IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hayvan Hastalıkları (https://www.ircforumlari.net/hayvan-hastaliklari/)
-   -   Tavşan Hastalıkları - Koksidiyoz Hastalığı (https://www.ircforumlari.net/hayvan-hastaliklari/615435-tavsan-hastaliklari-koksidiyoz-hastaligi.html)

Lilith 20 Eylül 2014 11:02

Tavşan Hastalıkları - Koksidiyoz Hastalığı
 
Koksidiyoz Hastalığı Nedeni :
Koksidialar hayvanlar aleminin en ilkel yaratıkları protozoadırlar; ve hayvanlar aleminin en ilkel yaratıkları olup seksüel ve aseksüel üreyebilirler. Bulundukları organlara göre etki mekanizmaları farklılık göstermekte olduğu gibi, diğer hayvanları etkileyen türler tavşanları etkilemez. Tavşanları etkileyen yaklaşık 9 koksidıa türü bulunmaktadır. Bir tanesi karaciğeri, diğerleri bağırsakları istila ederler Karaciğer koksidiyozu olan Eımeria stiedai ekonomik kayıplara neden olmayıp birkaç haftalık bir sağlık koruma ve önleyicı ilaç kullanarak önlenebilir. Daha ılıman olan bölgelerde karaciğer koksidiyozuna karşı doğru ilacı seçmek oldukça zordur ve hastalık ciddi problemler doğurabilir. Karaciğer sürekli denge halinde çalışması gereken bır organdir ve uygun olmayan çalışma sistemi veya kronik karaciğer yetmezliği hayvanın rezistansının azalmasına neden olacaktır. Bağırsak koksıdiyozu 4 grupta sınıflandırılabilir ve bunlardan bazıları patojen değildir.Koksidiyoz Hastalığı Belirtileri :
Bağırsak koksidiyozlarında ortaya çıkan başlıca semptomlar; İshal, dehidrasyon ve derideki yapı değişiklikleri, ağırlık kaybı, yem ve su tüketiminin azalması ve ölümler şeklindedir İshal parazitın alınmasından 4-6 gün sonra ortaya çıkar ve en fazla 8-10. günlerde etkilidir. Ölüm olayları ishalle birlikte 3-4 gün içinde artaya çıkar ve bulaşmadan 9 gün sonra hızla artar.
Koksıdiyoz çevre faktörlerinin elverişsiz olduğu düzeyde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Ayrıca diğer hastalıklara duyarlılık ve hayvanlara yapılan uygulamalar da enfeksiyonun artmasında etkili olmaktadır. Koksidiyozun teşhisi laboratuvarda dışkı sayımı ve iç organların muayenesi ile yapılır. Ancak karaciğer koksidiyozunun tanımı daha kolaydır. Bu tür karaciğerde sarı çizgiler ve küçük nodüllere neden olmaktadır.Koksidiyoz Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :
Koksidiyozun kontrol altına alınmasında hayvanların dışkı ile temasının kesilmesi, barınak içi neminin azaltılması ve ortam sıcaklığının yükseltilmesı, dezenfeksiyon uygulanması etkili olabilir. Ancak koksidiyostatlann yem ve su içerisinde verilmesi ıle sürekli denetim altında tutulabilir. Antibiyotikler koksidiyoza karşı etkili olmamalda birlikte ishali önlemek ve ikinci derecede bakteriyel bulaşmaları önlemek amacıyla kullamlabilirler.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:48.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net