IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ocak 2011, 16:30   #1
AppendiX
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Muhabbet Kusu Hakkında.




muhabbet kuşunuzun yaşı

yavru muhabbet kuşunun başındaki çizgiler belirgindir. erginde kaybolmuştur. boynundaki yamalar küçüktür. ayakları daha temiz, çatlaksız, pürüzsüz olur. bundan başka göz etrafındaki beyaz halka yavrularda olmaz. bazı mutasyonlarda ise göz halkası hiç oluşmaz.
şayet kuşunuz bilezikli ise bileziğine bakarak doğum yılını öğrenebilirsiniz.



çizgili kafa - 4 aylıktan daha küçük

temiz alın - 4 aylıktan daha büyük

0-4 aylık - siyaz göz

4-6 aylık - koyu gri iris

6-8 aylık - açık gri iris

8 aylıktan büyük - beyaz iris


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





bir muhabbet kuşunun cinsiyeti nasıl saptanır ?

birçok kuş sahibi kuşunun dişi veya erkek olup olmadığını öğrenmiş olmak isteyebilir. yetişkin bir kuşun cinsiyet tayini gayet basittir. renk ve mutasyonlara göre ve hormon dengelerine göre cere renklerinde çeşitlilik olabilir ve değişiklikler ortaya çıkabilir.

cere ismi verilen gaga üzerindeki et parçasının rengine bakmak cinsiyeti belirlemekte mühimdir. sağlıklı kuşlar tipik cere renkleri sergiler.



üreme ayındaki dişi kuşların ceresi

yetişkin ve sağlıklı dişi kuşlarda genellikle kahve rengine bakan bir cere rengi bulunur. şayet bir dişi üremeye hazırsa cere rengi koyulaşır ve cerenin derisi çatlak ve kuru bir görüntü alır.



üreme vaktinde olmayan bir dişi ceresi

cere dokusu daha pürüzsüzdür ve bej rengindedir. şayet açık mavi bir renge dönüştüyse bu mutlaka üremeyemeyecek taktirde olduğunu gösterir. dişi hasta olduğunda cerenin rengi beyaza ya da açık maviye kadar renk değiştirebilir. (sağdaki resim)hastalıktan kurtulduğu an cere tekrar kahverengiye dönüşecektir.



üreme vaktinde erkek kuşlar

erkek kuşlar, koyu mavi renkte bir cereye sahiptir. rengin durumu sağlık ve hormon haline göre çeşitlilik gösterebilir. bir erkek kuşun eşleşme vakti cere rengine gore kesin belirlenemez, onların rengi her vakit parlak maviye yakındır.



eşleşme vaktinde olmayan bir erkek kuş ceresi

hasta ve eşleşmek istemeyen bir erkek kuşun ceresi rengini kaybeder ve koyu dipli bir renk alır.



hasta erkek kuşlar

rahatsızılık belirtisi olarak ve hormon değişimi sonucunda koyu kahve renge dönüşen cere, üreme organlarında tümör belirtisi olabilir. yalnız her testis tümöründe cere kahveye dönüşmeyebilir. cerenin rengi,üreme sezonundaki dişilerin ceresiyle karıştırılabilir.



tahmini zor durumlar

özel mutasyonlarda ve bazı renklerde cinsiyet tespiti yapılması kolay değildir. zor mutasyonlar, albino, lutino, ve üremeye hazır olmayan kuşlar, erişkin olmayan kuşlar.

özellikle erkek kuşlar böyle durumlarda çok zor seçilir. cere renkleri pembeden lilaya doğru değişebilir. vakit zaman de beyaz olabilir.

uzman olmayan bir kimse için bunları ayırt etmek kolay değildir. ilk bakışta iki resimdeki kuşun aynı cinsiyetten olduğu düşünülebilir. fakat daha detaylı incelendiğinde güç algılanan farklar görebilirsiniz. genç erkekler pembe ya da mor cereye sahiptir. burun delikleri çevresinde beyaz halkalanmalar vardır ve cerenin geri kalanı beyazımsı mavi renkte.




yeni muhabbet kuşu alırken

kafes ve aksesuar

kafes - muhabbet kuşlarının sayısına göre ideal ölçülerde bir kafes seçin. tek bir muhabbet kuşu için en az 45cmx45cm ölçülerinde bir kafes. kafes enine veya boyuna ne kadar geniş olursa o kadar iyidir.

yemlik ve suluk - şayet kafesle birlkte gelmiyorsa satın alın veya daha büyüklerini alın.

tünekler - kafesi çeşitli biçimlerde ve boyutlarda tünekler yerleştirin ve bunlardan en az biri ağaç dalından doğal tünek olsun.

yem - muhabbet kuşları için üretilen kaliteli ve ambalajlı yemlerden satın alın.

gaga taşı - mürekkep balığı kemiği veya alçıdan yapılmış gaga taşı

mineral blok (örn, witte molen)

oyuncaklar - kafes için çeşitli oyuncaklar seçin. basit ziller, halkalar ve plastic toplar hem ucuz hem de favori oyuncaklardır. (kesinlikle ayna kullanmayın)

siyah & beyaz gazete - kafes zemine koyabilirsiniz, olasıysa mürekkepsiz kağıt örneğin saman teksir kağıdı kullanın.

ince bir örtü - geceleri kafesin üzerini örtmek için.




eve getirmeden önce hazırlıklar

araştırma - acil durumlarda muhabbet kuşunuzu kotrole götürebileceğiniz çevredeki veteriner poliklinklerini ve hayvan hastanelerini araştırın.

kontrol - kuşunuzu eve getirdikten sonra veterinerinize kotrole götürebilirsiniz.

temizlik - kafes de dahil bütün yeni ve eski aksesuarları yıkayın.

düzenleme - muhabbet kuşunuzun duracağı odayı düzenleyin, kuşunuzu saldığınızda onun için tehlikeli olabilecek şeyleri ortadan kaldırın.

stresten arındırma - muhabbet kuşunun yeni bir ortama gelmesi kuşunuz için stresli bir durumdur bu sebeple stress öğelerini ortadan kaldırmalısınız, örneğin klimayı kapatın, ortama alışana kadar onu kendi durumuna bırakın.

yerleştirme - kafesi bütün aksesurları ile birlikte odadaki daimi yerine yerleştirin. kafesi oyuncaklarla doldurmayın ki muhabbet kuşunuza rahatça dinlenebileceği bir alan bırakın.





muhabbet kuşunuzu seçerken


evcil hayvan mağazası / üretici

- evcil hayvan mağazası veya üreticinin ortamı temiz ve tertipli olmalı.

- bütün muhabbet kuşları temiz su ve yemle besleniyor olmalı. (yosun tutmuş suluklar, kirli yem kapları olmamalı)

- kümesdeki kuşları canlı, hareketli olmalı.

- kümeste hiç hasta kuş bulunmamalı




hastalık belirtileri

- kabarık tüyler

- burun delikleri etrafındaki tüylerde bozukluk

- uyuşukluk

- kusma

- denge sorunu

- kanat ve kuruk tüylerinde eksiklik

- gözler, cere, gaga ve ayaklarda pullanmalar

- poposuna yapışık dışkı




sağlıklı muhabbet kuşu

sağlıklı ve canlı - muhabbet kuşunuzu seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli faktöler.



sağlıklı muhabbet kuşu:

- canlı, oyuncu ve kümesteki diğer kuşlarla iletişim halindedir

- ağırlığı iyi olmalı (elinize aldığınızda göğüs kemiğinin her iki tarafı da dolgun olmalı)

- temiz ve parlak gözleri olmalı

- yukarıdaki listedeki hastalık belirtilerinden hiç birini taşımamalı


yaş - şayet evcilleştirmek diliyorsanız 4 aylıktan daha ufak bir muhabbet kuşu seçin.

4 aylık veya daha ufak muhabbet kuşu:

- normal mutasyonlarda koyu siyah gözler

- normal mutasyonlarda yine kafada çizgiler

karakter - muhabbet kuşlarını seyredin ve onlarla iletişim kurmaya çalışın.





arzu edilen karakter özellikleri:

- meraklı

- oyuncu

- evcilleştirilebilir, parmağınıza aldığınızda orada bir sure kalıyor olmalı.

renk tercihi - size bağlı.




muhabbet kuşlarında banyo

bir muhabbet kuşu ne kadar sıklıkta banyo yapmalıdır. bu soruyu kesinlikle her kuş bakıcısı kendisine sormuştur. fakat bunun için uygun bir cevap bulunabilmiş değil. önemli bir nokta da her kuşun gerçekten banoya gereksinim duyuduğu ve banyo yapmanın onun sağlığı için önemli olduğudur. bu sorulara cevap vermeden önce kuşların neden banyo yaptığını incelememiz gerekmektedir. doğada yaşamda kalabilmek için tüylerin temiz ve bakımlı olması lazımdır. temiz olmazsa onu soğuktan veya sıcaktan koruyamaz ve uçmasına engel olur. insanların bakımındaki kuşlar bu kadar çok kirlenmez, ve fazla engel yaratmaz ve böylece insan tarafından hazır yem alan kuş yaşamda kalmayı başarır çünkü yem bulabilemk için gün içerisinde kilometrelerce uçmak zorunda değildir. yani bu demek oluyor ki, ille de hergün banyo yapmak zorunda değildir,ama banyo yapmak kuşlara yine de iyi gelir ve eğlendirir.




muhabbet kuşları ne sıklıkta banyo yapabilir ?

bunun için de verilmiş katı kurallar bulunmamaktadır. bu daha çok kuşunuzun banyo yapmayı sevmesine ve isteklerine bağlıdır. fakat bir kuş sahibi kuşunu şayet suluğun daracık ağzında yıkanmaya zorluyor ve inatla bir banyoluk veya çanak koymuyorsa, bence kendinden utanmalıdır. çünkü ona yetersiz banyo imkanı sağlamıştır.





muhabbet kuşları nasıl yıkanır ?

kuştan kuşa göre değişir. bazı muhabbet kuşları çanağın kenarına tüneyerek bazılarıda çanağın içerisinde yatarak yıkanmayı sever. kuşunuzun nasıl yıkanmayı sevdiğini kendiniz bulacaksınız. bazıları geniş kaplara bayılır, bazılarıda etrafı korunaklı bir banyoluğu sever.




yeşillik banyosu

bazı kuşlar marul yaprakları arasında yıkanmayı severler. ve yıkanırken taklalar atarak kendilerini ıslatmaya çalışırlar. dışarda toplayacağınız otlar hafifçe ıslatılarak da aynı görevi görebilir. bu kuşların sabah neminde çimenlerdeki çiğlerde yıkanmasına yakın bir ortam oluşturur.




tam banyo

bazı kuşlar tam bir banyodan hoşlanır. bunun için plastik bir banyoluk uygundur. bu banyolar kafesin dışına asılabilir fakat çoğu yine de büyük kapları ve açık alanı tercih edecektir. banyo suyuna eklenecek mineraller hiç lazım değildir. temiz ve ılık bir su yeterlidir.



duş altında banyo

akan su altında banyo yapmak da muhabbet kuşlarının sevdiği bir yöntemdir. bunun için sahibinin eline oturur ve akan musluk altında yıkanabilir. bu yöntem de de kuş etrafın ne kadar ıslandığı ile ilgilenmez ve yanlızca keyfine bakar. suyun çok sert akmadığına dikkat edin, ve kuşu zorla elinizle tutarak suyun altına sokmayın. suyu sıcak yapmayın ama buz gibi de olmasın.



yağmur yöntemi

kuşların en sevdiği yöntemdir. kuşları kafesin tel kısmıyla birlikte küvete koyunuz, sonra duş başlığını hafif yağmur çiselemesi gibi akacak biçimde ayarlayınız, sıcak olmasın.

kuşların kaçacak yeri yok haşlamayınız.

daha sonra kenardan yavaşça akıtmaya başlayın. kendisi gelecektir, veya hafifce üstüne tutarak bunun zevkini çıkarmasını sağlayabilirsiniz.



spreyleme yöntemi

spreyden uçuşan ufak damlacıkları kuşların pek hoşuna gitmeyebilir,çünkü su zerrecikleri çok ince olmakta ve nefes almalarını zorlaştırmaktadır. şayet spreylenmeyi seven bi kuşunuz varsa, bu hedefle aldığınız bir spreyi kullanınız, içerisinde daha önce tarım ilacı böcek ilacı gibi şeyler bulunmamış olsun. suyu içerisinde bırakmayınız, çünkü bakteri oluşumu sağlanmış olur, her defasında taze su kullanınız.



ıslak kuş kurutulmalı mıdır ?

hayır, kuşları kendi kendini kurutur. ıslak olan kuşları mutlaka havadar bir yere koymayınız ve korunaklı bir biçimde kurumasını sağlayınız. bu onları hasta edebilir, bu yanlızca banyo vakti için değil herzaman geçerlidir, cereyanda kalmamasını sağlayınız. duyarlı ve yaşlı kuşları ısıtıcı bir lambanın yanına koyabilir ve ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Alıntıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hakkında, kusu, muhabbet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Muhabbet Kuşları Hakkında CtrL Evcil Hayvanlar 0 07 Şubat 2014 21:44