IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ocak 2013, 15:01   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Muhabbet Kuşlarının Tüyleri Neden Dökülür




Muhabbet Kuşlarının Tüyleri Neden Dökülür


Gecikmiş tüy dökümü

Bir muhabbet kuşu, tüy dökmede gecikirse, kısa sürede boynunun etrafındaki tüyler seyrekleşir. Daha az göze batan konu , normal bir tüy değişimine benzemesidir. Ama yeni tüyler, teleklere ve örtü tüylerine yapışır. Genelde, geciken tüy değişiminde olan kuşun tüyü donuk, küt ve dağınıktır. Bazı tüy uçları, siyahımsı kahverengiye dönüşmüştür.

Gecikmiş tüy dökümüne, farklı etkenler neden olur. Çoğunlukla mineral ve/veya amino asit eksikliği tüy dökememenin nedenidir. Aynı zamanda hormonal fonsiyon bozukluğu veya şiddetli stres (örneğin sıkışık ve kalabalık ortamda bakım, kuş sergilerinde katılım) de neden olmaktadır.

Bu problemi yaşayan kuşu, kuşlardan anlayan bir veteriner hekim ile kuş sahibinin birlikte nedenleri araştırarak tedavi etmeleri zorunludur. Kuşun sürekli olarak düzelmesini sağlamak için, bakım ve beslenmesi tarzının değiştirilmesi şarttır.

İlk tüy dökümü


Normal tüy dökümü bir muhabbet kuşunun yaşamında doğal bir süreçtir. Yavruların, genç muhabbet kuşları olarak tanınmalarını sağlayan özel tüyleri vardır. İlk tüyleri için karakteristik biçim, ilk tüy dökümünden sonra alın dahil bütün başın beyaz veya sarı renkte doldurulacak olan kısmının siyah çizgilerle donanmış olmasıdır. Yavrular, bu ilk tüy dökümü boyunca tamamen tüy değiştirirerek, erişkin muhabbet kuşlarına benzemelerini sağlayacak tüylere sahip olurlar.

İlk tüy değişimi, derilerinin (birkaç günde bu çıplak kısım tüyle kapandığı takdirde) ciddi sayılmayacak biçimde görünmesine neden olur. İlk tüy dökümünün tipik bir göstergesi de, cerelerinin cinsiyetlerinin belirlenmesini sağlayacak belirginlikte olmamasıdır.İlk tüy dökümü sonrasında çok az yavruda tamamen renkli (parlak mavi veya kahverengi) cereye raslanır.

Genellikle ilk tüy değişimi, yaşamının üçüncünün ve yedinci ayları arasında yer alır ama her kuş için ayrı tüy dökümü gerçekleştiğinden başlangıcı kesin olarak belirlenemez.

2 aylık, ilk tüyler
3.5 aylık, ilk tüy dökümü
4 aylık, ilk tüy dökümü
6 aylık, ergenlik tüyleri

Kuşun renk özelliklerinin muazzam bir şekilde değişmesinin çok şaşırtıcı örneği Avrupalı Yellowfaces mutasyonu II de karşımıza çıkar. Yavru tüylerinin dökülmesiyle kaybolmuş olan bütün renkler, ilk tüy değişiminden sonra, yeniden sarı tonlarında büyürler. Resimlerde Sirius adlı kuşta, bu renk farklılığını ve bahsi geçen değişiklikleri göstermektedir. Sol fotoğraf, onun yavruluğunda, sağdaki ise erişkin olduğu zaman çekilmiştir.

Düzenli tüy dökümü

Düzenli tüy dökümü, büyük ve küçük tüylerin(kanat, kuyruk, gövde) doğal olarak dökülmesi şeklinde karakteristik şekil gösterir. Tüy döken kuşlar , bu sırada uçma yeteneklerini kaybetmezler. Düzenli tüy dökümünde hiçbir çıplak deri ortaya çıkmaz, kuşun vücudu her zaman, birkaç tüy ile de olsa kaplanmış biçimdedir. Eski ve aşınmış tüylerin yerine yenileri çıkar. Bu yeni tüyler; ince, minik, yarı saydamca beyaz renkli çubuklar şeklindedir. Birkaç gün içinde bu oluşum açılır, yeni tüylere dönüşür. Sağdaki resimler , kuşun baş bölgesinde oluşan bu oluşumlarda örnekler göstermektedir.

Tüy dökme sırasında kuşlar, genelde yaptıklarını yapmazlar ve daha az aktif olurlar. Özellikle daha büyük kuşlar daha çok uyur , hatta ara sıra yüksek sesli ötme ve çok öfkeli ısırmalarla birlikte kendini gösteren, aşırı alınganlıktan rahatsızlık verici duruma kadar giden davranışlar sergilerler. Bu tüy dökümünde, ek yiyecek ve vitaminlerle desteklenir ve içinde bulunduğu sürece saygı duyulup zaman tanınırsa, kısa zamanda toparlayacak ve kendini yeniden daha iyi hissedecektir.
Nadiren de olsa düzenli tüy dökümünde endişelendirecek bir durumla , kuşun, aynı zamanda çok fazla tüyünü dökmesi ile karşılaşılabilir. Geçici olarak, kuşun uçma yeteneği azalır. Daha büyük kuşlar uçuşlarını becerili şekilde ayarlayabilir. Bu durumdaki genç kuşlar ise, büyüklere göre daha az uçma yeteneğine sahip olduklarından kazalar oluşabilir.

Lütfen unutmayınız

Büyük, birkaç yaşındaki kuş, aynı zamanda çok fazla birincil önem arzeden (kanat , kuyruk) tüylerini dökerse uçması zorlaşır, herhangi bir kazayı önlemek tehlikeye atmamak için birkaç gün boyunca kuşu kafesinden çıkarmamak gerekir. Yeni tüylerin, kuşun güvenli biçimde uçmasını, yönlenmesini sağlayacak kadar büyümesi sağlandığında , yeniden kafesten dışarı çıkmasına izin verilmelidir. Genelde yeni tüylerin büyümesi iki haftadan daha uzun sürmeyecektir.

Bu döneminde, kuşa destek olmak için, istediği kadar uyumasına izin verilmelidir. Daha büyük kuşlar, daha kaprisli ve daha dengesiz olurlar.Bedenleri, yeni tüylerin büyümesi için daha çok enerjiye gereksinim duyar. Bu yüzden, sağlıklı taze meyve veya sebze gibi besinlerle desteklenmesi çok önemlidir. Örneğin salatalık (hıyar), tüy dökümü esnasında ihtiyaç duydukları birçok minerali içerir, filizlendirilmiş buğday da önerilmektedir.

-alıntı-

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dökülür, kuşlarının, muhabbet, neden, tüyleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Muhabbet Kuşlarının Yavru Bakımı Burce Hayvanlar Alemi 1 20 Nisan 2012 17:36
Muhabbet Kuşlarının Parmağa Alıştırılması Liaaa Hayvanlar Alemi 1 07 Mart 2012 00:04
Muhabbet Kuşlarının Üremesi Zen Hayvanlar Alemi 0 02 Mart 2012 19:09
Kuş Tüyleri Ein Hayvanlar Alemi 0 14 Aralık 2010 02:11
Saçınız neden dökülür Collettivo Sağlık Köşesi 0 09 Ağustos 2008 15:30