IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ocak 2011, 23:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kedi ve Köpeklerde Veteriner Kontrolü Ne Zaman Gerekli?




Bir kedi veya köpek edinmeden önce, mutlaka bir veteriner hekimle konuşmak gerekir. Çünkü bir ev hayvanı almakla, 10 - 15 yıllık bir beraberlik söz konusu olur. Mümkünse alınacak kedi ve köpeği, annesi, bulunduğu ortam ve parazit problemi tetkiki tamamlanmalıdır. Çünkü mide - barsak parazitleri (yuvarlak solucanlar, kıl kurtları, kancalı kurtlar, tenyeler, protzoonlar v.b.) gibi sorunlar, özellikle yavru kedi ve köpeklerde ciddi hayati tehlike yaratan klinik tablolar oluşturulabilir. Herhangi bir parazit tesbit edilirse, parazitin tedavisi için gerkli ilacın tekrar tarihleri takip edilmelidir. Mide - barsak parazitleriyle uğraşırken, eğer genel sağlık durumu uygunsa; varsa pire, kene, bit gibi dış parazitlere karşı sprey veya damlalardan uygulanan preparatlar kullanmak mümkündür. İç ve dış parazitlerle ilgili sorunlar çözüldükten sonra, artık viral hastalıkları koruyan aşılara başlanabilir.

Kanlı ishal, kedi ve köpeklerin gençlik hastalığı, kedi viral lösemisi, kuduz, bulaşıcı karaciğer iltihabı gibi tehlikeli hastalıklardan, veteriner hekimin hazırlayacağı aşı programıyla korunabilir. Bütün bunlar yapılırken, sağlık, büyüme ve gelişme açısından çok önemli olan beslenme şekli de belirlenmeli. Mama veya yemekle ilgili veteriner hekimin öngörüleri oldukça önemlidir. Böylelikle gıda değişiklikleri, gıda intöleruns, dengesiz ve yetersiz beslenme gibi problemlerinin önüne geçilebilir.

Beslenme şeklinin en çok etkilediği alanlardan biri de kedi veya köpeğin cildidir. Herhangi bir kaşıntı, kızarıklık, kabuklaşma, pullanma fark edildiğinde, bunun bir egzama, alerji, mantar dematiti, hormonal veya uyuz kökenli bir dermatitis gibi sebepleri olabileceği düşünülüp, veteriner hekime başvurulmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken iki ayrı konu da, göz ve kulaklarla ilgili problemlerdir. Gözde kızarıklık, gözyaşı akıntısının artması, sarı yeşil akıntı, gözün ön kısmında matlaşma, gözün şişmesi gibi bir sorun farkedildiği anda, hekime başvurulmalıdır. Bu şekilde gözün zarar görmesi veya kaybedilmesi engellenebilir.

Kedi veya köpeğin en az haftada bir gün kulak kirlerinin sahibi tarafından temizlenmesi, aynı zamanda herhangi başka bir problemin zamanında farkedilmesi açısından da önemlidir. Kulak derisinde kaşıntı, kızarıklık, koku, kalınlaşma, devamlı kafa sallama hareketi, başın bir tarafa doğru eğilmesi, dengesizlik gibi bulgular, kulakla ilgili ciddi bir sorun olduğuna işaret eder.

Kedi veya köpeğinizin ilk değil, 2. veya 3. periyotlarında hamile kalması, sağlıklı bir gebelik ve doğum geçireceği anlamına gelir. Yaklaşık 2 ay süren gebelik ve 1,5 ay kadar emzirme süresince gıda değişikliği, vitamin ve mineral takviyesi yapılmalıdır. Yavru yapması söz konusu olmayacak ve kısılaştırılacaksa, en erken kısırlaştırma tarihi, gelişme hızı, kilosu, genel sağlığı göz önüne alınarak veteriner hekim tarafından saptanır.

Yedi yaşında veya daha yaşlı dişi ve erkek kedi – köpekler; rahim iltihabı, yumurtalık kisti, meme tümörü, prostat hiperplasisi gibi hastalıklardan korunmaları amacıyla kısırlaştırılmalıdır.

Kedi ve köpeklerin özellikle 5 - 7 yaş ve yukarısı için belli sıklıklarla biyokimyasal kan tahlilleri ve diş taşlarının temizlenmesi; bazı hastalıkları önceden farkedilmesi, tedavinin kolaylaştırılması ve diş etleri, diş iltihabı gibi genel sağlığı da etkileyen sorunlardan uzaklaşması açısından destekleyicidir.

İlknur BİLGİÇ
Veteriner Hekim

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gerekli, kedi, ne, ve, veteriner, zaman


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kedi ve köpeklerde tüy dökülmesinin nedenleri Lcia Hayvan Hastalıkları 0 07 Eylül 2014 16:37
Kedi Ve Köpeklerde Kanlı İshal Liaaa Hayvanlar Alemi 0 27 Şubat 2012 17:32
Kedi Ve Köpeklerde Diyare Liaaa Hayvanlar Alemi 0 27 Şubat 2012 17:30
Kedi Bakımı, Hastalıkları ve Tedavilerinde Veteriner Tavsiyeleri N999 Evcil Hayvanlar 0 08 Şubat 2011 23:58