IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Nisan 2019, 20:01   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kuşlarda Solunum Yolu Hastalıkları




Yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır.
Tedavi yöntemleri ve kullanılması gereken ilaçları yalnız veteriner hekim uygulayabilir.
UNUTMAYIN!
Hayvanları hastalıklardan korumanın en önemli yolu AŞILAMADIR.


Kuşlarda Soğuk Algınlığı
Belirtileri: Kuşlarda bir durgunluk hali gözlenir, bunu uyuşukluk takip eder. Hayvan tüylerini kabartır, bir köşeye çekilip top olmuş bir durumda titrer ve her türlü yem ve yiyeceği reddeder. Kafesin bir köşesine çekilir ve başını tüyleri arasına sokar. Ani ısı değişikliklerine maruz kalan kuşlarda, soğuk algınlığı, bir şok etkisi göstererek kuşun bayılıp düşmesine varan belirtilerle ortaya çıkabilir. Karın derisi doğal rengini yitirip kızarır ve morarır. Bu belirtiler soğuk algınlığını belirlemekle birlikte, eğer iyi tedavi edilmezse bronşit, astım, zatürre ve hatta verem gibi hastalıklara yol açabilir.
Nedenleri: Gündüz ve gece arasındaki büyük ısı farkları veya kafesin sıcak odadan soğuk bir odaya taşınması gibi nedenlerin yanı sıra, geç saatlerde yaptırılan bir banyodan sonra geceyi nemli tüylerle geçirme, soğuk suyla yaptırılan banyolar soğuk algınlığına neden olabilmektedir.
Tedavi: İlk önlem olarak, kuş normal ısıdaki bir odaya getirilir, verilen yem kesilir, yerine kaynatılmış patatesten bir dilim verilir. Kuşun ağzı, ucu inceltilmiş bir tüy sapıyla açılarak bir damla kadar da bal konulur. Bu bir damlalık bal, kuşu susatacak ve su içme isteği yaratacaktır. Bu isteğini gidermek için içeceği suya veteriner hekiminizin uygun gördüğü ilaçlar karıştırılır. Eğer yukarıda belirtilen tedavi yapılamıyorsa nemli ve sıcak bir ortamda bulundurmakta hastalığı hafifletir. Bunun için 25 – 30 derecelik bir oda içerisine kaynar suya batırılmış bezler asılmalı veya kaynar bir çaydanlık su bir süre oda içerisinde bırakılmalıdır. İyileşme başladığı zamanlar kuşa pişmiş ve öğütülmüş tohumlar verilir. Bu arada kuşun peklik çekmemesine özellikle dikkat edilir. Peklik durumunda bu yiyecekler kesilir. Bu tedbirlerden sonra da kuşta hala bir düzelme görülmez ise hayvanın solunum yolları hastalığına yakalandığı düşünülmelidir.

Kuşlarda Nezle
Belirtileri: Kuşun burnunda akıntı, gözlerinde çapak görüldüğünde, bunların nezlenin ilk ve temel belirtileri olarak kabul edilerek derhal tedaviye başlanılması gerekir. Hastalık ilerledikçe burnun tıkandığı, gözlerin çapaklandığı ve kuşun soluk almakta zorluk çektiği görülür. Eğer önlem alınmazsa, ağır oksijen yetersizliğinin ve viral olan nezlenin yaptığı yüksek ateş sonucunda kuşun ölmesi söz konusu olabilir.
Nedenleri: Hastalık, viral enfeksiyon olması nedeniyle başka kuşlardan geçmesi mümkündür. Bununla birlikte, yukarıda değindiğimiz soğuk algınlığına bağlı olarak üşütme sonucu oluşması daha yaygın olarak gözlenen bir haldir. Ani ısı değişiklikleri ve bazen de yaptırılan banyo sonucunda ıslak veya nemli tüylerle bir gece geçiren kuşun şiddetle üşüterek nezleye tutulduğu çok görülmüştür.
Tedavisi: İlk önlem olarak, kuş ısıca daha sıcak bir yere alınmalı ve eğer başka kuşlarla birlikteyse onlardan ayrılmalıdır. Gözlerindeki çapaklar ve akıntı asitborikli suyla silinmeli, soluk almakta zorluk çektirecek oranda bir burun tıkanıklığı varsa, tuzlu suya batırılmış küçük bir tüy parçasıyla burun delikleri temizlenmelidir. Bundan sonra, burun çevresine ve gözlere veteriner hekiminiz tarafından uygun görülen ilaçlar sürülmelidir. Kuşa, B ve C vitamini yüksek besinlerin verilmesinde, suyuna bal karıştırılarak vücut direncinin artırılmasında yarar vardır. Kuşun kafesi dezenfektanlarla temizlenmelidir. Tedavide kuşlar için hazırlanmış “Nezle-Astım" şurupları olumlu sonuç verir.

Kuşlarda Bronşit
Belirtileri: En önemli belirtileri soluma güçlüğü, sık nefes alma ve nefes alırken duyulan hırıltıdır. Hastalığın ilk evrelerinde yüksek ateş görülür. Eğer önlem alınmazsa hastalık kuşun ölümüne yol açabilir.
Nedenleri: Şiddetli üşütme ve soğuk algınlığı sonucunda ortaya çıkan, solunum yollarının iltihapla tıkanması şeklinde tanımlanması mümkün olan bir hastalıktır. Soğuk algınlığına ve nezleye neden olan etkenlerin erken önlem alınıp giderilmediği takdirde bronşite dönüşme olasılığı kuvvetlidir.
Tedavisi: Tedavisi, soğuk algınlığı ve nezle tedavisine paralel özellikler taşır. İlk önlem olarak, kuş daha sıcak bir yere taşınır. Gagasından içeriye bir damla bal damlatılarak susaması sağlanır suyuna ise veteriner hekiminizin uygun gördüğü ilaçlar karıştırılır. Nezlede olduğu gibi B ve C vitaminleri kullanmak faydalı olacaktır. Kaynatılmış keten tohumu suyu da bu bronşit tedavisinde uygulanan bir yöntemdir.

Kuşlarda Astım
Belirtileri: Kuşun soluk almada zorluk çekmesi, sık ve hırıltılı solumasıyla kendini belli eden bir hastalıktır. Astımlı kuş ötmeye karşı isteksizdir ve ötüş kalitesi bozulmuştur. Genellikle uzun süren bronşitlerden sonra ortaya çıkan bir hastalıktır.
Nedenleri: Bu hastalık, yerleşmiş nezle ve bronşitin, bakımsızlık, kirli, dumanlı hava, tozlu yem, tozlu ortam gibi elverişsiz koşullar ve geciken tedavi gibi etkenlerle solunum organlarında kronik, iyileştirilmesi güç bir rahatsızlığa dönüşmesidir.
Tedavisi: Maalesef kronikleşmiş durumların kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığı, henüz bronşit halindeyken veya hastalığın henüz başlangıcındayken, yukarıda sayılan elverişsiz koşulların ortadan kaldırılması, iyi ve sürekli bir bakımın sağlanmasıyla önlemek mümkündür.



Kaynak: Dost.Org.Tr

__________________
Kuleden Merkeze Selam Olsun Herkese
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 29 Nisan 2019, 20:12   #2
Çevrimdışı
L_
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kuşlarda Solunum Yolu Hastalıkları




Benim cennet papaganim nezle soğuk algınlığı hepsini yaşadı gece yarıları 2 3 kez aü veteriner acil e göturdum serum antibiyotik falan iyi geldi .

Kamu spotu : Evcil bir hayvan alıyorsanız bakın . Çaresizce ölmesin hayvanlar ..

__________________
Kılıcını;düşmanlarını öldürmek için değil, zayıfları korumak için ... Kendini korumak için değil , cok değerli ruhunu korumak için kullanmalısın.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
kuŞ, muhabbet, sağlık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kedi Hastalıkları - Feline Calicivirus (Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu) Has Lilith Hayvan Hastalıkları 0 31 Ağustos 2014 22:10
PMYO Solunum Sistemi Hastalıkları CtrL Sınavlar ve Hazırlık 0 18 Şubat 2014 19:35
Üst Solunum Yolları Hastalıkları Liaaa Sağlık Köşesi 0 11 Şubat 2012 13:45
Alt Solunum Yolu Hastalıkları Liaaa Sağlık Köşesi 0 11 Şubat 2012 13:43
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları System Çocuk Sağlığı 0 25 Ekim 2011 16:04