IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Violent
  • 1 Post By MoHaC

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Kasım 2013, 11:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Köpek Balığı Türleri




Köpek Balığı Türleri Hangileridir
Köpek Balığı Türleri



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Denizlerin kralı: Köpekbalıkları

Bu avcı yaratıklar çocuklar gibi yetişkinleri de büyülemektedir. Köpekbalıkları gezegenimiz üzerinde en kuvvetli çeneye sahip canlılardır. Diğer hayvanlardan farklı olarak hem üst hem de alt çenelerini hareket ettirebilmektedirler. Köpek balığı önce alt çenesiyle ısırır sonra üst çenesiyle koparırlar. Avını parçalamak için kafasını aşağı yukarı hareket ettirirler.

Köpekbalıkları sekiz ana gruba ayrılırlar. Sınıflandırma ortak özellikleri vücut ve burun şekilleri solungaç şekilleri ağzın vücuttaki yeri anal solungaç ve sırt solungaçların bulunup bulunmamasına göre yapılmaktadır. Sekiz grup kendi içinde de 34 familya ve 350’den fazla türü vardır. İşte size en çok bilinen köpekbalığı cinsleri:

1- Şişen Köpekbalığı (Swell Shark): Yaklaşık 1 metre uzunluğunda olan bu cins köpekbalıkları daha çok Kaliforniya ve Şili kıyılarında bulunur. Gece aktif haldedirler. Tehlikeyi sezdikleri zaman vücutlarını U şeklinde kıvırırlar ve su yutarak hacimlerini iki katına çıkarırlar. Böylece avcıların kendilerini yakalayıp çekmelerini zorlaştırmış olurlar.


2- Kaplan Köpekbalığı (Tiger Shark): Kaplan köpekbalıklarının tıknaz ve silindir şeklinde görünümleri vardır ve yaklaşık 3.5 metre uzunluğundadır. Tek başına yaşarlar ve bir çok deniz hayvanlarını avlarlar. Hatta diğer köpekbalığı cinslerine ve insanlara da saldırırlar. İsmini sırtındaki koyu renkli şeritlerinden almıştır. Yaşlandıkça bu şeritler kaybolmaktadır.



3- Sapan Köpekbalığı ( Thresher Shark): Sapan Köpekbalığı ismini çiftçilerin kullandığı sapana benzer uzun kuyruğundan almıştır. Avını sersemletmek için kullanır. Birçok köpek balığı gibi sapan köpekbalığı da 14 yılda olgunlaşır. Tropikal okyanuslarda bulunur ve göç etmektedirler.


4- Balina Köpekbalığı ( Whale Shark): Balina köpekbalığı en büyük deniz canlısıdır. Yaklaşık 18 metre boyundadır ve ortalama 20 ton ağırlığındadır. Dama tahtasına benzeyen benekli derisi vardır. Su içindeki mikroskobik organizmalarla beslenmektedir.


5- Zebra Köpekbalığı (Zebra Shark): Leopar köpekbalığı olarak da bilinir. Bu küçük tropikal köpek balığı genelde mercan kayalıklarında bulunur. 1 metreye kadar büyüyebilmektedirler. Genç zebra köpekbalıklarının sarı şeritleri bulunur; yetişkinlerin ise kahverengi rengindedir. Diğer köpekbalıklarından farklı olarak solungaçları vasıtasıyla suyu içlerine çekerler ve sürekli olarak yüzmezler.


6- Wobbegong Köpekbalığı (Wobbegong): İsmi gibi kendisinin de ilginç bir görünümü vardır. Vücudunda koyu renkte işaretler vardır ve çevreyle uyum sağlar. Yaklaşık 3 metre boyundadır. Avustralya ve Endonezya sularında bulunur.


7- Güneşlenen Köpekbalığı (Basking Shark): Balina köpekbalıklarından sonra ikinci en büyük deniz canlısıdır. 15 metre uzunluğundadır. Su yutarak su içindeki mikroskobik canlılarla beslenmektedir. Zararsız bir cinstir.


8- Siyahuçlu Kayalık Köpekbalığı (Blacktip Reef Shark): Pasifik ve Hint Okyanus’da kayalıklara yakın sığ sularda bulunur. Yaklaşık 2 metre boyundadır. Göğüs ve sırt kanatçıkları siyah uçludur. Küçük balıkları avlarlar fakat insanlara da yanlışlıkla saldırabilirler.


9- Mavi Köpekbalığı (Blue Shark): Üstü koyu mavi karın kısmı beyazdır. Mavi köpekbalıkları su üstü avcılarıdır. Canlı balıkları avladıkları gibi ölmüş balinaları da yerler. Göç ederken çok uzun mesafeleri kat ederler Güney Amerika’dan ABD’nin kuzey kıyılarına kadar yüzerler. 2-2.5 metre boyları vardır. Sürü halinde bulunurlar.


10- Boğa Köpekbalığı (Bull Shark): Ilık sığ sularda yaşarlar. Boğa köpekbalıkları en çok insana saldıran cinstir. Diğer köpekbalıklarından farklı yönleri de vardır. Tuzsuz sularda göl ve nehirlerde de yaşayabilmektedirler. Avına saldırmadan önce uzun geniş burunlarını avına sürterler.


11- Çekiç Başlı Köpekbalığı (Hammerhead): İsmine uygun olarak geniş düz T-şeklinde çekice benzer başı vardır. Her iki tarafında bir göz ve burun deliği vardır. Yüzerken önünü görmek için başını sağa sola sallayarak yüzerler. 5.5 metre boyundadır ve okyanuslarda bulunur.


12- Boynuzlu Köpekbalığı (Horn Shark): Kanatlarında geniş çıkıntılar vardır. Boynuzlu köpekbalığı denizin dibinde yaşar. Bazen karın kanatçıklarını kayalara sürterler. Mağara veya resiflerde gizlenerek avlarına pusu kurarlar. Yaklaşık 1 metre boyları vardır.


13- Galapagos Köpekbalığı (Galapagos Shark): Torpedo şeklindeki bu büyük balıkları okyanus adalarında bulunur. Tehlike anında arka taraflarını kavislendirip göğüs kanatlarını kısarlar. Bu işe yaramazsa saldırgana hücum ederler. Yaklaşık 4 metre boyları vardır.


14- Büyük Beyaz Köpekbalığı (Great White): Büyük beyaz köpekbalığı dünyanın en büyük yırtıcı ve saldırgan hayvanıdır. Vahşi ve saldırganlığı ile bilinen bir avcıdır. 6.5 metre boyundadır. Diğer köpekbalıklarını yunusları fokları deniz kaplumbağaları deniz kuşlarını ve evet insanları yerler. Tropikal ve ılıman okyanuslarda yaşarlar.


15- Limon Köpekbalığı (Lemon Shark): Limon köpekbalığı bilim adamları tarafından en çok incelenen cinsidir. Sarı-kahverengi arasında (limon renginde) ve 3 metre boyunda olurlar. Limon köpekbalıkları Atlantik kıyılarında Kuzey ve Güney Amerika’da bulunur.


16- Mako Köpekbalığı (Mako Shark): İki cins mako köpekbalığı vardır. Kısa kanatlı makolar en çok bilinendir ve balıkçılar tarafından en çok görülendir. Saatte yaklaşık 100 km hızları ve suyun üstünde uçmaları ile meşhurlardır.


17- Nurse Köpekbalığı (Nurse Shark): Nurse köpekbalığı Pasifik ve Atlantik okyanusunda astropikal sularda bulunurlar. Deniz dibinde ve gece aktif olurlar. Kabuklu yumuşakçalar ve diğer balıklarla beslenirler. İlginç ağız yapıları vardır- gözden oldukça uzakta ve burunun önünde. Okyanus dibini taramada kullanırlar. 4.5 metre boyları vardır.


18- Tazı köpekbalığı (Smoothhound Shark): Bu cins köpekbalıkları Kaliforniya ve Meksika kıyılarında bulunur. Kum köpekbalığı veya çamur köpekbalığı olarak da bilinirler. Yaklaşık 1 metre boyları vardır. Üst kısımları kırmızı-kahverengi ve alt kısımları gümüş rengindedir. Yengeçler başta gelen yiyecekleridir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 25 Kasım 2013, 19:02   #2
Çevrimdışı
Lafazan FM
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Köpek Balığı Türleri




babacan bide goblin köpekbalığı var o nasıl bi hayvansa artık:S

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
balığı, köpek, türleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Koi Balığı - Koi Balığı Türleri Liaaa Hayvanlar Alemi 0 23 Mayıs 2012 19:31
Köpek balığı Ekran Koruyucusu yoSun Hayvan Resimleri 2 19 Haziran 2011 00:33