IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.ircforumlari.net/hayvanlar-alemi/)
-   -   Timsahlar (https://www.ircforumlari.net/hayvanlar-alemi/374517-timsahlar.html)

Ein 30 Aralık 2010 09:19

Timsahlar
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Yukarıdan aşağıya: Amerikan aligatörü (Alligator mississippiensis)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Nil krokodili (Crocodylus niloticus) ve Hint gavyalı (Gavialis gangeticus).




Timsahlar

3 m'lik ve 450 kg'lik bir Nil krokodili. Nil krokodilinin uzunluğu 7 metreye ağırlığı 2500 kg'ye kadar ulaşabilir.
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Crocodilia


Timsahlar (Crocodilia)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sıcak bölgelerde bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan vücudu kemiksi pullarla örtülü sürüngenleri içeren bir takım. Bu takımın familyaları Alligatoridae (Aligatör)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Crocodylidae (Krokodil) ve Gavialidae (Gavyal)'dır.

Crocodilia takımı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Cretaceous döneminin sonlarında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaklaşık 84 milyon yıl önce ortaya çıkmış iri sürüngenlerdir. Kuşların yaşayan en yakın akrabalarıdır. Kuşlar ve timsahlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Archosauria grubunun[1] yaşayan son üyeleridir. Crocodilia takımı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 220 milyon yıl önce Triassic dönemde ortaya çıkmış olan ve Mesozoic dönemde çok çeşitli şekillere ayrılan Crurotarsi grubunun[2] üyelerindendir.Konu başlıkları [gizle]


Fizyoloji ve biyoloji

Timsah[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sıcak bölgelerdeki akarsularda yaşayan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Timsahgiller takımından iri yapılı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kalın ve kabuksu derili sürüngen türlerinin genel adıdır. Uzaktan bakıldığında kertenkeleye benzerler. Vücutlarının üzeri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sert kemiksi plakalarla örtülüdür. Ön ayaklarında beşer[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] arka ayaklarında dörder parmak bulunur. Parmak araları tamamen veya kısmen perdelidir. Uzun[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yandan basık kuyrukları suda kürek vazifesi görür. Güçlü dişlerle bezenmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok kuvvetli çeneleri vardır. Yalnız üst çene açılır. Etli dil[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] alt damağa yapışıktır. Gözleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] burunları ve kulakları başlarının üst kısmında bulunur. Suda yüzerken rahatça etraflarını görür[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] işitir ve solunum yaparlar. Karada vücutlarını zor taşımalarına rağmen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] suda çok iyi yüzerler. Gündüzleri dinlenir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çoğunlukla gece avlanırlar. Gözbebekleri dikey olduğundan gece de iyi görürler. Timsahlar renk körüdür.

Avlanma ve beslenme

Balık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kuş ve suya gelen memelilerle beslenirler. İnsanlara da saldıranları vardır. Avlarını güçlü çeneleri arasına sıkıştırıp suya çekerek boğarlar. Dişlerini avlarını parçalamada kullanırlar. Çiğnemeden parçalar halinde yutarlar. Sindirim için çakıl ve taş da yutarlar. Sonra dişlerinin arasındaki artıkları dışarı çıkarırlar. Taze etin sindirimi zor olduğu için bazı türler avlarını gömerek çürümelerini bekler.

Gözleri üç perdelidir. Suya daldıkları zaman burun ve kulak delikleri birer kapakla örtülür. Ağız gerisinde bulunan bir kıvrımı damaklarına yapıştırarak soluk ve yemek borularını birbirinden ayırabildiklerinden su altında bile ısırıp yiyebilirler. Konik yapılı dişler aşındıkça yenileri sürer. Derilerinden bavul[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çanta iskarpin yapılır. Bu bakımdan bol miktarda avlanırlar.

Yürekleri dört gözlüdür. Aort kökleri Panizza kanalı vasıtasıyla birleştiklerinden vücutlarında kirli kan dolaşır. Diğer sürüngenler gibi soğukkanlı hayvanlardır. Vücut ısıları çevre ısısına göre değişir.

Üreme

Yumurtayla çoğalırlar. Çiftleşmeden sonra dişi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kıyıdaki bir kumlukta açtığı çukur içine kaz yumurtası iriliğinde 50 kadar yumurta yumurtlar. Yumurtaların üzerini kumla örterek yakınlarında nöbet bekler. Bazan bu süre üç ayı bulur. Dişi bu sürede hiçbir şey yemediğinden kilo kaybeder. Zaman zaman erkek de dişinin yakınına gelir. Ama dişisini beslemeyi akıl edemez. Yavrular[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yumurta kabuğunu kırmaya hazır olunca 20 metre kadar uzaklıktan duyulan sesler çıkararak annelerini yardıma çağırırlar. Dişi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kumları açarak yumurtalardan yavruların çıkmasına yardım eder. İnce derili yavrular büyük bir titizlikle tek tek annenin ağzında su kıyısına taşınır. Bakıma muhtaç yavrular altı ile sekiz haftalık bir süre içinde anne ve baba tarafından dış tehlikelerden büyük bir dikkatle korunur. Yırtıcı kuşlar ve vahşi memeliler timsah yavrularına düşkündür. Yavrular kendilerine bakacak duruma gelince anne ve babalarından uzaklaşarak kendilerine av sahaları ararlar. Büyük timsahlardan uzak olmak zorundadırlar. Hatta bazan sonraki karşılaşmalarda anne ve babalar yavrularını tanıyamamakta[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onlara av gözüyle bakmaktadır. Yavrular[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] balık yumurtaları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salyangoz ve su böcekleriyle beslenirler.

Coğrafi dağılım


Timsahlara çoğunlukla Amerika[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Afrika[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Madagaskar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Güney ve Doğu Asya ile Orta Avustralya'da rastlanmaktadır. Tuzlu sularda yaşayanları da vardır. Nil krokodilinin anayurdu Nil Irmağı olduğundan bu adla anılır. Eski Mısırlılar bunlardan korkar ve mukaddes sayarlardı. Bugün Nil kıyılarında bu timsahlar kalmamıştır. Afrika'da ve Madagaskar'da mevcuttur. Uzunluğu 7 metreye ulaşabilir. Bu timsahlar 1500 kg ye kadar ulaşabilirler. Bunların eskiden yaşamış onlarından bir tanesinin fosilinin boyu 15 metre civarında tahminen de 4000 kg kadardı.

Yaşam

Timsahlar insanlara da saldırabilir. Amerikan timsahının boyu 50 cm - 3.8 m arasında değişir. 4 metre olanları da vurulmuştur. Ağırlık olarak da 2000 kg a kadar ulaşabilirler. Denizde de yaşayabilir ve insan için tehlikelidir. Hindistan ve Sri Lanka'da yaygın olan Hint timsahı tatlı suda yaşar. Uzunluğu 5 metre kadar olabilir. Çoğunlukla balıkla beslenir. İnsana nadir saldırır. ABD'nin güneydoğusundaki bataklık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] göl ve ırmaklarda yaşayan Mississippi aligatörunun derileri ayakkabı ve valiz yapımında değerli sayılır. En çok Florida bataklıklarında yaşar. Üreme dönemlerinde avlanmaları yasaklanmıştır. Boyları 3-4 metreye ulaşabilir. Timsahlar yok edilmediği takdirde uzun süre yaşayabilmektedir. Hayvanat bahçelerinde 80 yaşını aşanlar vardır. Bazı kuşlar timsahların açık ağızlarının arasına çekinmeden girerek artık etleri ve damağa yapışmış sülükleri yerler. Timsahlarla bu kuşlar arasında adeta ortak bir yaşama göze çarpar. Tehlike anında timsahları çığlıklarıyla uyarırlar.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:42.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk