 | |
Hayvanların Sınıflandırılması HAYVANLAR ALEMİ
Omurgasız ve omurgalı hayvanlar olmak üzere iki kısımda incelenir. A) Omurgasız Hayvanlar 1.Süngerler: Organları ve organ sistem*leri olmayan basit yapılı canlılardır. 2.Sölentereler: Hidra ve deniz anası gibi basit yapılı canlılardır. 3. Solucanlar a) Yassı solucanlar; Planarya ve parazit olarak yaşayan tenyalar bu grupta ince*lenmekte*dir. Tenyalar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bazı omurgalı hayvan*larda ve in*sanlarda parazittirler.
Balık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sığır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] domuz tenyanın ara konak*la*rı*dır. İnsanlarda ise ince bağırsaklarda yaşar*lar. İnsan ana konaktır. Köpek tenyasında insan ara konaktır.
Dişi ve erkek organ aynı bireydedir. Bu tür canlılara hermafrodit canlılar denir.
Tenyanın hayat devri - * Yumurtalar insan dışkısı ile dışarı atılır.
- * Balık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sığır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] domuz; tenyalarının ara ko*nak'larıdır. Besinler yoluyla tenya yumurtaları ana konağa geçer.
- * Yumurta sindirim sisteminde çatlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yu*murta içindeki kurtçuk kan yoluyla kaslara gelir ve burada gelişerek keseli kurt oluşur.
- * İnsanlar tarafından hayvanların etleri iyi pişirilmeden yenecek olursa bu keseli kurtlar in*san bağırsağına geçer ve burada tenyalar olu*şur.
b) Yuvarlak Solucanlar
Tirişin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bağırsak solucanı (Askaris) ve kıl kurdu bu grupta incelenir. Tam bir sinir ve dola*şım sistemi vardır. Tirişin domuz etinden[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bağır*sak solucanı ve kıl kurdu kirli besinlerden insan*lara geçer. Ayrı eşeylidirler.
c) Halkalı Solucanlar
Toprak solucanı ve sülük en belirgin üye*le*ridir. Bu canlılar deri solunumu yaparlar. Dola şım ve sindirim sistemleri vardır. Solucanlar içe*risinde kapalı dolaşım taşıyan tek canlı grubu*dur. 4) Eklem Bacaklılar: a) Kabuklular (Yengeç-Istakoz) b) Örümcekler (Örümcek-Akrep-Kene) c) Çok ayaklılar (Kırkayak-Çıyan) d) Böcekler (Arı-Sinek-Karınca)
Vücutları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] baş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] göğüs[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karın ve üyelerden oluşur. Vücutları kitin maddesi ile kaplanmıştır.
Suda yaşarlar. Solungaç solunumu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ka*rada yaşayanlar ise trake (borulardan ibaret sis*tem) solunumu yaparlar. Kanlarında hemoglobin yer almadığı için renksizdir. Eşeyli ürerler. Bazı bö*cek türlerinde başkalışım görülür. 5) Yumuşakçalar:
Midye[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] istiridye[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ahtapot[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mürekkep balığı bu grupta yer alır. Sindirim sistemleri vardır. İç organlarını örten mantoya (Kabuk) sahiptirler. 6) Derisi Dikenliler:
Deniz yıldızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] deniz kestanesi ve deniz hı*yarı bu grupta yer alır. Vücutları sert ve dikensi çıkıntılara sahiptir. B) Omurgalı Hayvanlar
Vücutlarında kıkırdak yada kemikten ya*pılmış bir iskelet bulunduran canlılara denir. 1) Balıklar: - * Vücutları pullarla kaplıdır.
- * Vücut baş ve gövdeden oluşur. Üyelerin yerine kuyruk ve yüzgeç bulunur.
- * Kalpleri iki gözlüdür. Kalpte kirli kan bu*lunur. Temiz kan solungaçlardan vücuda dağılır.
- * Dış döllenme görülür.
- * Kirli kanla temiz kan değişimi solungaç kıllarında gerçekleşir.
2) Kurbağalar - * Vücutları ince ve nemli bir örtü ile kaplı*dır. Hem suda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hemde karada yaşarlar.
- * Vücutları baş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gövde ve üyelerden oluşur.
- * Yavru iken deri ve solungaç[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Erginleşince deri ve akciğer solunumu gerçekleştirir.
- * Kalpleri üç gözlüdür. Kirli kan dolaşır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] so*ğuk kanlı canlılardır.
- * Dış döllenme görülür.
- * Başkalaşım geçirerek erginleşirler.
3) Sürüngenler: - * Timsah[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yılan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kertenkele[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kaplumbağa bu grupta yer alır
- * Vücutları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] baş gövde ve körelmiş üyeler*den oluşur.
- * Yürekleri üç gözlüdür. (Timsahlarda dört gözlüdür.) Kirli ve temiz kan karışık dolaşır. So*ğuk kanlı canlılardır.
- * Akciğer solunumu yaparlar.
- * İç döllenme görülür.
4) Kuşlar - * Vücutları tüy ve teleklerle örtülüdür.
- * Vücut[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] baş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gövde ve üyelerden oluşur.
- * Solunum organları akciğerlerdir. Hava keselerinden çıkan borular uzun kemik içlerine kadar uzanarak uçma kolaylığı sağlar.
- * Kalpler dört gözlüdür. Sıcak kanlı canlı*lardır.
- * Kuşlarda ağız ve diş olmadığından be*sin*leri parçalama işini taşlıktaki kum taneleri ger*çek*leştirir.
- * İç döllenme görülür.
5) Memeliler - * Yavrularını doğrurur ve sütle beslerler.
- * Vücutları tüy yada kıllarla kaplıdır.
- * Solunum organları akciğerlerdir. Deri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] solunuma yardımcıdır.
- * Kalbi dört gözlüdür. Kirli kanla temiz kan birbirine karışmaz. Vücut sıcaklıkları sabittir.
- * Alyuvarlarında çekirdek bulunmaz.
- * Balina[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yunus[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fok yüzen memeli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Yarasa ise uçan memelilerdir.
- * İç döllenme görülür.
- * Memelilerin plesentalı (göbek bağı) [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ga*galı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] keseli çeşitleri bulunmaktadır.
|
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:21. | |
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk