IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Haziran 2013, 20:45   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Muhabbet Kuşlarında Oyucu Parazitler (Oyuk Yüz/ Bacak Parazitleri)




Muhabbet kuşları ve diğer birçok kuş türü ölü deri hücreleriyle beslenen bu parazitler tarafından vurgun yiyebilir (Knemidokoptes ssp.)
Vücutlarında etki gören iki ana bölge vardır. Papağanlarda genellikle kafa bölgesi( gaga, cere, göz kapağı) etki altında kalır. Buna ilave olarak bacaklar ve ayaklar da saldırıya uğrayabilmektedir.
Pullu Bacak Parazitleri
Bu parazitlerin Latince ismi Knemidokoptes mutans ‘dır. Adından da anlaşılabileceği gibi bu parazitler kuşun bacaklarına etki etmektedir. Bu parazit türünün bulaşması genellikle kanaryalarda görülür, fakat bazı kuş türleri (papağanlar da dahil) etkilenebilir.
Bu parazitler 0,25mm uzunluğunda ve yuvarlak bir vücuda sahiptir. Bu parazitler kuşun deriyi tekrar yenilemesi için deriye sürekli olarak oyuklar açarak zarar verirler ve yumurtalarını da deriye bırakırlar.
Pullu Bacak Parazitlerinin Bulaşma Belirtileri
Yukarıda da anlatıldığı gibi, bu akarların bulaşmasından sadece bacaklar etkilenir. Bu akar türü alt çeneden yukarısına bulaşmaz. Hasta kuşun bacakları kurumaya başlar, çok pullu bir hal alır. Başlangıçta tabaka durumunda olan bu durum sonra kabuk tutar. Bu akarların aaaabolik atıkları(dışkıları) deriye etki eder; kaşınma ve şişme nedeniyle sık sık deri zarar görür. Bu parazitlerin deride bulunması konak kuşa büyük zararlar verir. Alman papağanlarına bileklik takılmaya başlamasından beri, parazit bulaşmaları daha riskli hal almıştır, tam temizleme yapılamadığından bacağın tamamını kaybetme riski vardır.

Pullu Yüz Parazitleri (Ya da oyucu parazitler)
Scaly face(pullu yüz) kelimesi oyucu parazitlerin ya da pullu yüz akarlarının bulaşmasına verilen genel isimdir(Knemidokoptes pilae). Bu türün dişileri yuvarlak şekilli ve 0,4*0,3 mm büyüklüğündedir. Pullu bacak parazitleri gibi çıplak gözle görülemezler.
Maalesef bu tür sadece bacakları değil, gagayı, gözleri ve cereyi etkilemektedir. Muhabbet kuşlarında bu akar en çok gagayı etkilemektedir. Çoğu olayda bu bakteriler önce bacağa sonra da gagaya saldırırlar.

Pullu Yüz Parazitlerinin Bulaşma Belirtileri
Eğer bu bakterinin bulaşması söz konusu ise ve bulaşma boyunun üstü ile sınırlı değilse kuşunuz şiddetlice kaşınmaya başlayacaktır. Başlangıç evresinde bu bakterilerin bulaşması belirgin olarak görülür ve kuşun durumunu ciddi olarak etkiler(*). Gaganın köşelerinde ve gagada kabuklu öncül plakalar görülür. Erken aşamalarda parlak, beyaz, tortumsu bir görünüm vardır ve zamanla kalınlaşır ve kabuk halini alır. Bu akarlar oyuklar açtığından dolayı üst çene zaman geçtikçe oyuklarla dolar. Eğer deride, bacaklarda ya da cerenin etrafında yaralar varsa bunlar kuvvetlice kaşınmaktan ötürüdür. Kuş huzurlaşır ve sürekli olarak kaşınır.

Eğer bulaşmam kontrol edilemiyorsa çok ciddi sonuçlar ortaya çıkar ki bunlar çok acı verir ve kuşun ölümüne neden olur!.Özellikle önemli vakalarda, parazitler gagaya o kadar çok oyuk açar ki sonunda gaga düşer ve kuş açlık ve acılı bir kanlı ölümle karşı karşıyadır. Parazit bulaşması fark edildiğinde veterinere götürmemek için çok fazla vurdumduymaz olmalısınız!!!.

Fazlaca bilinmeyen bir diğer şey ise gagaları etkilenen tek kuş türünün papağanlar olmaması. Diğer kuş türleri de etkilenebilir. Buna kuşların cereleri de dahil. Böyle engellenemeyen bir yayılmanın sonucu bir tür ilk yardım çalışmasıdır. Solda görünen dişi kuş “Happy” bu korkunç hikayeyi tecrübe etmişti. Kuşun eski sahibi kuş “güçlü!!” göründüğü için onu bir veterinere götürmemiş.
Tüneğinde oturması, yemini düzenli yemesi ve ötmesi sahibinde bu tanıyı uyandırmış ve veterinere götürmeme fikrini doğurmuştur. Zamanla Happy bu durumdan kurtarıldı fakat ceresinin neredeyse tamamı parazitler tarafından yok edilmişti. Burunun en önemli ve duyarlı bölümü -ki bu bölüm cere tarafından kirlenmeye ve patlamalara karşı korunmaktadır- artık açıktaydı.
Şu anda burada enfeksiyon riski çok yüksek ve kuşun yeni sahibi, kuşun solunum bölgesi nedeniyle acı çekmemesi için sürekli uğraşmak ve emin olmak zorunda. Zarar gören cere tekrar onarılamıyor; kuşa sadece koruması düşük, nasır tutmuş bir deri kalıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bacak, kuşlarında, muhabbet, oyucu, oyuk, parazitler, parazitleri, yüz or


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bacak Bacak Üstüne Atmak Varis Sebebi Zen Sağlık Köşesi 0 22 Mart 2013 14:37
Bacak bacak üstüne atmayınız! Lucifer Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:35
Bacak bacak üstüne atan seyirciye ayar Sue Haber Arşivi 0 16 Mayıs 2012 21:42
Bazı ParazitLer Bağırsakta YaşarLar Bağırmasakta Lady Komedi ve Mizah 3 01 Eylül 2010 13:34