IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Eylül 2014, 19:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
At Hastalıkları - Kolelitiasis "Cholelithiasis" Hastalığı




Safra kanallarında taş oluşumu, duodenumun asendens ya da hematojen enfeksiyonu sonucu şekillendiği düşünülmektedir. Taş oluşumu tek veya birden fazla sayıda olabilir ve safra stazisi gerçekleşirse klinik belirtiler ortaya çıkar. Klinik belirtiler şekillenmediği zaman da, bu duruma rastlanılabilir.
Genellikle 5 yaşından büyük atlarda görülür. Kısa aralıklarla hafif şiddetli kolik, iştahsızlık, depresyon belirtileri gözlemlenir.Kolelitiasis "Cholelithiasis" Hastalığı Belirtileri :
Depresyon belirtileri ve davranış değişiklikleri (hepatoensefalopati) gözlenebilir. Ağrı ve kolik belirtileri, bazı olgularda ateş gözlenir, tanıda sık görülen, hiperproteinemi, hiperfibrinogemi, lokositosis gibi yaygın klinik patolojik bulgular yardımcı olabilir.

Sıklıkla GGT, AP, total bilirubin ve safra asitlerinde belirgin bir artış vardır. Direkt bilirubin/total bilirubin oranı genellikle 0.25'den daha fazladır. AST aktivitesinde ve kandaki amonyak düzeyinde artış görülür. Nadiren koagulopatiler görülebilir. Abdominosentezde kronik yangıya bağlı olarak protein düzeyi yüksek ve fazla sayıda lokosit içeren sarı-turuncu renkli sıvı miktarında artış belirlenir.

İdrar, test çubuğu ile yapılan muayenede çoğunlukla bilirubinüri saptanır. Karaciğerde büyümenin, safra kanallarındaki genişlemenin ve hiperekoik alanların belirlenmesinde ultrasonografik muayeneden yaralanılır. Karaciğer biyopsisi ile bakteriler ve histolojik değişimler belirlenebilir. Atta koagulopati bulgulan varsa, karaciğer biyopsisi yapılmamalıdır. Biyopsi sonuçları, tanıda belirleyici unsur olmasa da prognozun değerlendirilmesinde yardımcı olur. Kolelitiasisde prognozun kötü olduğunu belirten histopatolojik değişimler; periportal fibrosis, safra kanalı profilerasyonu, safra pigment birikimi ve hepatoselüler nekrozisdir.Kolelitiasis "Cholelithiasis" Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :
Tedavi genellikle umut verici değildir ve klinik patoloji, biyopsi ve ultrason muayeneleri sonuçlarına göre düzenlenmelidir. Safra kanallarındaki enfeksiyonu azaltmaya yönelik antibiyoterapi uygulanır. Trimethoprim-sulfonamid kombinasyonları (15-30 mg/kg PO 12 saatte bir) veya prokain penisilin G (22,000 IU/kg [22 mg/kg] IM 12 saatte bir) ve gentamisin (6.6 mg/kg IV 24 saatte bir) birkaç hafta süreyle kullanılabilir.
Özellikle depresyon belirtileri ve davranış bozuklukları görülen hayvanlarda, karaciğer yetmezliğinde belirtilen diyet uygulamaları ve sıvı tedavisi yararlı olur. Uzman bir klinikte operasyon yapılabilir ancak,
prognoz iyi değildir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cholelithiasis, hastalığı, hastalıkları, kolelitiasis


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık