IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.ircforumlari.net/hayvanlar-alemi/)
-   -   Usta Dalgıç Pelamis (https://www.ircforumlari.net/hayvanlar-alemi/531968-usta-dalgic-pelamis.html)

Zen 22 Mayıs 2013 20:55

Usta Dalgıç Pelamis
 
Pelamis adlı küçük bir deniz yılanı bir dalgıçtan çok daha üstün yetenekleriyle Allah'ın yaratmasındaki mükemmelliği ispatlıyor...

Bilimsel adı Pelamis Platarus olan “sarı şeritli” deniz yılanı Güney Doğu Asya ve Kuzey Avusturalya kıyıları ile nehir ağızlarında yaşar. Pelamis küçük bir yılan sayılır. Boyu en fazla 80 cm. ağırlığı ise 200 gramdan azdır. 1[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]5 mm uzunluğundaki küçücük dişinden çıkan zehir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kobranınkinden 5 kat daha güçlüdür. Zehirin 1 gramının binde üçü kadarı bile bir insanı öldürmek için yeterlidir. (Bilim ve Teknik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] “Deniz Yılanları Geliyor”[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Nisan 1991 sf.34)

Panama’daki Smithsonian Tropikal Araştırmalar Enstitüsü’den Ira Rubinoff[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Jorge Motta ve Jeffrey Graham çalışmalarında yılanların zamanlarının %87’sini suyun altında geçirdiklerini tespit ettiler. Pelamis[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] su yüzeyine bir saniye kadar sadece nefes almak için çıkıyordu ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu su altı için oldukça iyi bir performans sayılır.

Pelamisin üstün dalma tekniği

Pelamis başından kuyruğuna kadar uzanan tek bir ciğere sahiptir. Ciğer hava ile dolu iken vücut hacminin yaklaşık %10’unu kaplar. Bu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] su altındaki yılana ancak 17 dakika için yeterli oksijen sağlayabilir. Oysa araştırmalar sırasında 213 dakika süren ve 50 metreye ulaşan dalışlar tespit edilmiştir. Pelamis’in bu başarısının ardındaki sır “ciğerlerini suyun kaldırma kuvvetini kontrol etmek için kullanması”nda saklıdır.

Yılan derin dalış öncesi ciğerini iyice hava ile doldurur. İçine aldığı hava vücudunun % 20’si kadardır. Dalış dört aşamadan oluşur. İlk aşamada yılan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dakikada 5 metrelik bir hızla dalar. Dibe doğru gittikçe suyun basıncı artar ve hayvanın ciğerleri büzülür. İkinci aşamada yılan dakikada 1[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]7 m. hızla dalışına devam ederken kritik bir derinliğe ulaşır ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu derinlikte kendi ağırlığıyla suyun kaldırma kuvveti dengededir. Hayvan artık dalışını bitirmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yükselmeye başlamıştır. Üçüncü aşamada dakikada 0[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]11 metrelik yavaş bir yükselme söz konusudur. En son aşamada yılan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nefes almak için dakikada 3-4 m. hızla yukarı çıkar. Böyle bir dalış için yılan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] havayı ciğerine amaçladığı derinliğe göre doldurmaktadır. Pelamis[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dalış sırasında ihtiyacı olan oksijenin üçte birini de derisi vasıtasıyla sudan karşılar.
Dalış için tasarlanmış özel dolaşım sistemi

Yılan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karışık kirli kanı aynı anda hem ciğer ve deri altı kılcallarına[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] oksijen alması için; hem de vücut hücrelerine[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] içinde bulunan bir miktar oksijenin kullanılması için gönderen bir kalbe sahiptir. Deniz yılanlarının bu dolaşım sistemi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kanda toplanan azotun deri yoluyla atılmasına da imkan verir. Bu hayati bir öneme sahiptir; çünkü aksi takdirde basınç altında kanda büyük miktarlarda eriyen azot[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yüzeye çıkarken hızla gaz haline geçerek küçük baloncuklar oluşturup damarların tıkanmasına[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yani balığın “vurgun yemesine” yol açabilecektir. (Harun Yahya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Düşünen İnsanlar İçin)

Allah[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yarattığı her canlıya yaşam ortamına uygun özellikler vermiştir. Pelamis’deki bu hassas düzenleme Allah’ın tüm evrendeki güç ve ihtişamının delillerinden yalnızca bir tanesidir:

“Göklerin ve yerin mülkü O'nundur; çocuk edinmemiştir. O'na mülkünde ortak yoktur[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] herşeyi yaratmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ona bir düzen vermiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] belli bir ölçüyle takdir etmiştir.” (Furkan Suresi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2)
(makale harun yahya)


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:17.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk