler: Toksinlerin atılması için kullanılırlar. Sulfat de soude, magnezyum sülfat, cel de calrsbald 300-1000 gr kadar burun meri sondası ile verilir.

Antihistamik: (Amp. Antistine, Amp. Antistamin) 2 ml?lik ampullerinden hayvanın beden ağırlığına göre 5-6 ampul 8 saat ara ile günde 2-3 kez damar içi yolla tekrarlanabilir. Ayrıca Vetibenzamin % 2 başarı ile uygulanmaktadır. Bu amaçla ilacın % 2?lik solüsyonundan 1 ml/30 kg dozunda I.V ya da I.M olarak verilir. İlk enjeksiyondan sonra iyileşme görülmezse 8-12 saat sonra aynı doz yenilenir. İkinci dozdan sonra da iyileşmeyen hayvanlara aynı doz her gün tekrarlanabilir.

Peros yolla antibiyotik: Neomisin ve nitrofurantoin günde bir kez verilebilir.
Sülfat iyonu konsantrasyonu azaldığı için 20 mg/kg magnezyum sülfat veya 30 mg/kg sodyum tiosülfat damar içi yolla verilir.
Lokal sağaltım İrkiltisel ilaçlar (Alcool camphree % 10 veya Capsolin, Camphree veya Ben-gay gibi pomadlar lotion sinapise, Ess. De Terebenthine) ile Sağrı ve omuz kaslarına friksiyonlar uygulanır.
Ayaklar karpal ve tarsal eklemlere kadar soğuk su içine sokulur. Sabah ve akşam birer saat bekletilir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:10.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net